Meest innovatieve valpijpschip ter wereld | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De Bravenes beschikt over drie mogelijkheden om stenen te storten (foto: Van Oord)

Bravenes stort stenen op drie manieren


Meest innovatieve valpijpschip ter wereld

John Ekkelboom | vrijdag 28 september 2018
Offshore, Scheepsbouw

Medio dit jaar werd in Rotterdam de Bravenes van Van Oord officieel gedoopt. Dit Subsea Rock Installatieschip beschikt over maar liefst drie verschillende mogelijkheden om stenen te storten, via een valpijp door de moonpool en via de valpijp of tremiepijp langszij. Dankzij deze laatste optie kan het schip ook dichtbij offshore platforms optimaal functioneren. Bakker Sliedrecht nam de elektrotechnische installatie voor zijn rekening.

De doopceremonie van de Bravenes op 22 mei dit jaar aan de Wilhelminakade in Rotterdam had voor Van Oord een extra feestelijk tintje. Het bedrijf vierde namelijk tevens zijn 150-jarig bestaan. Een van de activiteiten waarin deze wereldspeler naast vooral baggeren groot is geworden, is het uitvoeren van steenstortwerkzaamheden onder water. Van Oord heeft hiervoor drie valpijpschepen in de vaart: de Nordnes, de Stornes en sinds kort dus de Bravenes als opvolger van de oude Tertnes.

Deze laatste 'nes’ – dat Noors is voor smal schiereiland – is inmiddels gedateerd en buiten dienst, vertelt Hans Dijkerman. Hij is projectmanager systeemintegratie bij het Rotterdamse bedrijf. “Ter vervanging van de Tertnes hebben we eerst goed gekeken naar de actuele vraag in de markt. Daaruit bleek dat er vooral behoefte is aan een multifunctionele stenenstorter. Primair moest het natuurlijk een Subsea Rock Installatieschip zijn, een SRI. Maar gezien de markteisen moesten we de nauwkeurigheid en automatisering ervan naar een hoger niveau tillen. Een andere voorwaarde was dat het schip zowel geschikt zou zijn voor het afdekken van pijpleidingen en elektrische kabels op de zeebodem als voor het op korte afstand storten van stenen op funderingen van offshore platforms en windmolenfundaties.”

Onderwaterrobot

De Bravenes, een van de meest innovatieve valpijpschepen ter wereld, is 154 meter lang en 28 meter breed en kan per operatie 15.500 ton stenen transporteren en verwerken. Dat verwerken gebeurt met kranen die de stenen vanuit het ruim lossen op twee lopende banden, die eindigen in een flexibele valpijp. Het storten via deze pijp kan tot een diepte van 1000 meter en met een snelheid van 4.000 ton per uur.

Dijkerman: “Onderaan de valpijp zit een Remotely Operated Vehicle. Deze onderwaterrobot, die een eigen voortstuwing heeft, kan de bemanning vanaf de brug op afstand bedienen. Dankzij de ROV kunnen we de stenen zeer nauwkeurig positioneren. De robot controleert vervolgens ook nog eens of dit geheel naar wens is gebeurd.”

De valpijp voor het diepzeewerk loopt door de moonpool van het schip. Omdat de Bravenes ook op korte afstand stenen moet kunnen storten, heeft deze SRI nog twee alternatieve stortmethoden. Zo kan de volledig geautomatiseerde valpijptoren richting stuurboord worden verschoven, zodat het met dezelfde valpijp tevens mogelijk is langszij te storten. Om nog dichter bij offshore platforms – zoals monopalen – te kunnen komen, waar stenen in relatief ondiepe wateren moeten worden geïnstalleerd, heeft de Bravenes bovendien een tremiepijp. Via deze stijve koker, met een diameter van 1,5 meter, kunnen ook grotere stenen worden gestort.

X-Bow

Eveneens bijzonder binnen de vloot valpijpschepen van Van Oord is de vormgeving van de Bravenes. Er is gekozen voor de X-Bow. Grote voordelen hiervan zijn onder meer energie-efficiëntie in de golven, hogere snelheden met dezelfde capaciteit, brandstofbesparing en extra stabiliteit tijdens zware weersomstandigheden. Het geïnstalleerd vermogen, verdeeld over twee 8-cilinders en twee 6-cilinders, bedraagt in totaal 15.400 kW. De aandrijving gebeurt via zes thrusters: twee azimuths, die optimale wendbaarheid garanderen, twee retractable thrusters en twee boegschroeven.

Dijkerman vertelt dat de Bravenes zowel DP2 als DP3 is geclassificeerd, waarbij de eigen schroeven de koers en de positie van het schip automatisch beheersen. “Dit is het eerste valpijpschip met zo’n systeem in de klasse 3. Het voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, waarmee we de Bravenes ook voor de meest risicovolle operaties kunnen inzetten. Dit is heel belangrijk als je vlakbij offshore-installaties moet manoeuvreren.” 

‘De Bravenes voldoet aan de hoogste veiligheidseisen en is inzetbaar voor de meest risicovolle operaties’

Coördinatie E-partijen

Het grotendeels geautomatiseerde schip bevat veel geavanceerde technologie. Voor de installatie en integratie daarvan viel de keuze op de elektrotechnische systeem-integrator Bakker Sliedrecht. Volgens Dijkerman is er bewust gekozen voor een pakketbehandeling door één E-partij als hoofdaannemer – inclusief de automatisering – en in dit geval voor het bedrijf in Sliedrecht waarmee Van Oord al langer samenwerkt. Zo heeft Bakker Sliedrecht de cutterzuigers Artemis en Athena tijdens de bouw voorzien van elektrische systemen en die van de beschadigde sleephopperzuiger Volvox Terranova geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd.

“Sinds drie jaar hebben we een frame service agreement met Van Oord. We deden al onderhoud, reparaties en upgrades van hun schepen maar nu doen we dat exclusief voor dertig vaartuigen”, vertelt Niels van Vliet van Bakker Sliedrecht. Hij was projectmanager elektrotechnische installatie op de Bravenes, waarvoor hij regelmatig naar de Sinopacific Shipbuilding’s scheepswerf in de Chinese havenstad Ningbo afreisde, waar het schip werd gebouwd. “Daar leverden wij de supervisie en inbedrijfstelling op locatie en hebben wij de engineering uitgevoerd van de complete elektrische installatie. Als Bakker Sliedrecht hebben wij de werkzaamheden van alle E-partijen gecoördineerd.”

Dubbel uitgevoerd

Van Vliet omschrijft de Bravenes, die momenteel actief is bij stabilisatiewerkzaamheden aan de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland (het Nord Stream 2-project), als een interessant en uitdagend project. “Het betrof een grote installatie van alle elektrische componenten die op een schip aanwezig zijn. Dan moet je denken aan generatoren, hoofd- en sub-distributieborden, de DP-installatie, aandrijvingen voor de valpijptoren, de powerdistributie en de communicatie- en entertainmentinstallatie. Vanwege de eisen die een DP 2-3-systeem stelt, hebben we alle elektrotechnische installaties en aandrijfsystemen dubbel uitgevoerd. Wanneer de energie plotseling wegvalt, wordt dat probleem direct opgevangen door het tweede systeem. Zo blijft het schip netjes in positie. Verder hebben we actieve filters geïntegreerd in het elektrische aandrijfsysteem. Die zorgen voor energiebesparing en voorkomen uitval van elektrische apparatuur en overbelasting.”

De automatisering bestaat overigens uit twee aparte systemen: één voor de machinekamer en de voorstuwing en het andere voor de besturing van de valpijptoren. Dijkerman licht toe dat Van Oord zelf veel kennis in huis heeft op het gebied van subsea rock installation. “Er zijn weinig partijen in de wereld die daarmee zoveel ervaring hebben. Daarom hebben wij de besturing van de valpijptoren voor onze rekening genomen. Dat is toch het geheim van de smid.”

 

Partners Maritiem Nederland