Robotkraan RoBorg aan boord van de Kroonborg | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Robotkraan RoBorg aan boord van de KroonborgJan Spoelstra | woensdag 17 augustus 2016
Offshore, Toeleveranciers

De ‘Kroonborg’ van rederij Wagenborg krijgt binnenkort een nieuwe werknemer, de RoBorg. Deze op afstand bestuurbare kraan maakt het mogelijk om klein onderhoud aan onbemande platforms zonder kraan te verrichten zonder groot jack-up platform langszij te plaatsen.

De NAM presenteerde de kraan op 11 augustus op haar testlocatie in het Groningse Zuidbroek. De firma’s Peinemann Lifting Solutions uit Hoogvliet en Reedyk Compact Cranes uit Klaaswaal bouwden de kraan.

De RoBorg meet 2,5 x 1 meter, rijdt op rupsbanden, weegt 3 ton en kan met 2,7 ton hefvermogen bijna zijn eigen gewicht liften. De kraan is in beginsel ontwikkeld om onderhoudswerkzaamheden aan petrochemische installaties op land uit te voeren. Zo mag het apparaat op plaatsen werken waar potentieel explosiegevaar heerst doordat de kraan nooit een ontstekingsbron kan zijn. De NAM ziet nu kans om de machine offshore in te zetten voor kleine onderhoudswerkzaamheden aan onbemande platforms zonder vaste kraan in de zuidelijke Noordzee. De volledig elektrische kraan kan acht uur op de accu’s werken en in ongeveer vier uur opladen op een gewoon 220 Volt stopcontact.

Verlanglijstje

“Vanaf het moment dat we de Kroonborg in de vaart hebben, staat deze kraan al op ons verlanglijstje”, aldus Roel Aretz, operations manager zuidelijke Noordzee bij de NAM. Hij legt uit dat de NAM steeds meer productieplatforms onbemand wil maken, waarbij de eerste gasbehandelingsstappen op een centraal platform plaatsvinden. “Kranen en het helideck verdwijnen op de onbemande satellietplatforms, alsmede de kostbare en tijdrovende inspecties daarvan. Maar het betekent ook dat je voor relatief klein onderhoud meteen een duur jack-up platform moet huren. Dat hoeft nu niet meer.” Het is straks de bedoeling dat de Kroonborg de RoBorg aflevert op een productieplatform en doorvaart naar een volgend platform, terwijl onderhoudspersoneel met behulp van de kraan servicewerkzaamheden uitvoert.

Op de NAM-locatie in Zuidbroek, waar overigens geen productie plaatsvindt, geeft de NAM een voorproefje van de werkzaamheden die straks offshore kunnen plaatsvinden. De druk in gasputten kan uiteenlopen van 20 tot 500 bar. Bij onderhoud aan de put wordt er eerst een blow-out preventer (BOP) op de put geplaatst. Daar bovenop komt een druksluis waar het onderhoudspersoneel het te gebruiken gereedschap in legt. Om het gereedschap te kunnen laten zakken wordt een slickline, een systeem dat de kabel de put in leidt zonder dat gas uit de put kan ontsnappen, gebruikt. “Om dit hele systeem op te bouwen en om de lier en kabel via welke het gereedschap de put in zakt te begeleiden, heb je een kraan nodig”, zegt Robbert Kroes, productietechnoloog bij de NAM. “We kunnen langs deze weg afsluiters in de put plaatsen, schoonmaken of repareren, zand weghalen en andere kleine onderhoudswerkzaamheden aan putten verrichten. Deze week hebben we de kraan succesvol getest en binnenkort gaan we hem offshore inzetten.”

Putten slaan

Met een hogere gasprijs en grote velden was het vroeger simpelweg putten slaan en produceren; tegenwoordig is het kosten besparen en zo efficiënt mogelijk met kleine of leeg rakende velden omgaan. “Wat we aan boord van de Kroonborg misten is de mogelijkheid om echt in de putten te werken”, gaat Aretz verder. Voor sommige kleine werkzaamheden zullen we nooit voor miljoenen euro’s een groot werkplatform naast een put gaan zetten, maar met de RoBorg kunnen we voor enkele tienduizenden euro’s wel dit kleine onderhoud verrichten. En als de put daardoor langer gas blijft produceren, is dat interessant voor ons.”

Wat doet de RoBorg precies? Deze video laat dit alvast in de testfase zien:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland