Top 5 grootste in Nederland gebouwde schepen vanaf 2005 | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Oleg Strashnov is het grootste in Nederland gebouwde schip van de afgelopen tien jaar.

Top 5 grootste in Nederland gebouwde schepen vanaf 2005


Top 5 grootste in Nederland gebouwde schepen vanaf 2005Echt grote schepen worden in Nederland niet meer gebouwd. En als we toch op zoek gaan naar de grootste in Nederland gebouwde schepen van de afgelopen tien jaar, komen we uit bij gespecialiseerde bagger-, offshore- en marineschepen.³

De tijd dat de scheepsbouwhal bij Koninklijke IHC in Kinderdijk bijna geheel gevuld is met de romp van een sleephopperzuiger, zoals bij de tewaterlating van de ‘Vox Máxima’ het geval was, lijkt voorlopig niet snel meer terug te komen. Van Oord kwam voor de bouw van twee middelgrote sleephopperzuigers (17.000 m3 hoppervolume) dit voorjaar terecht bij de LaNaval-werf in Bilbao.

Klant is concurrent

De vier grootste West-Europese baggeraars lijken de grootste concurrent van IHC te worden. Jan De Nul, DEME, Boskalis en Van Oord hebben zo veel engineers op hun nieuwbouwafdelingen werken en weten door hun jarenlange ervaring zo goed wat ze voor schepen willen, dat ze ze zelf ontwerpen. En dat maakt de baggerkennis van IHC’s R&D-afdeling soms overbodig. De grote baggeraars kunnen zelf schepen engineeren en de bouw begeleiden met projectteams op de werf. En als de lassende handjes zich dan in China, Kroatië of Spanje zitten, maakt dat niet veel uit.

Daarentegen valt het te verwachten dat de iets mindere baggergoden, zoals die in landen met een groeiende economie, juist willen gaan concurreren op kwaliteit en hoogwaardige schepen. Een mooi voorbeeld daarvan is de tewaterlating van de ‘Ilembe’, een schip dat IHC in Kinderdijk bouwt voor de Zuid-Afrikaanse havenautoriteit. Met dit contract gaat IHC ook de bemanning opleiden, levert het bedrijf een baggersimulator en helpt het mee bij het opzetten van een school voor operators aan boord van de Zuid-Afrikaanse baggerschepen. Ook Chinese baggeraars lijken te kiezen voor Nederlandse kwaliteit. Zo ligt er momenteel een 21.000 m3 sleephopperzuiger voor CDC (China Dredging Company) op de helling in Kinderdijk.

Kraanschip

We hebben deze top vijf vastgesteld op basis van brutotonnage, een volumemaat voor de inhoud van de romp en opbouw. Voor de marineschepen is het gebruikelijker om naar de waterverplaatsing te kijken, maar na navraag bij Damen Schelde Naval Shipbuilding bleken ‘Zr. Ms. Johan de Witt’ en ‘Zr. Ms. Karel Doorman’ niet in dit lijstje te ontbreken.

Naast de baggerschepen, staat er ook een groot kraanschip van IHC in de lijst, de ‘Oleg Strashnov’ van Seaway Heavy Lifting. Bijzonder aan dit schip is dat er veel apparatuur en kraancapaciteit in deze innovatieve rompvorm zit. Zowel in de voortstuwing en de dynamische positionering als in de kranen, het afmeersysteem, het achtpunts verankeringssysteem en de combinatie van kranen. IHC krijgt niet vaak klussen voor dit soort grote kraanschepen, maar voor 2017 staat een 4.000 ton kraanschip voor het Belgische Scaldis gepland.

Marineschepen

Naast grote kraan- en baggerschepen werden de afgelopen tien jaar ook twee grote marineschepen opgeleverd: het joint support ship Zr. Ms. Karel Doorman en het landing platform dock Johan de Witt, beide gebouwd door Damen Schelde Naval Shipbuilding. Bij de Johan de Witt kan het achterschip afzinken, waardoor vanuit daar landingsvaartuigen met militair materieel snel te water gelaten kunnen worden. De Karel Dooman heeft ook veel capaciteit voor het transport van materieel, maar combineert dit met capaciteiten als bevoorradingsschip en helikopterschip. Het spreekt voor zich dat schepen voor transport van materieel en mensen, en voor het ondersteunen van operaties op zee, tot de grootste in Nederland gebouwde schepen ooit behoren. De vervangingsvraagstukken voor de marine betreffen momenteel onderzeeboten, M-fregatten en mijnenjagers. Het valt niet te verwachten dat Damen de komende twintig jaar een groter schip dan de Karel Doorman aan de Koninklijke Marine oplevert.

De 5 grootste in Nederland gebouwde schepen vanaf 2005

1 Oleg Strashnov (GT: 47.400 ton)

De ‘Oleg Strashnov’ (183x47 m) is met een hijscapaciteit van 5.000 ton een van de grootste monohull kraanschepen ter wereld. Uniek aan het ontwerp is de rompvorm. Door af te zinken tot een diepgang van 13,5 meter krijgt het gevaarte een breed onderwaterschip, waardoor het erg stabiel is tijdens zware hijsoperaties. In tegenstelling tot de halfafzinkbare kraanschepen van Heerema Marine Contractors kan dit schip zich verplaatsen met 14 knopen. Dat doet de Oleg Strashnov door ballasttanks leeg te pompen, waardoor het nog maar 8,5 meter diep ligt.

2 Zr. Ms. Karel Doorman (GT: 32.700 ton)

De ‘Zr. Ms. Karel Doorman’ (205x30 m) kan net als de Johan de Witt als commandocentrum voor militaire operaties ingericht worden en biedt ruimte aan 2.000 meter aan voertuigen. Echter, deze kan de marine niet op zee overzetten op landingsvaartuigen, maar het schip moet echt aan een kade liggen om rollend materieel aan land te zetten. Als opvolger van de bevoorrader ‘Zr. Ms. Zuiderkruis’ uit 1975, kan het schip ook andere marineschepen bevoorraden. In de hangar is ruimte voor zes NH-90 helikopters of twee Chinook transporthelikopters. 

3 Vox Máxima (GT 29.900)

De ‘Vox Máxima’ (203x31 m) is het grootste baggerschip ooit in Nederland gebouwd. Het betreft een sleephopperzuiger (31.000 m3 hoppervolume). Bij de tewaterlating in 2009 ging het bijna mis. De kabel van een sleepboot die het achterschip de hoek om moest trekken brak. Ankers waarmee het schip vast lag, stopten het schip ternauwernood. Het schip kan grote hoeveelheden zand over grote afstanden, snel en efficiënt, vervoeren. Het heeft meegebouwd aan Maasvlakte 2. 

4 Congo River (GT: 28.600)

De ‘Congo River’ (168x38 m) is met een hoppervolume van 30.000 m3 een van de grootste sleephopperzuigers ter wereld. Bijzonder aan het schip is de grote breedte, geringe lengte en volle onderwaterschip. Daardoor heeft het met 12,15 meter een geringere diepgang dan de ‘Vox Máxima’ met een soortgelijk hoppervolume. Door de geringe lengte is het schip beter te manoeuvreren in ondiepe kustwateren. 

5 Zr. Ms. Johan de Witt (GT: 28.400 ton)

De ‘Johan de Witt’ (176x29 m) is gebouwd voor amfibische operaties, operaties op het scheidsvlak tussen zee en land. Daarnaast ontstond er in de jaren negentig binnen de NAVO de wens om meer transportcapaciteit en commandocentra op te nemen in de gezamenlijke vloot. Naast een bemanning van 146 koppen is er ruimte voor 555 mariniers. Aan boord kan 1.350 meter aan voertuigen staan en verschillende landingsvaartuigen kunnen voertuigen, van landrovers tot zware tanks, aan land zetten. Daarnaast kan het schip snel ingeruimd worden als noodhospitaal of transportschip van hulpgoederen, waardoor de Koninklijke Marine het ook inzet bij humanitaire missies.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland