Opvolger Walrus van Nederlandse bodem | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Opvolger Walrus van Nederlandse bodem

Menno Steketee | maandag 26 januari 2015
Marine, Scheepsbouw

Damen Shipyards Group en het Zweedse Saab willen samen de opvolger van de Walrus-onderzeeboten van de Koninklijke Marine ontwikkelen en bouwen. Beide ondernemingen maakten dit op 20 januari bekend. 

Algemeen wordt verwacht dat Defensie komend voorjaar het principebesluit zal nemen om vier nieuwe boten te bouwen, waarvan dan de eerste in 2025 in de vaart komt. Hans Spaans, Director Naval Sales Support van Damen: “Er zijn vanzelfsprekend grote uitdagingen in zo’n complex project, maar wat ons betreft kunnen ze op zeker moment in Vlissingen-Oost worden gebouwd. Ruimte genoeg.”

Basismodel

Het A26-model van Saab, dat eerder de Zweedse onderzeebootbouwer Kockums overnam, wordt veelvuldig genoemd als ‘basismodel’ dat aan Nederlandse ontwerpeisen kan worden aangepast. Nederlandse onderzeeboten vullen vanouds een niche tussen kustonderzeeërs, zoals van Duitsland, en atoomonderzeeboten waarmee de grote mogendheden varen. “Maar we kunnen ook van een eigen, nationaal ontwerp uitgaan waarbij internationale partners aanhaken.”

De vraag die zich vooral aandient, is hoeveel de Nederlandse technische industrie kan profiteren van de bouw van nieuwe boten. Tien jaar terug concludeerde een overheidsstudie namelijk dat dit, na de ondergang van de onderzeebootproducent RDM, op Nederlandse bodem met louter nationale expertise niet meer mogelijk is. Vooral de specialistische bewerking van elastisch staal, wezenlijk onderdeel van de bouw, zou moeten worden uitbesteed.

Dat klonk omineus, maar volgens Spaans valt dat wel mee: “Veel expertise is nog aanwezig.” In 2006 is bijvoorbeeld een industrieel samenwerkingsverband in het leven geroepen, het Dutch Underwater Knowledge Center (DUKC). Binnen het DUKC is kennis verzameld voor het lopende project voor de levensduurverlenging van de vier Walrus-onderzeeboten. Hierin zijn onder meer TNO Defensie en Veiligheid, MARIN, Imtech Marine & Offshore, Thales Nederland en ingenieursbureau NEVESBU vertegenwoordigd.

Studieprojecten

NEVESBU, dat deels in handen is van Damen, was betrokken bij het ontwerp van de ‘Walrussen’, maar ontwikkelde ook complexe deelsystemen voor onder andere Duitse en Zuid-Koreaanse onderzeeboten. Spaans: “We hebben binnen het DUKC al studieprojecten lopen om probleemgebieden te identificeren waar we bij de bouw van nieuwe boten tegenaan zouden kunnen lopen.” Force Vision, de ‘huisprogrammeur’ van de Koninklijke Marine, kan het combat management system ontwikkelen dat sensoren en wapensystemen slim koppelt.

Het wachten is, aldus Spaans, op Defensie, “dat niet alleen nog een fiat voor vervanging moet geven, maar ook, niet onbelangrijk, operationele specificaties moet formuleren”. Dat laatste is, onder meer op technisch gebied, uiterst relevant. Zo is nog niet duidelijk of toekomstige onderzeeboten zich met luchtdoelraketten moeten kunnen verdedigen tegen helikopters of ook buitenlucht-onafhankelijke voortstuwing noodzakelijk is.

Partners Maritiem Nederland