‘Hybride’ internetverbinding maakt opgang op zee | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Als een schip meer dan 40 km uit de kust komt, schakelt de router over op de satellietverbinding (beeld: Proviced)

‘Hybride’ internetverbinding maakt opgang op zee

Hans Buitelaar | vrijdag 28 september 2018
Toeleveranciers

Telecomaanbieders bieden voor de scheepvaart slimme verbindingen, waarmee binnen bereik van de kust goedkoop breedband internet aan boord komt en op zee een stabiele verbinding voor e-mail en internet of things via satellieten.

Internetverbinding op de wal via het 4G netwerk waarvan mobiele telefoons gebruikmaken, is een stuk goedkoper dan de verbinding met satellieten. Wanneer een schip binnen het bereik van de zendmasten op de wal vaart, kan de snelheid van het internet aan boord omhoog en worden de kosten lager. Aanbieders van communicatie-abonnementen die zich specialiseren in de scheepvaart, zorgen daarom voor modems die de best beschikbare internetverbinding vinden en automatisch daarnaar overschakelen.

“Al onze maritieme abonnementen bieden hybride verbindingen”, zegt managing director Richard de Wit van NexusOcean. “Als een schip uit de kust op zee vaart, zorgen we voor een stabiele verbinding via satellieten. Wij werken samen met een V-sat aanbieder die beschikt over een uitgebreid netwerk van land stations en meerdere satellieten, zodat de verbinding altijd stabiel is. Zodra het schip in de buurt van land komt, detecteert de ontvanger het signaal van het mobiele netwerk en schakelt over. Bij schepen die een lijndienst onderhouden of die vaak dezelfde havens aandoen, verzorgen we een eigen WiFi-signaal in die havens, zodat de bemanning alle documenten en e-mails via een snelle verbinding kan doorseinen.”

Mobiel op zee

Een router met een groot bereik van telecomaanbieder Proviced is bedoeld voor schepen die in de kustvaart opereren, vaak op enkele tientallen mijlen uit de kust maar nooit midden op de oceaan. “Onze router zoekt 4G signaal tot 40 kilometer uit de kust,” legt algemeen directeur Wouter Prins van Proviced uit. “Het normale bereik is ongeveer 8 kilometer, met een smartphone verlies je verder van de kust het signaal. Speciaal voor de maritieme industrie hebben we een router ontwikkeld die van veel grotere afstand het 4G signaal kan ontvangen. Zo kunnen schepen op de Baltische Zee, de Noordzee, Het Kanaal of vergelijkbare wateren, vrijwel de hele reis internetverbinding houden zonder gebruik te hoeven maken van de veel duurdere satellietverbinding.”

Als het schip verder dan de genoemde 40 kilometer uit kust komt, of de dekking van het 4G netwerk hapert, schakelt de router alsnog over op een satellietverbinding. Hoofdzaak is voor de meeste reders toch het handhaven van een stabiele verbinding. Anders valt het op afstand monitoren van de boordsystemen uit en zou het niet meer mogelijk zijn om de digitale rapporten van de schipper te ontvangen.

‘Zonder stabiele verbinding valt het op afstand monitoren van de boordsystemen uit’

Kids online

Frans Zoeteman is team coördinator abonnementen bij 4Com, naar eigen zeggen marktleider in telecomabonnementen voor de binnenvaart. Schepen op rivieren hebben het voordeel dat vrijwel over de hele route voldoende dekking is van het land netwerk voor mobiele telefonie.

“We zien dat de vraag naar data steeds verder groeit”, merkt hij op. “De prijs per kilobit daalt, maar de hoeveelheid data groeit harder. Steeds meer schepen zenden voortdurend data uit van de sensoren op hun apparatuur. De fabrikanten hebben weliswaar gezorgd dat de hoeveelheid data die wordt verzonden bij deze internet of things applicaties niet erg groot is, maar het zijn wel steeds meer systemen die van de verbinding gebruik maken. Dan is er uiteraard de spraak functie van een mobiel abonnement plus het nog altijd groeiend verbruik van persoonlijk gebruik van het internet. Met name in de binnenvaart zagen we de afgelopen maanden, tijdens de schoolvakanties, het gebruik van data voor films en social media enorm stijgen. In de zomermaanden varen de kinderen van schippers mee en jongeren zijn nu eenmaal permanent online.”

Arbeidsvoorwaarden

Dankzij datamining, het continu verzamelen van de gegevens van sensoren op motoren, aandrijfassen, rookgasmeters, brandstoftanks, navigatie-apparatuur en meer systemen aan boord van zeegaande schepen, kunnen reders hun vloot steeds beter optimaliseren. Dat vergt een permanente internetverbinding om de verzamelde gegevens van het schip naar het rederskantoor te krijgen. Dataverkeer en telefonie via satellietverbindingen zijn voor schepen al enkele decennia in gebruik. Deze verbindingen worden stabieler, kunnen meer data in kortere tijd verzenden en de prijs daalt.

Inmiddels is vrijwel de hele wereldbevolking via smartphones zo aan een permanente internetverbinding gewend geraakt, dat het leveren van toegang tot internet voor reders een arbeidsvoorwaarde is geworden. ‘Crew Welfare’ houdt hier in dat er snelle verbinding is met het thuisfront. Via satellietverbinding is heel veel mogelijk, verzekert De Wit. “Whatsapp berichten sturen, inclusief foto’s, de krant  lezen: dergelijk internetgebruik kan makkelijk worden gedekt via een standaard V-sat abonnement (450MB/dag/bemanningslid). Het kijken van films via Netflix of video’s bekijken in hoge resolutie op YouTube, dat gebruik van internet vergt wel veel bandbreedte en dat kan het dataverkeer flink opdrijven. Dat kost geld, al is het mogelijk ook via de satelliet zoveel internetcapaciteit in te kopen dat zo’n film redelijk doorkomt. De hoogste resolutie zal een satellietverbinding niet halen, maar het komt in de buurt.”

Bandbreedte

De kwaliteit van het dataverkeer wordt vergroot door op de grondstations van het satellietnetwerk de data te comprimeren voordat het de ruimte in geseind wordt. De ontvanger (router) op het schip kan de gecomprimeerde data weer uitpakken. Voordeel is dat alle gegevens sneller kunnen worden doorgestuurd. Voor tussen de 10 en 25 mensen aan boord van een koopvaardijschip is de internetverbinding nog relatief eenvoudig te regelen. Ingewikkelder wordt het als aan boord van een cruiseschip 3.000 tot 6.000 gasten en 2.000 bemanningsladen allemaal gebruik willen maken van de gratis WiFi aan boord. Daarvoor is een abonnement nodig waarbij steeds verbinding is met verschillende satellieten.

Een volgende uitdaging is om opdrachtgevers de mogelijkheid te bieden om op afstand mee te kijken met de handelingen aan boord. Prins vertelt dat Proviced momenteel werkt aan een voorziening voor met name olie- en chemicaliëntankers, waarbij de eigenaar van de vracht kan inloggen op de camera’s aan boord om te zien of het laden en lossen gebeurt volgens de strenge normen. Een IP/VPN verbinding met inlog mogelijkheid van buitenaf, omschrijft hij dit in telecomtaal.

‘Kwetsbaarheid voor online criminaliteit kan een reden zijn om netwerken van bepaalde landen te mijden’

Aan / uit

Een extra voorziening voor het beperken van de kosten van internetverbindingen is de mogelijkheid die zowel NexusOcean als Proviced bieden om vooraf in de router te programmeren dat bij bepaalde landen juist niet met het 4G netwerk contact wordt gemaakt. In de Europese Unie is dataverkeer via het mobiele netwerk overal ongeveer even duur, telecombedrijven in andere landen kunnen hiervoor flinke tarieven rekenen. Ook kwetsbaarheid voor online criminaliteit kan een overweging zijn om de netwerken van bepaalde landen te mijden. Satellietverbindingen werken gelukkig ook kort voor de kust en op land.

Partners Maritiem Nederland