Onbemand mijnen jagen | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De onbemande Seagull 301 vuurt een torpedo af. Foto: Elbit Systems

Nederlandse bedrijven leverden belangrijke bijdrage aan Seagull 301


Onbemand mijnen jagenErik van Huizen | woensdag 1 november 2017
Europort 2017

Een twaalf meter lang vaartuig dat op afstand onderzeeërs kan opsporen en mijnen kan vernietigen. Dat is de Seagull 301 van het Israëlische bedrijf Elbit Systems. De Nederlandse bedrijven De Haas Maassluis en Ginton Naval Architects leverden een belangrijke bijdrage aan de bouw van dit onbemande en op afstand te besturen vaartuig.

Een van de meest opmerkelijke zaken van de Seagull is de ‘portable’ aluminium romp. Deze romp is gemaakt uit drie delen die in twee 40 voet zeecontainers vervoerd kunnen worden. Voor de opbouw, zoals de stuurhut, is een derde container nodig. Op de plaats van bestemming kunnen de delen dan weer worden samengevoegd tot het complete vaartuig.

Ginton Naval Architects uit Haarlem was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de romp. De romp combineert twee grote moonpools met een planerende knikspantromp met spray rails. De onderkanten van de moonpools zijn geoptimaliseerd. Dit levert een aanzienlijke vermindering op van de weerstand van het wrijvingsoppervlak.

Weinig cavitatie

Voor de voortstuwing heeft de Seagull twee dieselmotoren aan boord. Die drijven de twee op maat gemaakt schroeven aan. Bij het intensieve CFD onderzoek ging speciale aandacht uit naar het voorkomen van cavitatie.

Voor het besturen van het vaartuig is een compact en zeer nauwkeurig joystick bediensysteem geïnstalleerd. Dit systeem dat de gehele bediening van boeg- en hekschroef, motoren en tandwielkasten en twee onafhankelijke roer­systemen combineert, is volledig redundant uitgevoerd. Bij uitval van één van de control units of sensors is het vaartuig in staat haar positie te behouden, gelijk aan een gecertificeerd Dynamic Positioning systeem. Het vaartuig voldoet tevens aan de eisen voor lekstabiliteit. Voor vaartuigen tot twaalf meter is dat niet gebruikelijk.

Ook een stuurhut

De Seagull kan meer dan vier dagen onbemand op het water verblijven om missies uit te voeren, zoals het opsporen en vernietigen van mijnen. Het schip en de systemen aan boord kunnen zowel op afstand worden bediend vanaf een moederschip of vanaf de wal. De Seagull kan dus op verschillende niveaus van onbemand varen opereren. Dit kan variëren van het slechts uitlezen van de hoofdmotoren tot het volledig autonoom varen waarbij geen menselijk toezicht is en het systeem opereert door beslissingen en acties zelfstandig te nemen. Doordat de Seagull hiermee in staat is op diverse hoogtes van autonoom varen te opereren, kan het meegroeien met de nog in ontwikkeling zijnde wet- en regelgeving.

Overigens blijft het te allen tijde mogelijk in korte tijd een stuurhut te plaatsen, zodat de Seagull indien nodig met bemanning kan varen. Tevens kunnen specialistische systemen eenvoudig aan boord worden geïnstalleerd door middel van vaste punten op het dek. Hiermee kan de Seagull binnen acht uur worden omgebouwd voor een andere missie of taak.

Demonstratie

Elbit Systems testte de Seagull al veelvuldig. In juni van dit jaar deed de Seagull namens het Israëlische bedrijf nog mee aan een demonstratie voor onbemande maritieme systemen. Dit gebeurde voor de kust van Zeebrugge en werd georganiseerd door het Belgische ministerie van Defensie. De Seagull liet daarvoor onder meer zien hoe het onbemande vaartuig mijnen kan opsporen. De Seagull scant hiervoor in één keer de hele waterkolom met de K5900 Side Scan Sonar (SSS) en de R2Sonic Forward Looking Sonar (FLS). Ook werd gedemonstreerd hoe de Seagull met een zogenoemd Remotely Operated Vehicle (ROV) mijnen kan identificeren en vernietigen.

‘De prestaties van de Seagull 301 zijn vele malen beter dan die van Autonomous Underwater Vessels’

Volgens vice-president Yaron Levy van Elbit Systems werden met de demonstratie de capaciteiten van de Seagull bevestigd. “Binnen een paar uur wisten we ons mobiele commandocentrum op te zetten aan boord van een Belgische patrouilleboot. Het team bestond uit drie operators, twee waren bezig met de missie, de derde met het varen. De Seagull wist met een snelheid van 10 knopen drie verschillende gebieden te scannen. Dat is vele malen meer dan wat Autonomous Underwater Vessels kunnen. Op verzoek van de Belgische Marine hebben we gewerkt met Line of Sight (LOS) communicatie, maar we hebben eerder aangetoond dat de Seagull ook kan Beyond Line of Sight (BLOS) kan opereren.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland