'Het moet betaalbaar én bouwbaar blijven' | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Marco Hoogendoorn is als business developer verantwoordelijk voor verkoop en marketing van Holland Shipyards.

Marco Hoogendoorn, business developer Holland Shipyards:


'Het moet betaalbaar én bouwbaar blijven'Erik van Huizen | donderdag 2 juni 2016
Scheepsbouw

Kwalitatief hoogwaardige projecten onder hoge tijdsdruk op tijd afleveren. Of het nu gaat om een hotel op het water voor 600 mensen of een nieuwe accommodatie op de Giant 7 van Boskalis, Holland Shipyards wist deze beide klussen in vier maanden tijd te klaren. “Een standaard buitenlandse werf zou hier al snel anderhalf jaar over doen”, vertelt Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards trots. “En de nieuwe EDDY Tug waar we nu mee bezig zijn, bouwen we in zeven maanden. Ook dat is erg snel, maar dat kunnen we goed. We hebben bijna altijd te maken met tijdsdruk.”

De roots van Holland Shipyards liggen in Werkendam. In 1981 begon Cor Hoogendoorn, de vader van Marco Hoogendoorn, Instalho Scheepsbouw. Het was een eenmanszaak in scheepsreparatie gericht op de binnenvaart, vooral droge lading. “Het begon allemaal in een twintigvoets containertje”, vertelt Hoogendoorn, die zelf internationale handel studeerde en nu als tweede generatie met twee broers op de werf in Hardinxveld-Giessendam werkt. “In de jaren negentig begon mijn vader met staalbouw, en eind jaren negentig liet hij de eerste casco’s in Roemenië bouwen. Hij was ook een van de eerste die casco’s in China liet bouwen in samenwerking met Concordia Group. In totaal werden zo 125 casco’s uit China naar Nederland gehaald. Maar in 2007 ontstonden er capaciteitsproblemen in Werkendam. In dat jaar ging ook de toenmalige werf hier failliet. We deden een bod en dat werd geaccepteerd. Vervolgens hebben we alle niet-binnenvaart gerelateerde werkzaamheden naar Hardinxveld-Giessendam overgebracht en daaruit is Holland Shipyards ontstaan.”

'De sleepbotenmarkt is nogal conservatief, dus besloten wij de eerste EDDY Tug speculatief te laten bouwen'

Inmiddels heeft Holland Shipyards naast de vestigingen in Werkendam (35 werknemers) en Hardinxveld-Giessendam (75 medewerkers) sinds vorig jaar een reparatiewerf in Freetown in Sierra Leone (50 medewerkers). Op de helling (60 x 12 meter) van deze Afrikaanse werf worden reparaties verricht aan onder meer vissersschepen, marineschepen en werkbootjes.

Offshore accommodaties

Een van de specialiteiten van Holland Shipyards is de verhuur en verkoop van offshore accommodaties. Dit gebeurt onder de vlag van Holland Accommodation Rentals. De modules meten 10,5 x 15 meter. Inmiddels zijn er dertig modules gebouwd. Verkrijgbaar zijn accommodatiemodules met hutten, restaurantmodules, technische modules en modules met faciliteiten als kantoren, een EHBO-kamer, fitnessruimte en een vertrek om de was te doen.

Op de werf wordt gewerkt aan een module voor Van Oord. “Het is een geïntegreerd systeem en zoveel mogelijk stand alone opererend”, vertelt Hoogendoorn. “Want om de modules zo snel mogelijk te kunnen plaatsen, willen we zo min mogelijk aanhaken op de systemen aan boord. Een standaard setup van veertig tot zestig mensen moet in een dag of vijf klaar zijn voor gebruik. We leveren de modules bijvoorbeeld aan projecten met windmolens of wrakkenprojecten. En soms is het kruisbestuiving. Dan willen de bedrijven modules huren voor een tijdelijk project, maar besluiten ze toch een custom-built oplossing te kopen.”

De modules werden onder meer ingezet bij de berging van het cruiseschip ‘Costa Concordia’ dat voor de Italiaanse kust verging. Daarvoor werden de modules op het kraanschip ‘Conquest’ geplaatst.

Volop in het werk

Holland Shipyards zit volgens Hoogendoorn voor dit jaar goed in het werk. Onlangs werd het onderzoeksvaartuig voor de visserij ‘Tridens’ na een retrofit opgeleverd aan Rijkswaterstaat. Dat moest snel gebeuren, want het schip mocht maar vier maanden uit de vaart. Tegelijkertijd wordt op de werf gewerkt aan de ‘DP Galyna’. Op dit serviceschip voor de windmolenindustrie en op het zusterschip ‘DP Gezina’ worden onder meer een extra retractable boegschroef ingebouwd, de Ampelmann-fundatie aangepast en een werkdek geïnstalleerd. Een hybride veerboot voor over het Amsterdamse IJ moet medio 2016 in de vaart komen. Later in het jaar begint de bouw van twee zwareladingschepen. Deze gaan producten van voor Siemens tussen Engeland en Denemarken transporteren.

Hiernaast zijn de werknemers op de werf druk met de bouw van de tweede EDDY (Efficiency Double-ended DYnamic) Tug. Deze sleepboot wordt in mei overgedragen aan Iskes Towage & Salvage in IJmuiden. Hoogendoorn liep ongeveer vier jaar geleden tegen het concept van de EDDY Tug aan. “Het ontwerp verkeerde toen nog in de conceptuele fase, en was ontstaan uit het Safetug programma. Het EDDY-concept werd ontwikkeld vanuit de vraag hoe een goed functionerende sleepboot eruit zou zien als alle basisaannames binnen de sleepbotenwereld kritisch tegen het licht werden gehouden. De toenmalige aanjager stootte het project af en Holland Shipyards raakte wat later betrokken bij het ontwerp. Omdat de sleepbotenmarkt nogal een conservatieve markt is, besloten wij de eerste EDDY Tug speculatief te gaan bouwen. Deze kwam in juni 2014 in de vaart. Het schip verrichtte sindsdien werkzaamheden voor Smit in Rotterdam, bij Iskes in IJmuiden en Urag in Bremerhaven, en opereert nu in een haven in Zuid-Amerika.”

Significante besparingen

Op de vakbeurs Europort ondertekenden Iskes en Holland Shipyards in november vorig jaar het contract voor de bouw van de tweede EDDY Tug. De ‘Telstar’, zoals de sleepboot gaat heten, wordt 24 meter lang en 12,20 meter breed. De eerste EDDY was nog 30 meter lang en 13,40 meter breed. Maar de kleinere Telstar kan desondanks met een bollard pull van 75 ton wel meer trekken dan de 65 ton van de eerste EDDY.

Om brandstof te besparen kreeg ook de tweede EDDY Tug hybride aandrijving op de twee in lijn geplaatste thrusters. De sleepboot kan daardoor zowel dieselelektrisch als dieseldirect varen. Standaard Scania generatorsets voeden de elektromotoren op de thrusters. Deze kunnen de sleepboot al een snelheid geven van 9 knopen op één generator en 11 knopen op twee generatoren. Omdat sleepboten het overgrote deel van de tijd op laag motorvermogen varen, is dat volgens Hoogendoorn meestal genoeg. “Het koppel is direct hoog, waardoor de sleepboot heel gecontroleerd kan varen. Hiernaast kan met de elektromotor de rotatie van de schroeven eenvoudig worden omgekeerd, wat de manoeuvreerbaarheid ten goede komt. Samen met de slanke ronde romp moet de sleepboot zo veel mogelijk met weinig vermogen kunnen doen. Met de eerste EDDY Tug werd hierdoor in Bremerhaven een brandstofbesparing behaald van ongeveer 50 procent. Ander voordeel is het mindere onderhoud aan de hoofdmotoren. En omdat de generatoren uit Scania’s standaard range komen, voldoen ze qua uitstoot al aan de strengste eisen.”

Efficiënt en veilig

Maar de EDDY Tug is niet alleen efficiënt, hij is volgens Hoogendoorn ook veilig. “Omdat het gewicht laag in de boot zit en gelijkmatig verdeeld is, hebben we geen ballast nodig. Ook heeft de sleepboot daardoor een hoog zelfrichtend vermogen. Vanuit een slagzij van 90 graden komt hij zelfs nog terug. Vanwege de positie van de thrusters is de sleepboot extreem goed te manoeuvreren. Met de thruster voor en achter maakt het niets meer uit of je voor of achter moet assisteren.”

Omdat de EDDY Tug is voorzien van makkelijk verkrijgbare techniek, is het ook een betaalbare sleepboot gebleven. “Je kan natuurlijk van alles willen, maar het moet ook betaalbaar en bouwbaar blijven”, vindt Hoogendoorn.

Foto's: Erik van Huizen

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland