Onboard wil maritieme industrie uitdagen | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Florus Wilming:

Open digitaal platform voegt alle data aan boord samen


Onboard wil maritieme industrie uitdagen“Wij dagen de maritieme industrie uit om de bedrijfsprocessen tussen de wal en het schip te optimaliseren.” Aan het woord is Florus Wilming van Onboard. Samen met Erwin Strik bedacht hij het open digitale platform voor de scheepvaart waarin alle data aan boord van een schip samen komt. “Het platform is er, nu is het aan de industrie. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor.”

Nieuwsgierig? Tijdens het Smart Maritime Technology Event op 14 juni van Maritiem Nederland licht Wilming zijn visie toe en vertelt hij over de eerste toepassingen bij launching customer Kotug.

Het idee voor Onboard ontstond zo’n drie jaar geleden. Zowel Wilming als Strik werkten daarvoor bij IHC en dat was ook de plek waar ze elkaar hebben ontmoet. Strik komt uit een schippersgezin. Zijn vader was binnenvaartschipper, en hoewel hij alle papieren heeft om te mogen varen, ging Erwins interesse meer uit naar de techniek. Hij werkte onder meer bij meelfabrikant Meneba waar hij aan de wieg stond van het meelschip Mercurial Latistar. Wilming studeerde in Groningen en kreeg bij IHC als eerste opdracht het bouwen van een big data oplossing.

Stand alone

Het grote probleem in de scheepvaart is nu nog dat er vaak veel verschillende systemen aan boord zijn die allemaal hun eigen oplossingen hebben voor het ontsluiten van de geproduceerde data. Meestal zijn het aparte stand alone applicaties. Remote monitoring wat Onboard doet, is op zich niet nieuw, maar het is wel een uitdaging om alles aan elkaar te koppelen en alle data op één plek te kunnen uitlezen.

Volgens Wilming wordt er in de maritieme industrie eindeloos veel gepraat over big data en digitalisering aan boord van de schepen, maar komt het inzichtelijk maken van de vergaarde data nog nauwelijks van de grond. “De maritieme sector is conservatief en loopt daarin flink achter. We hebben bijvoorbeeld wel de container gestandaardiseerd, maar de administratie daaromtrent niet. Daar hebben wij nu software voor ontwikkeld, op basis van best practices van andere bedrijfstakken en met hun beste mensen. Het is een volledig nieuwe high end oplossing geworden, want Onboard ontsluit alle databronnen van schepen. Hierbij gaat het van sensoren, machines en systemen aan boord tot aan de bemanning.

“Je kan het zien als het Internet of Things (IoT) voor de maritieme industrie. Maar we kunnen het niet alleen. Om daadwerkelijk de maritieme industrie te digitaliseren moeten we samenwerken, Onboard stelt zijn platform ter beschikking voor dit doel. De ontwikkelde techniek heeft de potentie radicaal nieuwe vormen van samenwerking en efficiency mogelijk te maken. Maar dan moet het wel worden gedragen door de sector. Wij zijn er in ieder geval heel erg trots op en zijn er klaar voor.”

‘Om de sector daadwerkelijk te digitaliseren moeten we samenwerken, wij stellen ons platform hiervoor beschikbaar’

 Apps

Om de data aan boord te kunnen verwerken, wordt op het schip de Onboard server geplaatst. De server communiceert met de Onboard Cloud en vormt samen het platform. Op het platform draaien verschillende applicaties. Samen met de ontwikkeling van het platform is het afgelopen jaar de eerste applicatie ontwikkeld. In de app energy efficiency gaat het om het beheren van de operationele prestaties en het brandstofverbruik van de hele vloot. De applicatie communiceert hiervoor direct met de motoren of brandstofmeetsysteem en de navigatie apparatuur. Zo kunnen onder meer schepen worden vergeleken en doelen voor brandstofefficiëntie worden gesteld. Op de brug registreert de bemanning alle activiteiten en ontvangt de planning en feedback betreffende het brandstofverbruik.

