Onderhoudsarme buisfundering | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Aan de TU Delft is de Wedge Connection uitvoerig getest en gedurende duizenden uren dynamisch belast.

Veilige boutverbinding kan hogere belasting dragen


Onderhoudsarme buisfundering

Sabine Lankhorst | dinsdag 13 oktober 2020
Offshore, Offshore Wind

Het Nederlandse bedrijf C1 Connections heeft een onderhoudsarme verbinding ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor het verbinden van stalen buiselementen funderingen met de Transition Pieces of rechtstreeks met de torendelen van windmolens. De verbinding, de C1 Wedge Connection, dient als goedkoper, sneller en veiliger alternatief voor de gangbare boutverbindingen.

Volgens Jasper Winkes, directeur van C1 Connections, lopen de conventionele boutverbindingen, de L-flensverbindingen, tegen hun grenzen aan wat betreft de belasting die deze verbinding kan dragen. Deze toename van de belasting komt door het almaar groter worden van de turbines en de groei van de turbines in landen met steeds hogere extreme windsnelheden. Het bedrijf ontwikkelde daarom een voorgespannen symmetrische verbinding die niet alleen een hogere belasting kan dragen maar tevens sneller, veiliger en goedkoper toe te passen is.

Vorksectie

De C1 Wedge Connection bestaat uit een vorksectie aan de onderzijde van een bovenste buisdeel waar de onderste buis in schuift. In zowel de vork als de onderste buis zitten grote ovaalvormige gaten waar een bevestigingsmiddel inschuift dat door middel van twee wiggen beide buisdelen op elkaar trekt en zo een symmetrisch voorgespannen verbinding creëert.

Via een quick connection is de verbinding al direct relatief goed bevestigd. Dit in tegenstelling tot de installatie met traditionele boutverbindingen waar de delen nog los op elkaar staan voordat de bouten worden geplaatst en aangespannen. Dit creëert direct al een veiliger werkomgeving.

Daarnaast zorgen de relatief kleinere bouten van de C1 Wedge Connection ervoor dat er ook minder zware gereedschappen nodig zijn om de bouten op de juiste spanning te brengen. Het benodigde gereedschap is zeer handzaam en weegt minder dan 10 kilo, legt Winkes uit. Dit is een significant verschil met de conventionele verbindingen waar de bouten ruim boven de 20 kilo per stuk kunnen wegen en het gereedschap meer dan 50 à 60 kilo weegt. De verbinding kan zeer snel gereed zijn. “Met drie man tegelijk duurt het slechts enkele minuten om deze tijdelijk vast te zetten en in minder dan een half uur is de verbinding volledig klaar.”

Minimale vermoeiing

Een ander groot bijkomend voordeel is de levensduur van de verbinding. De verbinding toont minimale vermoeiingsverschijnselen. In theorie kan de verbinding de hele levensduur van de turbine mee zonder enig onderhoud. Winkes: “Het bijzondere bij deze verbinding is dat zelfs al zou er theoretisch nog maar 10% voorspanning zijn, de verbinding dan nog steeds zijn levensduur haalt.”

 

‘Voorgespannen symmetrische verbinding kan een hogere belasting dragen en is sneller te installeren’

De C1 Wedge Connection is onlangs in Delft op ware grootte getest, met een diameter van 4,5 meter. Parallel hieraan heeft C1 Connections via computersimulaties de verbinding getest op de impact van krachten die tijdens het heien van funderingen met deze verbinding optreden. Ook zijn er met de TU Delft proefstukken gedurende duizenden uren dynamisch belast. De testen bevestigden de bovengenoemde voordelen van de verbinding. Al deze voordelen zorgen voor een voordeel in zowel Capex als Opex.

Financiering door RVO

C1 Connection werkt voor de verdere ontwikkeling voor toepassing bij windturbines in nauwe samenwerking met Siemens Gamesa en de TU Delft. De nadruk ligt hier met name op de verbindingen boven water. Deze ontwikkeling is gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De drie partijen zetten ook samen de ontwikkeling naar marktgereedheid voort. Winkes: “Zo kijken we samen met Siemens naar wat er nodig is om in grote aantallen te produceren, wat de specifieke transportvereisten zijn en of er bijzondere installatie uitdagingen zijn.”De C1 Wedge Connection ondergaat op dit moment een certificeringsproces bij DNV GL. Op de techniek zijn meerdere octrooien verkregen en er zijn meerder octrooiaanvragen ingediend. 

Partners Maritiem Nederland