KenzFigee wil groeien in nichemarkten | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Jan-Pieter Klaver is sinds 2017 algemeen directeur van KenzFigee. Foto: Bart Stam

Nieuwe modulaire kraan voor onderhoud windturbines op zee


KenzFigee wil groeien in nichemarktenBart Stam | woensdag 4 september 2019
Offshore

Als allround kranenbouwer is KenzFigee in Zaandam actief in een groot aantal toepassingen: op land, in havens, op schepen en vooral in de offshore. Groeikansen liggen volgens algemeen directeur Jan-Pieter Klaver vooral in het onderhoud van windturbines op zee. “Met onze nieuwe modulaire kraan gaan we ons sterker op die markt richten,” aldus de civiel ingenieur die twee jaar geleden de overstap maakte van Heerema naar KenzFigee.

Met Jan-Pieter Klaver lopen we na het interview door de imposante bedrijfshal en over het terrein voor een fotoreportage. De kade van KenzFigee ligt aan Zijkanaal G, de rechtstreekse verbinding met het Noordzeekanaal. “Dit is een prima locatie”, aldus Klaver die na 26 jaar in november 2017 Heerema verruilde voor de kranenbouwer in Zaandam. “In de bedrijfshal kunnen we uiteenlopende kranen bouwen maar ook alle onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uitvoeren. Aan de kade hebben we vier meter waterdiepte.”

Toch houdt Klaver een slag om de arm over de huidige vestigingsplaats. “Als we substantieel willen groeien, dan moeten we wellicht toch uitkijken naar nieuwe locaties.” KenzFigee ligt ingeklemd tussen scheepswerf Vooruit en de niet-maritieme bedrijven Dimensa en Reconi.

– U hebt lang bij Heerema gewerkt voordat u naar KenzFigee kwam. Was dat een grote overgang?

Klaver: “Dat viel wel mee. KenzFigee is aanmerkelijk kleiner dan Heerema en kranen zijn natuurlijk iets anders dan boor- en productieplatforms. Maar er zijn ook veel overeenkomsten: beide ondernemingen hebben veel te maken met de offshore. Bovendien heerst er zowel bij Heerema als bij KenzFigee een cultuur die ik de contractorsmentaliteit noem. Daarmee bedoel ik het streven om samen met opdrachtgevers en toeleveranciers innovatieve en hoogwaardige oplossingen te bedenken.”

“Bij Heerema heb ik 26 jaar met veel plezier gewerkt in uitlopende functies. Ik ben begonnen als projectmanager bij Heerema Fabrication Group, waar ik heb gewerkt aan uitdagende turnkey-projecten. Bijvoorbeeld het ontwerp voor een groot boorplatform van ExxonMobil voor de kust van Noorwegen. Daarna ben ik overgestapt naar managementfuncties, maar ook in deze functies bleef ik nadrukkelijk betrokken bij het ontwerpen en uitvoeren van dergelijke projecten.”

'KenzFigee is veel kleiner dan Heerema waar ik 26 jaar werkte, maar de bedrijfscultuur is vergelijkbaar'

“Met veel plezier denk ik terug aan mijn tijd als directeur van Heerema Vlissingen. Daar stond ik aan het hoofd van een relatief kleine organisatie, met veel gemotiveerde mensen. Eigenlijk was dat voor mij de belangrijkste reden om twee jaar geleden de overstap te maken naar KenzFigee. Een innovatief bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van diverse kranen, gangways, A-frames en overige systemen voor de offshore, schepen en havens.”

– Welke omvang heeft KenzFigee?

“We hebben tachtig medewerkers op ons hoofdkantoor en twee medewerkers op onze nieuwe vestiging in Abu Dhabi. Dat kantoor in het Midden-Oosten houdt zich vooral bezig met acquisities. In Zaandam zitten de twee belangrijkste werkmaatschappijen, Kenz Cranes (nieuwbouw) en de service- en onderhoudsafdeling Kenz Crane Services. Het plan is om in de nabije toekomst niet alleen voor het moederbedrijf maar ook voor deze twee dochters de naam KenzFigee te gebruiken. Dit om ons internationale profiel verder te versterken.”

“Daarnaast hebben we in Zaandam de engineeringafdeling en de overige ondersteunende diensten. Hoewel ook in deze regio de arbeidsmarkt krap is, slagen we er nog steeds in voldoende ingenieurs en technici aan te trekken. Ik denk dat dit komt doordat deze specialisten willen werken bij een innovatief bedrijf als KenzFigee, in combinatie met het wonen in Amsterdam of directe omgeving.”

“Abu Dhabi is bedoeld als hub voor het Midden-Oosten. Doel is de komende periode te groeien naar zo’n tien medewerkers. Daarbij mikken we vooral op lokale specialisten die de Golfregio goed kennen.”

– Hoe ziet de huidige orderportefeuille eruit?

“Momenteel bestaat vijftig procent uit het ontwerpen en bouwen van nieuwe kranen, de overige vijftig procent uit onderhoud, renovaties en modificaties. Van oudsher is de olie- en gasproductie op zee zeer belangrijk voor KenzFigee maar zoals bekend zit deze sector momenteel in zwaar weer. Niet alleen op de Noordzee maar wereldwijd.”

“Gelukkig slagen wij erin voet aan de grond te krijgen in nieuwe, kansrijke nichemarkten. Daarbij denk ik aan de explosieve groei van de offshore windparken op de Noordzee. Maar ook in andere sectoren zijn we succesvol. Zo gaat KenzFigee binnenkort twee kranen leveren voor de munitie-overslag van de Britse marine.”

‘Met onze zelf ontwikkelde up-tower crane spelen we in op de steeds grotere offshore windturbines’

“Sinds het begin van Kenz heeft KenzFigee wereldwijd zo’n 355 offshorekranen geleverd. Figee heeft wereldwijd meer dan vierduizend kranen geleverd en is in 2005 overgenomen door Kenz. Regelmatig worden wij benaderd voor vervanging en onderhoud van deze kranen. KenzFigee levert en onderhoudt nu zowel kranen voor de offshore en bulkoverslag als voor offshore windenergie. Voor deze markten leveren we knuckle-boom kranen die door hun knikarm over een korte actieradius beschikken, RAM Luffing kranen met hydraulische cilinders en Rope Luffing kranen die worden opgetopt met hijsdraden. Daarnaast leveren we nog lemiscaatkranen voor de op- en overslag in havens en A-frames voor schepen en pontons. Ook hebben we twee nieuwe kranen ontwikkeld voor diverse toepassingen: de bulk buster voor bulkoverslag in zeehavens, en de zogeheten up-tower crane. Dit is een nieuwe onderhoudskraan voor windturbines.”

– Kunt u iets meer vertellen over deze kraan?

“Het is een innovatieve kraan die we samen met ons Canadese zusterbedrijf LiftWerx hebben ontworpen. Inmiddels hebben we hiervoor ook octrooi aangevraagd en gekregen. Het belangrijkste doel van deze modulaire kraan is om een grote en dure installatiekraan op de grond uit te sparen. Dat kan door een kraan op de gondel van een windturbine te plaatsen om bijvoorbeeld de generator, tandwielkast en zelfs de rotor uit te wisselen. De eerste kranen, die in hijscapaciteit variëren van 10 tot 66 ton, hebben we in oktober 2018 geleverd aan Canada.”

“In eerste instantie richten we ons op afgelegen locaties op land waar het duur is om mobiele kranen te mobiliseren. Het is onze nadrukkelijke bedoeling deze kraan verder te ontwikkelen voor toepassingen op zee. Daarmee willen we inspelen op de steeds grotere offshore windturbines. Fabrikanten als Siemens en GE zijn al bezig met turbines van 10 MW en groter. Dat betekent dat ook de onderhoudswerkzaamheden steeds complexer worden met turbines van 150 m en hoger.”

– KenzFigee ontwerpt en bouwt ook gangways. Hoe belangrijk is deze discipline?

“Dat klopt, wij leveren zogeheten motion compensated gangways ofwel Walk-to-Work (W2W) systemen voor de offshore. Inmiddels heeft de Deense rederij A1 Offshore Solutions een van onze gangways geplaatst op de offshore supply vessel ‘Notus Express’. Deze gangway is 26 meter lang en kan worden gebruikt tot een golfhoogte van drie meter significant. Uniek aan onze gangway is dat hij beschikt over een super low docking pressure systeem en een liftcapaciteit van 1 ton. Wij willen deze samenwerking met A1 Offshore Solutions de komende jaren verder uitbouwen. Natuurlijk zijn wij niet de enige aanbieder, de internationale concurrentie op deze markt is groot. Maar we vinden dat we zo compleet mogelijk moeten zijn voor onze klanten.”

www.kenz-figee.com

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland