Koers 2017 volgens Damen Shipyards: Ontwerpen van scratch | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Peter Robert

Koers 2017 volgens Damen Shipyards


Koers 2017 volgens Damen Shipyards: Ontwerpen van scratch

John Ekkelboom i.s.m. Damen | donderdag 22 december 2016
Scheepsbouw, Damen, Offshore Wind, Koers 2017

Damen Shipyards is voortdurend op zoek naar nieuwe markten. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot de ontwikkeling van schepen specifiek voor aanleg en onderhoud van offshore windparken. Belangrijke innovaties hierbij zijn de nieuwe rompvormen. Andere markten die Damen Shipyards bestudeert zijn deep sea mining, cruise-expedities in poolgebieden en aqua culture. Ook op deze gebieden ziet het bedrijf interessante mogelijkheden.

Aan de muren van zijn kantoor hangen verschillende kaarten waarop wereldwijd de locaties staan aangegeven die geschikt zijn als offshore windmolenparken. “Zoals je ziet, is het een markt met enorme potenties”, vertelt Peter Robert, director Business Development & Market Intelligence van Damen Shipyards in Gorinchem. Bijna zes jaar geleden werd hij aangetrokken om de offshore windmarkt verder te onderzoeken, op dat gebied een netwerk binnen en buiten Damen Shipyards op te bouwen en nieuwe producten te ontwikkelen. Uit de kast pakt hij een brochure van de ‘Twin Axe 2610’, een van de schepen die zijn bedrijf speciaal voor die markt heeft ontworpen. Bij dat proces was hij nauw betrokken. “Dit is een 26 meter lange werkboot die onderhoudsmensen van en naar offshore windparken vervoert. Daarvan hebben we er inmiddels wereldwijd veertig verkocht.” 

Comfort en logistiek

De Twin Axe 2610 kan standaard twaalf onderhoudsmensen vervoeren, maar door verruiming van de wetgeving in Duitsland is er onlangs een exemplaar afgeleverd voor een dubbel aantal personen. Ook vanuit de olie- en gasmarkt is er interesse. De rompvorm van het schip, waarop Damen Shipyards het exclusieve patentrecht heeft, is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. Dankzij de twee spitse punten van deze catamaran snijdt de Twin Axe door het water heen. Het grote voordeel hiervan is dat ook bij golven tot 2,5 meter met hoge snelheid kan worden gevaren. Robert: “We zijn alweer bezig met een nieuw ontwerp waarin we de feedback van onze klanten en eindklanten - zoals Siemens, Dong, Vattenfall en Vestas die de schepen huren voor gebruik in de windmolenparken - verwerken. De accommodatie van deze Twin Axe wordt groter en de nadruk komt nog meer te liggen op comfort en logistiek.”

‘We anticiperen alvast op deep sea mining’

Afgestemd op Noordzee

Is de Twin Axe ontworpen voor het dagelijks heen-en-weer reizen tussen de vaste wal en een nabijgelegen windmolenpark, voor de grotere afstanden heeft Damen Shipyards nu ook een alternatief op de markt gebracht om reistijd en kosten te besparen. Dit is de ASV 9020 Walk 2 Work, een 90 meter lang Service Operations Vessel dat voor langere tijd in een windmolenpark kan verblijven. Het biedt plaats aan negentig personen, inclusief de bemanning. Ook bij dit ontwerp speelde comfort een belangrijke rol, licht Robert toe. “Zo zijn de accommodaties centraal gelegen om verticale bewegingen te minimaliseren. Bovendien hebben we de nieuwe bredere en verlaagde rompvorm afgestemd op golfhoogten en -perioden van de Noordzee, zodat het schip deze zee kan trotseren wanneer die onstuimig is, met golfhoogten tot zelfs 6 meter. Verder beschikt het schip over een deining-compenserende loopbrug die connectie kan behouden met de windmolen. Om de logistiek te optimaliseren is er naast de brug plek voor de containers met reserve-onderdelen voor de windmolens. Eén schip hebben we inmiddels verkocht aan de Britse rederij Bibby Marine Services en dat zullen we midden augustus volgend jaar opleveren aan de klant.”

Delven op zee

Robert verwacht dat er tot 2025 een markt is voor zo’n vijftig Walk 2 Work-vessels voor werkzaamheden in de Noordzee. Als speurder naar nieuwe markten beperkt hij zich echter niet tot de offshore windindustrie. Hij heeft nog meer speerpunten waar Damen Shipyards zich de komende jaren mee zal bezighouden. Een daarvan is deep sea mining. Een trainee op zijn afdeling onderzoekt hoe die markt zich zal gaan ontwikkelen. Robert houdt zijn mobiele telefoon in de lucht. “Hierin, maar ook bijvoorbeeld in computers en iPads, zitten allerlei materialen die nu nog op het vaste land worden gewonnen. Als de voorraden van die grondstoffen daar opraken, dan zal de winning op zee moeten gebeuren. Daarvoor heb je uiteraard schepen nodig. Hoe die eruit moeten zien, weten we nog niet, maar we willen wel alvast op die ontwikkeling anticiperen.”

Adventuregevoel

Een andere markt die volgens Robert eveneens veelbelovend is en past bij Damen Shipyards, is die van de cruiseschepen voor poolgebieden. Op papier is er al een concept van zo’n schip dat in nauwe samenwerking met Expedition Voyage Consultants (EVC) tot stand is gekomen. Dit bedrijf organiseert dit soort expedities en levert ook het deskundige personeel dat tijdens die reizen meegaat. Dankzij deze ervaring kent EVC de behoeften van deze categorie cruise-toeristen door en door. Robert legt de tekening van het boogde schip op tafel. “Er is plaats voor ongeveer honderd toeristen. Zij willen graag wildlife zien. Daarom is er een uitkijkpunt boven op het schip, zitten er kajaks op, is er de mogelijkheid om een onderzeeboot te water te laten en zijn er zodiacs om de passagiers op ijsschotsen af te zetten. Zo krijgen zij het ultieme adventuregevoel.”

Schip dat ontluist

Ten slotte noemt Robert de aqua culture als markt waarop Damen Shipyards zich meer wil concentreren. Dan denkt hij vooral aan Noorwegen, Engeland, Canada en Chili, landen die op grote schaal vis op zee kweken. In Noorwegen worden al enkele Multicats van Damen Shipyards gebruikt voor het schoonmaken en isoleren van netten, maar Robert weet dat deze markt nog meer kansen biedt waarop zijn bedrijf kan inspelen. Wederom pakt hij een brochure waarin een tekening staat met schepen rondom een viskwekerij op zee. Naast de Multicat zijn dat een life fish-carrier, een feedbarch, een fast crewsupplier zoals de Twin Axe, een tug en een delousing ship voor het ontluizen van vissen. 

Samenwerking met klant

Damen Shipyards staat bekend om zijn kwaliteit, serviceorganisatie, standaardisering en voorraadbouw waardoor het mogelijk is snel te leveren. Robert benadrukt dat het ontwikkelen van nieuwe schepen altijd in nauwe samenwerking gebeurt met de klanten en eindklanten. “Daarom beginnen wij meestal vanaf scratch, zoals bij de Twin Axe, de Walk 2 Walk-vessel en het cruiseschip voor de poolgebieden. Doorgaans gaan concurrenten uit van bestaande rompvormen en brengen daar dan veranderingen in aan. Wij ontwikkelen volledig nieuwe schepen in overleg met de klanten. Pas dan krijg je een optimaal ontwerp dat geheel voldoet aan de wensen van de eindgebruikers.”

Partners Maritiem Nederland