De applicatie sailing paperless die nog dit jaar wordt ontwikkeld, met als doel een groot deel van het papierwerk aan boord te automatiseren. Het digitaliseren van deze gegevens, die anders handmatig zouden worden ingevoerd, bespaart tijd voor zeevarenden en de collega’s aan de wal. Sensor- en machinegegevens worden automatisch ingevoerd zodat dubbele invoer wordt voorkomen en menselijke fouten worden vermeden.

Met de app safety and crew is het binnenkort mogelijk realtime analyses te maken van de toestand, het onderhoudsschema en het veiligheidsniveau van een schip, zodat eventueel maatregelen kunnen worden genomen, ook preventief. Via de app kunnen incidentrapporten, risicobeoordelingen, werkvergunningen en de rusturen van de bemanning worden bijgehouden.

Beter benutten

Volgens Onboard wordt de potentie van condition monitoring onderbenut. Onboard wil hier met leveranciers samenwerkend op het platform verandering in brengen. Deze applicatie bewaakt de apparatuur en machines aan boord en geeft een signaal bij mogelijk falen. Ook kan preventief onderhoud worden ingepland voordat iets uitvalt. Hiermee wordt de veiligheid verhoogd, de downtime geoptimaliseerd en kosten bespaard.

Toegang tot Onboard is mogelijk via een tablet of ieder willekeurig ander device. In de preferences van het systeem kan de gebruiker aangeven welke gegevens hij wil zien en wil delen, bijvoorbeeld met de organisatie aan de wal. Het kan dan onder meer gaan over waar de schepen zich op dit moment bevinden, wat ze aan het doen zijn of hoeveel brandstof ze verbruiken. Dit is allemaal in het logboek van het systeem te raadplegen.

Duke’s Choice Award

Dat de twee mannen met Onboard iets goeds in handen hadden, bleek in oktober van vorig jaar. Wilming en Strik wonnen toen met hun Onboard platform de Duke’s Choice Award bij Oracle’s JavaOne in San Francisco. Dit evenement staat bekend als de grootste Java technologieconferentie ter wereld. Tijdens deze conferentie worden prijzen uitgereikt aan bedrijven die de Java technologie op baanbrekende wijze toepassen.

“Moet je voorstellen dat wij daar als startup uit Nederland tussen stonden”, vertelt Wilming trots. “We stonden daar echt tussen de mannen van Google, Microsoft en Spotify. De hele ICT-wereld is daar aanwezig. Je staat tussen de beste practices en de beste mensen. We hadden echt niet verwacht dat we deze prestigieuze prijs zouden winnen.”

Launching customer

Wilming en Strik willen snel groeien met Onboard. Om dat te kunnen stonden de twee oprichters eind 2017 op een investeerdersmeeting van Investormatch. Via deze weg werd uiteindelijk de benodigde financiering gevonden zodat nieuwe applicaties ontwikkeld kunnen worden en het bedrijf kan uitbreiden in zowel binnen- als buitenland.

‘Kotug merkt in de praktijk dat het platform brandstof bespaart en schepen maximaal inzetbaar maakt’

De eerste klanten hebben zich al aangemeld. Kotug was de launching customer. Het bedrijf is volgens Strik laaiend enthousiast over het systeem waarmee ze nu een beter operationeel inzicht hebben gekregen. “Je ziet dat het platform bij dit bedrijf nu echt gaat leven. Dat het voor de mensen aan boord de administratieve lasten vermindert, dat er brandstof wordt bespaard en dat de schepen maximaal inzetbaar zijn.”

Strik verwacht dat het bedrijf op korte termijn nog meer klanten kan verwelkomen. De ambities zijn dan ook groot. “We willen dit jaar al flinke stappen gaan maken en nodigen en dagen de industrie daar graag bij uit.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland