Het schip als smart industry | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Diederick Nab: ‘Het schip als smart industry kan (blind)varen op data. Foto: Leendert van der Ent

Het schip als smart industry


Het schip als smart industryLeendert van der Ent | vrijdag 17 mei 2019
Smart Maritime Technology

Hoe laat je een schip efficiënter varen? Bij welke instellingen slijten installaties het minst? Hoe plan je het onderhoud zó dat de kans op stilstand en falen minimaal is? Data uit Programmable Logic Controllers (PLC’s) bevatten het antwoord op deze en veel andere vragen. Door die data te verzamelen, naar een (cloud-)database te sturen, te analyseren en te vertalen in bruikbare conclusies kunnen reders en kapiteins voordeel behalen. Toekomstmuziek? Nee hoor, het is de maritieme praktijk van vandaag.

Een modern schip laat zich vergelijken met een fabriek. Zo zitten bijvoorbeeld vissers-, baggerschepen en offshore-installaties vol sensoren en PLC-gestuurde systemen. “Voor elke toepassing zit er minimaal één PLC op een schip”, zegt Branchemanager Maritiem Diederick Nab van WAGO in Apeldoorn. “Of het nu gaat alarm-monitoringssystemen of deck handling systemen, ze worden allemaal aangestuurd met behulp van een PLC. Vissersschepen hebben systemen voor aansturing van de visnetten en soms zelfs complete visverwerkingsfabrieken aan boord. Baggerschepen voeren talloze industriële processen uit.”

>>> Ontmoet Diederick Nab op het Smart Maritime Technology Event op 13 juni in Rotterdam. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.

In de industrie gaat het de laatste jaren onafgebroken over ‘smart industry’: de digitalisering van industriële processen. De Operationele Technologie (OT) kant van de fabriek wordt verbonden met de Informatie & Communicatie Technologie (ICT) kant van het kantoor. Dat maakt het mogelijk de data uit afzonderlijke componenten, machines, productielijnen en hele fabrieken te vergelijken. Welke (elektro)motor presteert het langst zonder falen en waaraan is dat te danken? Hoe kun je het maximale uit een machine of installatie halen? Welke lijn haalt de hoogste productie? En waarom rendeert fabriek X beter dan fabriek Y?

Van visie naar data

In de maritieme sector spelen exact dezelfde vragen. Het is daarom niet vreemd dat de gedachte van ‘voordeel uit data’ nu ook hier doordringt. Een operator wil het onderste uit de kan halen met zijn equipment. Een kapitein wil weten hoe hij de installaties op zijn schip optimaal kan laten werken. De fabrikant van een installatie wil data gebruiken om nieuwe producten verder te verbeteren. En een rederij wil de topprestatie van dat ene schip graag vertalen naar de hele vloot.

‘Een rederij wil de topprestatie van dat ene schip graag vertalen naar de hele vloot’

Uiteindelijk leidt dat tot resultaten zoals optimale vaarroutes, lager energieverbruik, lagere uitstoot en langere levensduur van schepen: volledig datagestuurd. Daarbij is niet alle data even zinvol. WAGO adviseert om de keuzes te benaderen vanuit de visie op waar een bedrijf over vijf jaar wil staan. Nab: “Welke data heb je daarvoor nodig? Hoe krijg je die data vanuit je installatie? En welke analyses heb je nodig om de data te vertalen naar informatie?”

Van data tot voorspelling

“Alles begint met het verzamelen van data”, zegt Nab. “De data zitten al in de PLC, dus waarom zou je niet van die mogelijkheid gebruikmaken? Maar niet elke PLC is op dezelfde manier te programmeren of te koppelen aan de ICT-omgeving. Bij WAGO werken we al jaren met PLC’s die een open architectuur hebben. Ze zijn gemakkelijk te programmeren en te koppelen met ICT-systemen, zoals de Business Intelligence software van IBM of van Microsoft.”

WAGO is volgens Nab vroegtijdig tot de conclusie gekomen dat de ICT-ontwikkelingen zo snel gaan dat je niet moet proberen je eigen softwareprogramma’s naast die van wereldwijde specialisten te zetten. “Je kunt beter zorgen dat je de hardware aan kunt sluiten op dergelijke specialistische software. Dankzij die keuze is het nu heel eenvoudig om ICT-functionaliteiten in de OT-kant te integreren.”

Die openheid maakt het mogelijk om de data van de PLC’s – en dus van de sensoren in systemen en installaties aan boord van een schip – ook daadwerkelijk te gebruiken voor analyse. Ook is het mogelijk om aan de data uit de eigen installaties nog relevante informatie van externe systemen, zoals bijvoorbeeld weersinformatie, toe te voegen.

De software kan door Big Data-analyse, onder meer met behulp van kunstmatige intelligentie, patronen vinden die mensen nooit zouden kunnen vinden. Voor de mens geldt: hoe meer data, hoe minder overzicht. Voor Big Data-analyse met zelflerende kunstmatige intelligentie geldt juist: hoe meer vergelijkende data, hoe beter de analyse en hoe beter de voorspelling.

“De gebruiker plukt de vruchten van de data op het niveau waar het nodig is”, zegt Nab. “Dat varieert van het slim plannen van preventief of conditie-gebaseerd onderhoud aan individuele installaties tot het optimaal inzetten van een gehele vloot.” Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk een vloot nauwkeurig te beheren op basis van Total Cost of Ownership (TCO). Dat is heel belangrijk voor een sector waarin de aanschafprijs van een schip tot voor kort nog doorslaggevend was.

‘Van het slim plannen van preventief onderhoud tot het optimaal inzetten van de gehele vloot’

Databeheer en veiligheid

De cloud is één van de mogelijkheden om data vanuit PLC’s samen te brengen. Nab: “WAGO heeft een eigen cloud die is gebaseerd op Microsoft Azure, één van de grootste cloudplatforms. Voor de duidelijkheid: wij maken het verzamelen van de data in die cloud mogelijk voor onze klanten. De data zelf zijn niet van ons en zijn ook niet voor ons toegankelijk.”

Hoe afhankelijker een bedrijf van data wordt, hoe belangrijker het is dat die data niet in verkeerde handen vallen. “Cyber security is een belangrijk aspect”, erkent Nab. “Als hardware-leverancier doen we alles wat we kunnen. De data worden bijvoorbeeld volledig encrypted van de PLC naar de cloud gecommuniceerd. Mede dankzij de open architectuur van de WAGO PLC kunnen alle nieuwe veiligheidsstandaarden snel worden geïmplementeerd.”

Nab benadrukt echter dat een klant zijn systems integrator goed over dit aspect moet bevragen. “Hoe bedrijfskritisch is iets en hoe koppel je daaraan een passend beveiligingsniveau?”

Diederick Nab en Peter Top spreken op 13 juni namens WAGO op het Smart Maritime Technology evenement in het VNAB-gebouw in Rotterdam. Zie: https://smt.maritiemnederland.com

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland