‘Het is soms net een ingewikkelde puzzel’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
W&O Supply leverde afsluiters voor de vijf 550 ton pijpenleggers die IHC heeft gebouwd voor Sapura Navegação Marítima.

W&O Supply combineert inzicht en snelle levering van afsluiters


‘Het is soms net een ingewikkelde puzzel’Jan Spoelstra | maandag 28 november 2016
Toeleveranciers

Brandstof, olie, koelwater, ballastwater, hydraulische vloeistof en het sanitair in het hotelbedrijf: al het vloeibare op een schip stroomt door leidingen en die moeten op een zeker moment afgesloten of opengezet worden. Dat gebeurt via afsluiters en op een beetje complex schip heb je 3.000 tot 5.000 afsluiters nodig.

We spreken Kristof Adam, directeur van W&O Supply Europe bij het magazijn en het kantoor in Bergen op Zoom, ongeveer even ver van Antwerpen als Rotterdam. Daar ligt voor ongeveer 5 miljoen euro aan afsluiters, misschien wel de grootste maritieme afsluiter stock in Europa. “Afsluiters zijn 95 procent van onze business. Van het kleinste duimgrote kogelkraantje tot de grote jongens die ballastwater binnenboord moeten houden of baggerleidingen met een diameter van een meter af kunnen sluiten.”

Grote volumes

We kunnen W&O Supply voor een deel zien als een handelshuis. Het bedrijf koopt afsluiters in en levert aan klanten die ze nodig hebben. “Wij onderscheiden ons daarin door grote volumes aan te kopen tegen een goede prijs, en dat geven we door aan de markt”, zegt Adam.

‘Sommige kleppen staan jarenlang open, maar op het moment dat er een lading hete olie door de machinekamer dreigt te spuiten, moeten ze wel echt werken’

Maar wat ook voorkomt is dat een grote klant met tientallen schepen in de vaart aangeeft wanneer welk van hun schepen voor groot onderhoud in dok gaat. Hierna gaan experts van W&O Supply aan boord wanneer het schip enkele maanden voor de dokbeurt in de buurt is. Vervolgens meten zij alle te vervangen afsluiters in en inspecteren ze de rest, om uiteindelijk met een nauwkeurige offerte te komen voor het onderhoud. “En dat is al weer een stukje specialistischer werk dan enkel producten distribueren”, aldus Adam. “Het is soms een ingewikkelde puzzel, waarbij ons foto’s toegestuurd worden van afsluiters aan boord van dertig jaar oude en in het Verre Oosten gebouwde schepen met bijzondere maatvoeringen. Dan heb je echt expertise nodig wanneer zo’n schip binnenkomt voor groot onderhoud.”

Innovatieve werven

Verder werkt het bedrijf graag samen met ontwerpbureaus en scheepswerven aan nieuwe schepen. Zo levert W&O Supply alle afsluiters aan boord van de vijftien op LNG draaiende binnenvaarttankers die VEKA momenteel bouwt voor Shell. Ook leverde W&O Supply afsluiters voor de vijf 550 ton pijpenleggers die Koninklijke IHC heeft gebouwd voor het Braziliaanse Sapura Navegação Marítima. “Het is vervolgens niet een kwestie van alle drie- tot vijfduizend afsluiters in één keer afleveren. Per systeem, per fase in de bouw, moeten we dan bepaalde producten op een bepaald moment afleveren”, aldus Adam.

Volgens Adam, afkomstig uit België waar de scheepsbouw praktisch geheel is verdwenen, is het een zegen dat Nederlandse werven zo innovatief zijn, dat geeft de werven bestaansrecht vergeleken met productie in het (Verre) Oosten. Toch is er nog wel ruimte voor verbetering: “Als een bedrijf met heel nieuwe dingen bezig is, zoals complexe pijpenleginstallaties of LNG-tanks en motoren, vergeten ze soms nader te kijken naar innovaties in ogenschijnlijk eenvoudige producten zoals afsluiters en leidingen. Maar bij het fitten van pijpen zou er bijvoorbeeld niet meer gelast hoeven te worden. In principe kunnen wij met onze partners het voor elkaar krijgen dat afsluiters en het leidingwerk via fittingen aan elkaar geschroefd kunnen worden. Daar zijn nog enorme sprongen te maken om productiekosten omlaag te brengen en beter te kunnen concurreren met werven elders.”

Juiste materiaalkeuzes

In toenemende mate ziet W&O Supply aanvragen binnenkomen voor afsluiters in ballastwatermanagementsystemen en scrubbers. Dat heeft alles te maken met de ballastwaterconventie van de IMO die op 8 september 2017 ingevoerd wordt. Ook is het sinds januari 2015 verplicht op de Noordzee, het Kanaal en de Oostzee met laagzwavelige brandstoffen te varen of de rookgassen te reinigen met scrubbers. Adam: “Dat laatste is ook een uitdaging. Afsluiters in scrubbers komen in aanraking met zowel zeewater als chemicaliën die nodig zijn voor de rookgasreiniging. Dat vergt ook weer expertise om dan de juiste materiaalkeuzes te maken.”

Adam leidt ons verder rond door het magazijn met aangrenzend de kwaliteitscontrole waar wekelijks ook afgevaardigden van de klassebureaus meekijken. Adam: “Sommige kleppen sluiten alleen af in noodgevallen. Soms staan ze jarenlang open, maar op het moment dat er een lading hete olie door de machinekamer dreigt te spuiten of er olie in zee dreigt te komen, moeten ze wel echt werken.” 

Onderdelen combineren

Het meest bijzondere project dat Adam recent heeft meegemaakt is een refit van een jack-up barge van een van de grote baggeraars in West-Europa. Dat platform moet te allen tijde operationeel zijn en het is duur als het stilligt. “Daarom werd er een systeem geïnstalleerd dat onder hoge druk de poten zeer snel afspuit, waardoor de poten sneller ingetrokken kunnen worden. Daarvoor moesten we onderdelen van verschillende afsluiters combineren, omdat de levertijd voor een geheel nieuw samengestelde afsluiter te lang was. Het was een combinatie van inzicht in de geheel nieuwe systemen van onze klant en een snelle levertijd die die klus succesvol voor ons maakte.”

Drie jaar geleden bracht W&O Supply de locaties in Rotterdam en Antwerpen onder één dak en in plaats van twee kantoren met elk tien medewerkers, groeide het bedrijf naar dertig medewerkers in Bergen op Zoom. Kristof Adam, een Vlaming, daarover: “België kent niet zoveel rederijen als Nederland, maar de reders die er zitten, zoals DEME, Jan De Nul of tankerrederij Euronav, zijn wel hele mooie gespecialiseerde bedrijven.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland