John Ekkelboom | maandag 30 november 2020
Scheepsbouw
Damen Shipyards Group is onlangs begonnen met de ontwikkeling van een superjacht met behulp van het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes. Met dit platform hoopt de scheepsbouwer nog sneller en efficiënter te kunnen ontwerpen maar ook de kwaliteit van het eindproduct verder te verbeteren. Deze digitaliseringsslag past geheel binnen het streven om uit te groeien tot een maritime solution provider.
Dassault Systèmes is een softwarebedrijf dat wereldwijd opereert met grote klanten in bijvoorbeeld de luchtvaart-, automobiel- en scheepsbouwindustrie. In 2012 kwam het ICT-bedrijf met het zogenoemde 3Dexperience-platform op de markt. Alexandre Tew Kaï, vice president Marine and Offshore Industry, vertelt per telefoon vanuit Parijs dat het een van de meest uitgebreide platforms is in zijn soort.
“Hiermee kunnen we het innovatieve vermogen van onze klanten verder versterken. Dan moet je denken aan engineering, detailontwerpen maken, de productievoorbereiding en het de optimalisering van het productieproces zelf. Dankzij de 3D-modellen die klanten met het systeem genereren, is het niet meer nodig 2D-tekeningen te maken. Bovendien brengen we met het platform alle stakeholders bij elkaar die nauw betrokken zijn bij het ontwerpproces. Niet alleen de engineers maar bijvoorbeeld ook projectmanagers, business unit-managers en leveranciers. Zo kan iedereen informatie delen en ontstaat er een nauwe samenwerking waarbij iedereen op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen binnen het ontwerpproces en gebruik maakt van dezelfde single source of truth.”
Verschillende grote klanten werken inmiddels met het 3Dexperience-platform, waaronder Airbus, Boeing en ook de automobielindustrie. In de maritieme sector begint het eveneens zijn ingang te vinden. Als voorbeeld noemt Tew Kaï de samenwerking van Bureau Veritas Marine & Offshore met de Naval Group, waarbij het platform wordt ingezet voor 3D-classificatie van marineschepen. Bureau Veritas kan die classificatie doen via de digitale versie – de digital twin – van een schip.
Een ander mooi voorbeeld vindt hij het Europese project NAVAIS, waarvan Damen de kartrekker is. Dit innovatieproject voor de scheepsbouwindustrie heeft onder meer als doel de efficiëntie en de flexibiliteit van het ontwerpproces via een modulaire aanpak te verhogen. Hierbij speelt het 3Dexperience-platform een belangrijke rol. NAVAIS richt zich op veerboten en multifunctionele werkboten, waarbij duurzaamheid centraal staat.
‘Door informatie te delen maakt iedereen gebruik van dezelfde single source of truth’
Voor Damen Shipyards Group, een van ’s werelds grootste scheepsbouwers, is het gebruik van het 3Dexperience-platform niet nieuw. De afgelopen drie jaar is het bedrijf bezig geweest met de implementatie ervan binnen de eigen bedrijfsvoering. In september dit jaar werd het platform voor het eerst ingezet voor de ontwikkeling van een Amels superjacht van 80 meter.
"We brengen alle stakeholders bij elkaar die nauw betrokken zijn bij het ontwerpproce", zegt Alexandre Tew-Kaï (foto: Dassault Systèmes). tekst gaat verder onder de foto.
Aart Rupert, chief information officer (CIO) bij Damen Shipyards Group, legt uit waarom is gekozen voor deze digitale transformatie. “Uit strategisch oogpunt willen wij op een aantal vlakken efficiënter worden. Digitalisering helpt ons daarbij. Zo willen we de engineering doelmatiger laten verlopen en nog meer gebruik maken van standaardontwerpen. Ons applicatielandschap voor engineering was te versnipperd. We hadden geen goed PDM-systeem en de CAD-applicaties waren niet goed geïntegreerd in ons ERP-systeem. Daardoor waren we te veel uren kwijt met engineering.”
Damen ging enkele jaren geleden op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Die oplossing moest passen binnen het streven van het bedrijf om zich te ontwikkelen van louter scheepsbouwer tot een maritime solutions provider. Het doel is volgens Rupert om gedurende de hele levensduur van een schip – vanaf de eerste schets tot de ontmanteling zo’n dertig jaar later – toegevoegde waarde te kunnen bieden aan klanten.
“Een beetje zwart-wit gesteld: voorheen bouwden we een schip en schudden we elkaar de hand na de verkoop. Nu willen we ook daarna iets voor onze klanten betekenen, waarmee we meer toegevoegde waarde voor onze klanten leveren. Bijvoorbeeld door aan te geven wanneer onderdelen kapot kunnen gaan en wanneer preventief onderhoud nodig is om hele dure en ingrijpende reparaties te voorkomen. Maar ook door adviezen te geven over bijvoorbeeld de voorraden brandstof en vers water aan boord, over de prestaties van de motoren en over welke vaarroute en snelheid het beste is.”
Dit laatste is van belang om het brandstofverbruik tot een minimum te beperken, licht Rupert toe. Damen wil dergelijke services in de toekomst steeds meer aanbieden, vervolgt hij. “3Dexperience sluit hier mooi op aan. Daarop kunnen we tevens industriespecifieke oplossingen van Dassault Systèmes gebruiken, zoals ‘Designed for Sea’, ‘On Time to Sea’ en ‘Optimized Production for Sea’, maar ook bijvoorbeeld ons eigen IoT-platform. Zo ontstaat er één digitale omgeving.”
Het IoT-platform heeft Damen Shipyards Group samen met Tata Consultancy Services (TCS) ontwikkeld. De scheepsbouwer heeft daarmee al zo’n 250 schepen, vooral sleepboten, in verbinding staan. Op deze schepen zitten 10.000 tot 15.000 sensoren die allerlei gegevens naar Triton sturen, het Connected Vessel Platform van Damen.
‘In duurzaamheid, operational excellence en digitalisering maken we nu grote stappen’
“Met deze data kunnen we schepen volgen en is het mogelijk de extra service te bieden vanaf de tewaterlating van het schip”, zegt Rupert. “We willen dat onze schepen steeds slimmer gaan varen. Door telkens nieuwe sensoren eraan toe te voegen, leren we ook hoe we die schepen zelf beter en slimmer kunnen ontwerpen. Dan is het handig als het IoT-platform wordt geïntegreerd in het 3Dexperience-platform.”
Als eerste divisie van Damen Shipyards Group is Amels onlangs begonnen met de toepassing van het 3Dexperience-platform voor het ontwerpen en bouwen van superjachten. Langzaamaan wil het bedrijf de implementatie ervan uitbreiden naar andere afdelingen. De volgende zal de Naval-divisie zijn, daarna die van de ferry’s en de middelgrote schepen en in 2022 komt de divisie van de werkboten aan bod. Rupert: “Bij werkboten gaat het om grotere series, bijvoorbeeld een serie van zestig. Het ontwerpproces moet je dan modulair maken. Het uitwerken en beheren daarvan is best ingewikkeld.”
Het Italiaanse NAOS Ship and Boat Design maakt al gebruik van 3Dexperience van Dassault Systèmes bij het ontwerpen van superjachten (foto: NAOS). Tekst gaat verder onder de foto.
De CIO is ervan overtuigd dat na al deze implementaties de engineering en bouw van schepen bij Damen Shipyards Group veel efficiënter zal verlopen. “Dat is niet alleen voor ons een meerwaarde, maar vooral ook voor onze klanten. Wij kunnen hen dan nog sneller bedienen en bovendien een product van nog hogere kwaliteit leveren. Want dankzij een 3D-model zijn we in staat complexe schepen nauwkeuriger te ontwerpen en te bouwen. En we gaan dus ook die nieuwe diensten aanbieden. Als maritime solutions provider – met de pijlers duurzaamheid, operational excellence en digitalisering – maken we nu grote stappen.”