Techniek&Innovatie
Met metallurgische reparatie maakt Wärtsilä beschadigde schroeven weer als nieuw.  Foto's: Wärtsilä

Wärtsilä workshop in Schiedam vaart eigen koers


Het schip als één systeem

Jan Spoelstra | donderdag 8 december 2016
Toeleveranciers

Toenemende mate van digitalisering aan boord, LNG als brandstof en inbouw van ballastwatermanagementsystemen, en als stip op de horizon autonoom varen. Dat zijn de wereldwijde trends waar de vestiging van Wärtsilä in Schiedam mee te maken heeft.

In de machinekamer van een van de grootste cruiseschepen ter wereld pakt een engineer een ‘Wärtsilä goggle’, een geavanceerde bril, uit de kast. De werktuigkundigen in de machinekamer krijgen een probleem van een oplopende olietemperatuur in een van de hoofdmotoren niet onder controle. Het schip moet blijven varen, de vakantie van duizenden reizigers en honderdduizenden euro’s omzet per dag staan op het spel. Vanuit een controlekamer in Finland kijken experts van Wärtsilä, via de bril met camera en heads up display voor de engineer, mee. De werktuigkundige loopt een rondje om de motor. Het probleem is snel onder controle.

‘Door alle cruciale parameters in het schip te meten en door te sturen, kunnen schepen met optimale onderhoudsintervallen en maximale inzetbaarheid in de vaart blijven’

Dit klinkt als een toekomstscenario, maar dat is het niet. Het is de modernste meet- en regeltechniek gecombineerd met gadgets die voor de consument nog niet beschikbaar zijn, die het motorprobleem verhelpen. On demand online support noemt Henk de Jong, directeur Service Unit Benelux van Wärtsilä, dat en hij schetst waar de stand van de technologie momenteel staat: “We gaan nog verder. Via onze nieuwe product ‘Genius’ beschouwen we een schip als één systeem. Het kan zijn dat een probleem in één systeem door een ander systeem veroorzaakt wordt.” De Jong legt uit dat bijvoorbeeld de piekstroom die een ankerlier bij inschakeling vergt, elders in het schip een probleem kan veroorzaken. “Door alle cruciale parameters in het schip te meten, naar de wal door te sturen en te analyseren, kunnen schepen met optimale onderhoudsintervallen en maximale inzetbaarheid in de vaart blijven.”

Eigen koers

De inzet van Wärtsilä is om mogelijke problemen door remote monitoring volledig te voorkomen, maar dat is volgens De Jong vooralsnog niet haalbaar. “De wereld verandert continu, het schip heeft elke dag te maken met andere zeegang en de kwaliteit van brandstof is niet homogeen in de wereld, zelfs de kwaliteit van LNG (vloeibaar aardgas, red.) niet. Bemanningen komen elke dag unieke situaties tegen.” Autonoom varen is binnen de maritieme sector een stip op de horizon, we stevenen er volgens De Jong zeker op af, maar voorlopig worden er nog terecht vraagtekens gezet bij de veiligheid.

Is het binnen een groot concern als Wärtsilä moeilijk om de eigen koers te blijven varen? Immers, tegenover de workshop in Schiedam, aan de overzijde van de waterweg slaan terminals jaarlijks meer dan 400 miljoen ton aan goederen over, een gebied met zijn eigen maritieme dynamiek. De Jong: “Wij zijn de oren en ogen van het hoofdkantoor. Zo hebben we hier een eigen business case voor het gebruik van LNG als brandstof op de Europese binnenwateren ontwikkeld. Daar zijn we mee naar het hoofdkantoor gestapt en in Finland zijn vervolgens op hoog technologisch niveau LNG duel-fuelmotoren voor de binnenvaart ontwikkeld die voldoen aan alle Europese regelgeving.” Inmiddels zijn de onderhoudstechnici in Schiedam opgeleid en is de workshop ingericht om LNG duel-fuelmotoren te onderhouden en te reviseren.

Inspectiesysteem

Ook heeft Wärtsilä in Schiedam een eigen inspectiesysteem ontwikkeld voor kustvaartschepen, een sector die al jaren te kampen heeft met lage ladingtarieven en dito marges. De Jong: “Door slim, vaak op afstand, onze systemen aan boord in de gaten te houden, kunnen we tegen geringe kosten onderhoud plegen.” Dat onderhoud gebeurt meestal met zogenaamde swing sets, een serie onderdelen die uit een schip gehaald worden, worden uitgeruild met reeds gereviseerde of nieuwe onderdelen.

Op 8 september ondertekende Finland de ballastwaterconventie van de IMO, wat er op neer komt dat deze conventie op 8 september 2017 in gaat, en wat betekent dat alle zeeschepen vijf jaar later een IMO gecertificeerd ballastwatermanagementsysteem aan boord moeten hebben. Wärtsilä is wereldwijd een van de circa 25 leveranciers van gecertificeerde systemen. De Jong: “Dat levert een hausse aan projecten op. Voor het omleggen van leidingen aan boord en andere complexe taken zullen schepen bij reparatiewerven terecht moeten, maar wij verwachten hier aan de kade in Schiedam veel schepen te ontvangen de komende zes jaar.” We lopen met De Jong langs de kade naast de werkplaatsen. “We gaan onze kade aanpassen om volledig uitgerust te zijn voor de grote vraag naar inbouw van ballastwaterzuiveringssystemen.”

Werkplaatsen

De workshop in Schiedam bestaat uit drie werkplaatsen. De eerste is voor de voortstuwing. Technici werken er aan tandwielkasten, schroeven en thrusters. Het metallurgic repair centre werkt aan de reparatie en het aanpassen van schroeven. “Met metallurgische reparatie maken we beschadigde schroeven weer als nieuw. Ook het aanpassen van de bladen behoort tot de mogelijkheden. Of het nu gaat om staal, brons, CuNial of andere legeringen”, aldus De Jong. In het derde deel van de werkplaats vinden alle reparaties, revisies en reconditioneringen plaats van door Wärtsilä geleverde equipment. De Jong: “Zo verlengen we de levensduur en prestaties van motoren, brandstof- en ladingpompen, onderdelen en componenten. Ook uitlijnen, verspanen en andere bewerkingen worden vanuit hier gedaan.”

Het wereldwijde Wärtsilä kent twee divisies: land-based en maritieme toepassingen. Voor de elektriciteitscentrales aan land ziet Wärtsilä steeds vaker dat energiecentrales geen eigenaar willen zijn van grote generatorsets. Energiebedrijven willen brandstof inkopen, en elektriciteit verkopen. Voor alles wat daar tussenin zit worden steeds vaker de motorenleveranciers (die dus veel meer zijn) ingezet. Via operations agreements kopen energiebedrijven als het ware capaciteit in om brandstof om te zetten in elektriciteit, waarbij technici van het Finse concern in controlekamers op afstand de energiecentrales in de gaten houden.

Voortstuwing inkopen

Voor de scheepvaart is een soortgelijke trend aan de gang. “Er varen inmiddels 450 schepen met contracten waarbij onze controlecentra 24 uur per dag de scheepsmotoren monitoren”, zegt De Jong. Deze ontwikkeling kan er uiteindelijk toe leiden dat een reder als het ware de mogelijkheid om een schip voort te stuwen inkoopt (Power by the Hour) en geen scheepsmotor.

De ontwikkeling staat mijlenver af van de praktijk toen De Jong in 1990 afstudeerde aan de TU Delft (maritieme techniek). Toen leverde een motorenfabrikant een motor op, een producent van schroeven een schroef en de werf bracht alles samen. De Jong: “Nu is alles geïntegreerd, niet alleen van de brugsystemen tot en met de schroef, maar zelfs tot aan het onderhoud van die schroef.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland