‘Het blijft een markt van hollen of stilstaan’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Dick van der Kamp, eigenaar Van der Kamp Shipsales en Bogenda:


‘Het blijft een markt van hollen of stilstaan’Antoon Oosting | dinsdag 14 maart 2017
Maritieme Cluster

Het was destijds ‘een uitgelezen kans’, zegt Dick van der Kamp (59). Drie jaar geleden kon hij het terrein met insteekhaven van de voormalige Scheepswerf De Groot en Van Vliet aan de rivier de Noord bij Ridderkerk overnemen en daarnaast ook de machinefabriek van Bogenda in Zwijndrecht. Daarmee kreeg Van der Kamp Shipsales een nieuwe, eigen haven voor het afmeren van zijn handelswaar, tweedehands schepen, en ruimte voor het verrichten van de nodige reparaties en onderhoud van schepen.

Wie nu de loods van de voormalige scheepswerf binnenkomt, krijgt een moderne werkplaats en een reeks gereviseerde onderdelen van scheepsmotoren te zien die worden gerepareerd door de monteurs van Bogenda. Dat zijn dan onderdelen van de schepen die Dick van der Kamp heeft gekocht als handelswaar evenals van schepen van derden. De reparaties worden verricht in de directe omgeving van Ridderkerk met de havens van Rotterdam, Dordrecht en Moerdijk, maar ook elders in Noordwest-Europa. Want inmiddels zwermen de monteurs van Bogenda geregeld uit om in havens in België, Frankrijk, Duitsland tot zelfs in de Baltische staten reparaties te verrichten en scheepsmotoren weer aan de praat te krijgen. 

Unieke combinatie

“Dat we nu in staat zijn onze schepen hier bij onze eigen haven neer te leggen en in eigen beheer te onderhouden en repareren, is een unieke combinatie”, zegt Van der Kamp. “Wij repareren scheepsmotoren en machines en alles wat daarbij hoort: van pompen tot generatoren, van de schepen die wij hebben opgekocht en van derden, en van schepen vanuit zowel de binnenvaart als de zeevaart.”

‘Er passeert hier van alles en er is altijd plaats om voor reparaties binnen te komen’

Maar het reparatiewerk komt nu wel voor het grootste deel (70 procent) uit de zeevaart en in beperkte mate (30 procent) vanuit de binnenvaart. Gelegen aan de Noord ligt de haven van Bogenda echter wel perfect gesitueerd voor de binnenvaart. “Er passeert hier van alles en er is altijd plaats om voor reparaties binnen te komen”, zegt Van der Kamp.

“In het aannemen van opdrachten focust Bogenda niet op de allernieuwste computergestuurde motoren, die verwijzen wij graag naar PON of andere bedrijven. Maar voor Bogenda zijn er nog veel meer motoren in gebruik van een MWM, MAK, Deutz, MAN of de iets oudere series Caterpillar een Cummins. En wij hebben met Bogenda alle ervaring in huis om die motoren te repareren en te reviseren”, vertelt Van der Kamp.

Hij is zelf geen techneut maar zegt inmiddels genoeg kijk te hebben op wat ervoor nodig is om de noodzakelijke reparaties te kunnen laten uitvoeren door eigen monteurs. Naast de drie eigen monteurs omvat Bogenda nog een bedrijfsleider en een administratief medewerkster. “Maar”, zo benadrukt Van der Kamp, “Bogenda kan een beroep doen op veel freelancers en zzp’ers. Dus mocht er een grotere klus worden binnengehaald, dan hebben we gelijk een ploeg van tien man klaar staan.”

Marketing

Bogenda is sinds 2014 actief onder de paraplu van Dick van der Kamp Shipsales en dat gaat goed volgens Van der Kamp. Het blijft wel altijd een markt ‘van hollen of stilstaan’ want motorschades ontstaan altijd onverwacht. Opdrachten verkrijgt Bogenda volgens Van der Kamp vooral via marketing door middel van het internet, de eigen relaties of contacten op de vele beurzen die Van der Kamp bezoekt. Inschrijven op tenders heeft niet de prioriteit omdat dit vaak alleen leidt tot te lage tarieven. “Als wij contact leggen met een klant proberen we zoveel mogelijk gelijk te komen tot een scherpe maar ook een goede en eerlijke prijs”, zegt Van der Kamp.

Dat geldt wat hem betreft ook voor zijn activiteiten als makelaar, opkoper en handelaar in schepen. Hij heeft wat dat betreft al een lange loopbaan achter de rug waarin hij het klappen van de zweep in de markt voor gebruikte schepen goed heeft leren kennen. Vanaf 1988 bemiddelt Van der Kamp zelfstandig in de aan- en verkoop van schepen uit allerlei categorieën, zoals lijnvaart, containervaart, bulkvaart en kustvaart.

“Dat ging allemaal succesvol. Maar vooral de laatste vijftien jaar is door de globalisering de markt sterk aan het veranderen. Rederijen moeten nu, vaak ook onder de druk van banken, met meerdere makelaars in zee gaan wat de onderlinge concurrentie sterk vergroot”, aldus Van der Kamp.

Zelf handelen

Om niet volledig afhankelijk hiervan te worden, besloot hij het ook over een andere boeg te gooien, die van het zelf gaan handelen in schepen. Na de val van de muur en de Duitse eenwording kwamen er nogal wat schepen van voormalige Duitse Oostblokrederijen op de markt. Van der Kamp: “Daar hebben wij er toen flink wat van kunnen opkopen en doorverkopen. Het ging om veel sleepboten maar we hebben ook eens een keer een complete serie van tien kustvaarders kunnen verhandelen.”

Deze succesvolle handel onder de vlag van Dick van der Kamp Shipsales BV zette zich door, sinds 1997 samen met Mirjam Waalboer. Op de website staat een grote variatie aan schepen en vaartuigen: coasters, landingsvaartuigen, slepers, passagiersschepen, drijvende kranen, jack-ups, drijvende dokken, baggerschepen, loods/patrouille/crewboten, een jacht, veerboten, duwslepers, tankers, bevoorradingsschepen, veetransporters en cementcarriers.

“De veerboot ‘Schulpengat’ van de TESO hebben wij exclusief verkocht. Wij hebben destijds ook alle veerboten van Vlissingen-Breskens verkocht. Kopers maar ook makelaars proberen steeds vaker om je heen te gaan door rechtstreeks met de verkoper te proberen tot een deal te komen. Maar daar doen wij niet aan mee. Wijzelf houden ons aan de ethiek dat je niet om de makelaar heen gaat”, zegt Van der Kamp.

Voor de vele schepen die Van der Kamp als handelswaar heeft, moet hij dus ook steeds weer afmeerruimte vinden. Voorheen was dat vaak bij Dutch Harbour in ’s-Gravendeel. Maar toen die ruimte wilde maken voor het tijdelijk opleggen van schepen van banken in afwachting van betere marktomstandigheden, moest Van der Kamp uitwijken. Op dat moment kwam de haven in Ridderkerk in beeld waar nu dus, ook slechts weer een deel, van zijn handelswaar ligt afgemeerd.

Kadegeld

Ondertussen heeft Van der Kamp met een andere activiteit, Dutch Ship Services, ook een groot deel van de kades en oevers van de Nieuwe Maas ten oosten van de Van Brienenoordbrug in gebruik, waaronder die van de voormalige YVC-Bolnes, Ysselwerf in Capelle, Dockside en Verolme. Die ruimte was tot voor kort druk bezet met onder andere de negen door de ING Bank in beslag genomen schepen van de failliete Barendrechtse rederij Flinter. “Het voordeel voor onze klanten is dat ze hier alleen kadegeld betalen en niet ook nog eens havengeld zoals in de haven van Rotterdam”, aldus Van der Kamp.

De activiteiten, makelaardij, handelen, motorenreparatie en kaderuimte passen zeer goed bij elkaar; wat dat betreft is de groep van Dick van der Kamp uniek te noemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland