Tien nieuwe orders voor pijplegsystemen voor Huisman | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Tien nieuwe orders voor pijplegsystemen voor HuismanJan Spoelstra | maandag 26 augustus 2013
Scheepsbouw

Huisman maakte half augustus bekend dat het contracten heeft getekend voor de bouw en installatie van tien pijplegsystemen. De opdrachtgevers zijn Subsea 7, Technip-DOF en Ceona. De systemen zullen gebouwd worden bij de Huisman productielocaties in Europa, China en Brazilië, de levering staat gepland tussen eind dit jaar en begin 2017.

Wat is er in de wereld aan de hand dat er ineens zoveel vraag naar pijpenleggers is? “Er worden de laatste jaren enorme olie- en gasreserves aangetroffen voor de kust van Brazilië”, licht Terence Vehmeijer, productmanager Pipelay bij Huisman, toe. “De zeebodem ligt daar tussen 2 en 3 kilometer diep en voor het leggen van pijpen op die diepte bestaat een tekort aan pijpenleggers.”

Huisman levert drie 550 ton tiltable lay systems (TLS) aan Subsea 7, waarbij tiltable staat voor een kantelbare toren. Dit worden zusterschepen van de ‘Seven Waves’, die momenteel bij IHC in Krimpen aan den IJssel en binnenkort bij Huisman in Schiedam wordt afgebouwd. “Dit is voor het eerst dat we een identiek pijplegsysteem bouwen, al onze vorige orders waren one-offs”, aldus Vehmeijer. De pijplegsystemen voor Subsea 7 en Technip-DOF (2 x 650 ton TLS en 2 x 340 ton VLS, vertical lay system) maken alle zeven deel uit van een contract met Petrobras.

Additioneel contract

Naast de systemen voor het Petrobras contract, heeft Subsea 7 nog een additioneel contract gesloten voor een 325 ton VLS voor hun nieuwe DP3 offshore constructieschip. Samen met het negende contract (een 275 ton VLS voor Ceona) betreffen het pijplegsystemen voor flexibele pijp (flex-lay). Vehmeijer: “Zie de flexibele pijp als een doucheslang op industriële schaal, waarbij voldoende wapening aanwezig is om de trekkracht en druk op grote zeedieptes te weerstaan. De structuur bestaat uit flexibele stalen windingen die in elkaar grijpen, met een kunststof coating daaromheen. Flexibele pijp is relatief makkelijk te leggen met compacte apparatuur en er is weinig nauwkeurigheid vereist bij het leggen. Daarentegen is de pijpleiding zelf veel duurder.”

Systemen om starre stalen pijpleiding te leggen zijn doorgaans complexer en duurder. Momenteel ligt de ‘Aegir’, een offshore constructieschip voor Heerema Marine Contractors, bij Huisman aan de kade. Naast flex-lay kan dat schip ook via reel-lay (stalen pijpleiding op een haspel, uitrollen, rechtbuigen en naar de zeebodem geleiden) en J-lay pijp leggen. Bij die laatste methode worden pijpsecties verticaal de toren in gebracht, op de vorige pijpsectie die in de hang-off clamp hangt gelast waarna de pijp stapsgewijs neergelaten wordt op de zeebodem.

De laatste order betreft de levering van een multi-lay pijplegsysteem voor de ‘Ceona Amazon’. Dit schip kan zowel pijpen leggen via flex-lay als reel-lay waarbij het schip bovendien is uitgerust met een lasstraat waarmee het aan boord pijpsecties aan elkaar kan lassen. Het betreft een schip dat volledig bij Huisman is ontwikkeld. “Wanneer je schip en equipment afzonderlijk van elkaar bestelt en dat later integreert, levert dat een groter en minder efficiënt schip op dan wanneer je schip en equipment in het ontwerp integreert”, aldus Vehmeijer.

Beperkende factor

Voor de huidige generatie pijpenleggers geldt dat ze tot 3500 meter pijp kunnen leggen. De beperkende factor is volgens Vehmeijer de draadlengte en vooral de dikte van de draad waarmee het einde van de pijpleiding op de zeebodem wordt gelegd. “Dat zijn staalkabels van 3,5 kilometer lengte en 14 cm dik, die zijn moeilijk te handelen en een groot gedeelte van hun capaciteit wordt gebruikt om het eigen gewicht te dragen. Wanneer andere materialen hun intrede doen - wij doen al onderzoek naar kunststof kabels - kunnen we nog dieper gaan met offshore constructiewerk.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland