‘In onze business is timing cruciaal’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Foto: Douwe Spoelstra

Keesjan Cordia, managing director Workfox:


‘In onze business is timing cruciaal’Mark van Baal | vrijdag 25 juli 2014
Offshore, Offshore Wind

Keesjan Cordia bouwde Workfox in acht jaar uit tot een offshore operator met vijf jackup platforms voor de olie-, gas- en windturbine-industrie. Workfox schuwt het speculatief bouwen van nieuwe platforms zonder contract voor een eerste klus niet.

“Op speculatie bouwen, zonder contract voor een eerste werk, was voor onze aandeelhouders een behoorlijke game changer”, zegt Keesjan Cordia (39) achter kroketten op brood in restaurant Den Burgh, een monumentale boerderij in de schaduw van de nieuwe kantoortorens van Hoofddorp. “250 miljoen dollar is nogal wat.”

‘Als je wilt innoveren moet je het lef hebben om iets nieuws naar de markt te brengen’

In 2012 liet Workfox de Seafox 5 bouwen, een jackup platform dat zowel de offshore olie- en gasindustrie als de offshore windindustrie kan bedienen. Het platform kan in waterdiepten tot 70 meter staan en heeft geen sleepboten nodig, aangezien het schip zelf kan varen op Dynamic Positioning (DP2). “We vonden de markt voor windturbines wel interessant, maar ook onvoorspelbaar, én we wilden in de olie- en gasindustrie actief blijven”, verklaart hij de keuze voor een hybride platform.

Waterscheiding

Het bouwen van de Seafox 5 was een waterscheiding in het dertigjarige bestaan van Workfox, vertelt Cordia. Workfox liet normaalgesproken alleen platforms bouwen nadat de handtekeningen op het contract voor het eerste werk droog waren. Sommige commissarissen vroegen: ‘Kun je voor die 250 miljoen niet drie andere jackups bouwen?’ “In onze business is timing cruciaal. Als je te vroeg bent en twee jaar geen werk voor een nieuw schip hebt, dan heb je een groot probleem.”

Cordia wilde het risico nemen. “Als je wilt innoveren moet je het lef hebben om iets nieuws naar de markt te brengen.” Hoe verder het ontwerp vorderde, hoe overtuigder hij werd. “Hoe meer we de diepte in gingen, hoe meer we ervan overtuigd raakten dat we bulls eye gingen gooien. Voor iedereen bij ons op kantoor is het een droom geweest om dit vanaf conceptueel design te realiseren.”

Jackup platforms zijn volgens hem het beste gereedschap op de onstuimige Noordzee, waar in meer dan de helft van de gevallen het weer de beperkende factor is. Voor drijvend installeren is de Noordzee te woest en de turbines en masten te kwetsbaar, denkt hij. “Een drijvend installatieschip ligt er op de Noordzee sneller af dan een platform dat op poten staat. Als je de tijd dat een platform vaart zo kort mogelijk maakt, dan win je de wedstrijd.”

Het project bevatte technisch uitdagingen, maar de grootste uitdaging was de financiering. Workfox had geen 250 miljoen op de plank en banken durfden de risico’s niet aan, vooral niet door het ontbreken van contracten voor de eerste klussen.

Een partnership met Keppel, het wereldwijde conglomeraat van scheepswerven, doorbrak de impasse. Keppel bouwde het schip en werd voor 49 procent eigenaar. Vertrouwen in elkaar is dan de belangrijkste voorwaarde om tot een succesvolle samenwerking te komen, zegt Cordia. “Je gaat springen van de hoogste duikplank, maar je weet allebei waar je aan begint. Dus als er issues komen, dan los je die samen op. Wanneer je bovendien beide eigenaar wordt, dan zit je toch gelijkwaardiger aan tafel.”

Het moment waarop de beslissing viel, was geen euforisch moment, eerder een formaliteit, vertelt Cordia desgevraagd. “Er gaan maanden van onderhandeling aan vooraf. Ik kijk dan meteen vooruit en denk: ‘nu moeten we een contract krijgen’.”

Schoolser

Cordia werd geboren in een Nederlandse ondernemersfamilie, groeide op in België, studeerde economie in Antwerpen en was voor zijn 22e afgestudeerd. In België zijn geen studentenverenigingen, waaraan studenten een paar jaar van hun studie geven, zoals in Nederland. “In België zijn de universiteiten wat schoolser. Toen ik klaar was, waren vrienden die in Rotterdam studeerden, nog maar net begonnen.”

Hij vond zichzelf nog te jong om te gaan werken en werd daarom professioneel springruiter. Hij opereerde vier jaar in de subtop. “Ik behoorde tot de top tien van Nederland, maar bij de beste vier komen, was niet realistisch. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik de beste was. Ik moest altijd beter worden om niet gepasseerd te worden. Dat idee voer ik ook door in het bedrijf. Ik heb te vaak gezien dat bedrijven die zich in de comfort zone waanden, rechts werden ingehaald. De springsport heeft mijn karakter om scherp te blijven gevormd.”

Na zijn professionele carrière heeft hij nooit meer op een springpaard gezeten. “Ik ken mezelf. Dan word ik weer fanatiek. Stiekem hoop ik dat mijn dochters van drie en vijf paardrijden leuk gaan vinden.”

Halverwege de twintig was hij weliswaar oud genoeg om te gaan werken, maar nog niet ervaren genoeg om in een van de familieondernemingen zitting te nemen. “Ga eerst lekker even buiten spelen”, zei zijn vader. Na zeven jaar werkervaring - Cordia was begin dertig - ging hij aan de slag bij Workfox, een van de bedrijven waar zijn vader aandeelhouder was. “Ik wilde graag een bedrijf opbouwen”, verklaart Cordia. “Werken bij een grote corporate paste minder bij me.” Bovendien werd hij enthousiast van de grootsheid van de equipment. “Ik haal het meeste uit mezelf als ik gepassioneerd ben.” Workfox was toen nog een onderneming met vijf man op een kantoor in IJmuiden en dertig man op één platform. Acht jaar later zitten er in Hoofddorp meer dan zeventig mensen op kantoor en vierhonderd man offshore.

Om zijn pols draagt hij een armband die zijn kilometers bijhoudt. Groene leds geven aan dat hij die dag al genoeg gelopen heeft, al dragen zijn grote armgebaren tijdens het vertellen ook bij aan zijn kilometers. “Ik ben nu 39 en wil ondanks mijn zittende beroep - achter een computer, in een vliegtuig of in een vergadering - genoeg blijven bewegen. Als ik het weekend met mijn dochters ben, kom ik er wel aan, maar door de week red ik het vaak niet zonder te sporten. Nu is hij al groen omdat ik vanmorgen hardgelopen heb.”

Het belangrijkste dat Cordia veranderde toen hij begon bij Workfox was de organisatie verder vooruit laten kijken dan de dagelijkse routine. “Het bedrijf was honderd procent operationeel. Als we dan het kantoor in IJmuiden verlieten om een visje te halen en gingen brainstormen, dan kwamen nieuwe ideeën. Als je mensen vraagt wat ze denken, dan komt het vanzelf. Mensen willen uiteindelijk toch delen. Als dat niet zo is, dan is er iets aan de hand, misschien frustratie. Die ga ik dan lospeuteren.”

Olie-onafhankelijk

Sinds de Seafox 5 in november 2012 in de vaart kwam, heeft het jackup platform nog geen dag zonder werk gezeten, vertelt Cordia tijdens een cappuccino. Eerst installeerde het 80 windturbinefunderingen in de Duitse Noordzee. Daarna fungeerde het als accommodatieschip voor Maersk Oil & Gas in Deense wateren. “Nu gaan we een heel mooi en lucratief project doen voor het Deense energieconcern Dong in 70 meter diep water. Een high profile project, omdat het Denemarken olie-onafhankelijk maakt.” De Seafox 5 is tot midden 2016 geboekt.

Het succes en de samenwerking heeft het vertrouwen tussen Workfox en Keppel doen groeien. “We hoeven elkaar alleen nog maar aan te kijken met een blik van: ‘Wat is het volgende project?’” Workfox en Keppel ontwikkelen nu de Seafox 8 en 9. De Seafox 8 is speciaal voor de Noorse olie- en gasmarkt voor 120 meter waterdiepte. Het platform krijgt een grote boorunit met een groot koppel, zodat hij kan worden gebruikt voor het afsluiten van de vele putten in de zeebodem. “Met een platform dat accommodatie combineert met well services bouwen we opnieuw een platform dat nog niet bestaat. Dat hij er komt, heeft te maken met goed kijken naar kansen in de markt en er vervolgens wat mee durven doen.”

www.workfox.com

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland