Samen werken aan slimme en duurzame scheepvaart | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Vol verbazing volgt de kapitein van de MF Folgefonn het automatisch afmeren van de ferry (foto: Wärtsilä)

Teus van Beek, Wärtsilä Marine Solutions


Samen werken aan slimme en duurzame scheepvaart

Met 18.000 werknemers, vijf miljard euro omzet en tweehonderd vestigingen in zeventig landen is Wärtsilä een bedrijf om rekening mee te houden. Een van de drie hoofddivisies van de Finse grootmacht is Wärtsilä Marine Solutions. “Wij ontwikkelen slimme en duurzame oplossingen systemen voor toekomstige schepen,” zegt Teus van Beek, general manager market innovation bij Wärtsilä Marine Solutions met Drunen als standplaats. Op 14 juni spreekt hij hierover in Rotterdam tijdens het event ‘Smart Maritime Technology’ van Maritiem Nederland.

Marine Solutions is samen met Energy en Services één van de drie hoofddivisies van Wärtsilä als general manager market innovation bij deze divisie houdt Van Beek zich bezig met slimme, innovatieve en duurzame oplossingen voor zee- en binnenvaartschepen van morgen. Dit als uitvloeisel van de nieuwe strategie Smart Marine Ecosystem van Wärtsilä uit november 2017. Doel hiervan is het rendement van de scheepvaart en de maritieme sector te verhogen. Daarbij gaat het om zaken als autonoom varen, besturing van schepen op afstand, koppeling van datanetwerken tussen schepen en de wal, elektrisch varen, toepassing van schone brandstoffen als LNG en waterstof, nieuwe scheepsontwerpen en voortstuwingssystemen.

>>> Bezoek Smart Maritime Technology en kom in contact met partijen die baanbrekende technologie in de markt zetten

Van Beek: “In projectteams werk ik nauw samen met andere specialisten van Wärtsilä uit de gehele wereld. Dat is het voordeel van een internationaal bedrijf met tweehonderd vestigingen in zeventig landen.”

- Wat zijn volgens u de belangrijkste trends voor de komende jaren?

“De mondiale scheepvaart staat voor de grote uitdaging om in 2050 de emissies met vijftig procent te verminderen ten opzichte van 2008. Dit hebben de lidstaten van IMO in april met elkaar afgesproken. Dat betekent bijvoorbeeld dat er maatregelen moeten komen bij het ontwerp en de voortstuwing van container- en baggerschepen, offshore vessels, sleepboten, marineschepen, ferry’s en visserijschepen om deze doelstelling te halen. Wat ons betreft had die emissiereductie nog wel wat sneller en ambitieuzer mogen zijn, hoewel dit al een ingrijpende stap is. Alle partijen moeten er voldoende bij zijn aangesloten.”

‘Het is nog een hele opgave om de mondiale scheepvaart om te bouwen tot een innovatieve en duurzame vloot’

“Gezien de gemiddelde levensduur van schepen, zo’n twintig jaar, moeten we nu al beginnen met het ontwerpen van schepen die geschikt zijn voor schone brandstoffen als LNG of waterstof of zelfs volledig elektrisch varen. Voorts moeten zij slimme computers en geavanceerde communicatienetwerken aan boord hebben om grote hoeveelheden data uit te wisselen met bijvoorbeeld reders, agenten, havens en toeleveranciers. Bijvoorbeeld over het brandstofverbruik, de machinekamer en overige systemen aan boord. In de toekomst gaan schepen zeker autonoom en onbemand varen.”

“We hebben overigens nog een lange weg te gaan. Er zijn wereldwijd zo’n vijftienhonderd rederijen. Ongeveer twee derde heeft een kleine vloot van minder dan tien schepen. Het zal nog een hele opgave worden om de mondiale scheepvaart om te bouwen tot een innovatieve en duurzame vloot.”

- Kunt u een paar projecten noemen van Wärtsilä?

“Jazeker. In Noorwegen zijn we onder meer betrokken bij de ombouw en modernisering van de 85 meter lange ferry MF Folgefonn. Deze veerboot heeft in 2014 een hybride dieselelektrische voortstuwing gekregen maar kan ook volledig elektrisch varen dankzij efficiënte lithium-ion batterijen. Een primeur is dat deze ferry met zijn geavanceerde computersysteem automatisch kan afmeren, zonder tussenkomst van de kapitein.”

“Een tweede innovatie van dit schip is het inductiesysteem dat de MF Folgefonn de accu’s draadloos kan opladen, de zogeheten wireless charging. Hierdoor gaat de laadcapaciteit van de batterijen omhoog met twintig procent, waardoor de Noorse veerboot langer kan doorvaren. Wij zien deze ferry als een belangrijke stap naar elektrisch en ook autonoom varen voor grotere schepen in de toekomst.”

“In augustus 2017 hebben we een succesvolle proef gedaan met besturing op afstand. Dat gebeurde met offshoreschip ‘Highland Chieftain’ van Gulfmark Offshore. Het schip lag voor kust van Aberdeen maar werd bestuurd vanuit San Diego (VS), een afstand van achtduizend kilometer. Specialisten van onze vakgroep Dynamic Positioning (DP) slaagden erin om via satellietcommunicatie dit schip te laten varen.”

- Wat doet Wärtsilä aan de voortstuwing?

“Hier ligt een belangrijk deel van onze kennis en ervaring. Daarbij kijken we ook naar de binnenvaart. Juist vanwege de kleinere vermogens is dit een ideale sector om duurzame brandstoffen en innovatieve systemen te beproeven. Zo hebben we voor binnenvaartschepen een nieuwe dual fuel motor ontwikkeld die voor 97 procent op LNG loopt en voor drie procent op gasolie.”

“Met Boskalis onderzoeken we toepassing van biobrandstoffen op sleephopperzuigers. Ook zijn we bezig met hybride systemen, waarbij dieselmotoren worden gecombineerd met batterijen. Nu hebben bijvoorbeeld offshore schepen doorgaans twee dieselgeneratoren aan boord waarvan er doorgaans een fungeert als back-up. Met batterijen als back-up kunnen we een dieselgenerator uitsparen. Dit is gunstiger voor het brandstofverbruik en de emissies. Ook kan een schip met volle batterijen bij lage snelheden, bijvoorbeeld in haven, volledig elektrisch varen.”

‘Smart is het middel en honderd procent duurzaam het doel. Alleen door samen te werken gaan we er komen’

“Al deze concepten passen in ons streven om de scheepvaart en de totale maritieme logistieke keten zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dat betekent dat wij als fabrikant en systeemontwikkelaar veel intensiever moeten samenwerken met onze klanten maar ook met havenautoriteiten, reders en toeleveranciers. Dit sluit ook volledig aan bij onze smart marine ecosysteem strategie. Hierbij is ‘smart’ het middel en honderd procent duurzaam het doel. Alleen samen gaan we er komen!”

Partners Maritiem Nederland