GustoMSC koestert reputatie | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De Maersk Developer, een DP 2 drilling semi-submersible unit.

GustoMSC koestert reputatieAntoon Oosting | donderdag 14 maart 2013
Offshore

In november 2012 splitste GustoMSC zich af van moederbedrijf SBM Offshore. Managing director Nils van Nood vertelt over de koers van het bedrijf dat aan de basis staat van veel verplaatsbare offshore units.

Het Nederlandse bedrijf GustoMSC is een ontwerpbureau gespecialiseerd in mobile offshore units. Wereldwijd zijn ze een van de belangrijkste spelers die jack-ups, semi-submersibles en schepen ontwerpen voor zowel de olieen gasindustrie als voor de offshore windenergiemarkt. Voor deze projecten leveren ze hun gepatenteerde equipment. Afgelopen november verzelfstandigde GustoMSC zich van het moederbedrijf SBM Offshore.

Op eigen benen

Blijven doen waar we goed in zijn, dat is het motto van Nils van Nood (40), managing director van GustoMSC in Schiedam. Met de verkoop door moederbedrijf SBM Offshore in november vorig jaar staat het ontwerpbureau voor mobiele offshore units en leverancier van offshore equipment op eigen benen. De nieuwe hoofdaandeelhouder is Parcom Capital, het private equity investeringsfonds van de verzekeringstak van ING. Management en werknemers hebben ook een aandeel.

‘Wij merken in onze sector niets van de crisis. Onze uitdaging is eerder dat we moeten zien hoe we alle binnenkomende projecten uitvoeren’

De tot 2011 als twee aparte bedrijven opererende Gusto en MSC maakten deel uit van SBM Offshore. SBM is wereldmarktleider in ontwikkeling, levering en operatie van zogenaamde FPSO’s, drijvende olieproductie- en opslagvaartuigen. Tot deze zomer zal GustoMSC, inmiddels gevestigd in een eigen kantoor op een steenworp afstand van het voormalige moederbedrijf, bezig zijn om zich operationeel volledig los te koppelen van SBM dat zich nu volledig richt op FPSO’s.

De klanten van GustoMSC zullen van de transactie niets merken, verzekert Van Nood. Aangetreden in juli vorig jaar is hij de opvolger van Han Mommaas die bijna twintig jaar als direc- teur MSC heeft geleid en volgens Van Nood het bedrijf voor een groot deel heeft opgebouwd tot wat het nu is. Mommaas is als adviseur nog bij het bedrijf betrokken. Van Nood zelf studeerde maritieme techniek aan de TU Delft en begon zijn carrière bij Gusto.

Zelfstandig opereren

De verzelfstandiging en verkoop van GustoMSC was volgens Van Nood het logische gevolg van SBM’s heldere strategische keuze om zich volledig op FPSO’s te richten en afscheid te nemen van non-core business. “Voor het management van GustoMSC was het van groot belang dat we zelfstandig konden blijven opereren, zoals onder de vlag van SBM het geval was. Wij hebben klanten over de hele wereld en om die te kunnen blijven bedienen is het van fundamenteel belang dat we onafhankelijk zijn. Wat dat betreft zijn we heel gelukkig met

Parcom dat ons hiervoor de mogelijkheden biedt”, aldus Van Nood. Parcom heeft gekozen voor GustoMSC omdat het de geweldige mogelijkheden voor het bedrijf in de offshore en energiemarkt erkent. En het gaat goed met het verzelfstandigde GustoMSC. Van Nood: “Wij merken net als andere bedrijven in onze sector niets van de crisis. Onze uitdaging is eerder dat we moeten zien hoe we alle binnenkomende projecten uitvoeren.”

Dit heeft volgens Van Nood vooral te maken met de investeringen die momenteel worden gedaan in nieuw materieel voor de winning van olie en gas in diepere wateren en door een op handen zijnde vernieuwing van de bestaande verouderde vloot. Dat komt voor GustoMSC mooi op tijd omdat de boom in de ontwikkeling van offshore installatieschepen voor windmolenparken aan het afzwakken is. “De afgelopen drie jaar hebben we daar goed van geprofiteerd maar inmiddels is de benodigde vloot grotendeels beschikbaar. Wat dat betreft hebben we geluk dat de olie- en gasmarkt nu weer sterk aantrekt”, vertelt Van Nood.

Drie manieren

GustoMSC verdient z’n geld op drie manieren. De cyclus start met het ontwerp van mobile offshore units, voornamelijk boor- en productieplatforms en offshore installatieschepen. GustoMSC heeft een fors aantal ontwerpen in portfolio en is continu bezig met nieuwe ontwikkelingen. Als tweede levert GustoMSC zeer specifiek equip ment voor de ontworpen MOU’s: specialistische offshore kranen, hefsystemen, fixatiesystemen en skiddingsystemen waarmee boortorens aan boord worden verplaatst. Van Nood: “Wij leveren het ontwerp op basic design niveau waarmee wij de functionaliteit en integriteit hebben vastgelegd. Het is vervolgens aan de werven om het detailontwerp te maken afgestemd op hun eigen productiemethoden en de door ons geleverde equipment uiteindelijk in te bouwen.”

De derde, steeds belangrijker wordende activiteit omvat services en engineering consultancy.  GustoMSC levert bijvoorbeeld consultancyservices aan de eigenaren van de door GustoMSC ontworpen platforms. Om in een veld te kunnen blijven opereren moet er soms op verschillende dieptes worden gewerkt waarvoor verificaties van de installaties of aanpassingen nodig zijn. “Zo blijven we continu in contact met onze klanten en krijgen we operationele feedback. Bovendien waakt onze afdeling aftersales erover dat de klant te allen tijde met vragen bij ons terecht kan”, verduidelijkt Van Nood.

Gecontroleerd groeien

GustoMSC telt 158 medewerkers van wie verreweg het grootste deel een ingenieursdiploma van een van de drie Nederlandse technische universiteiten of technische hogescholen heeft. Ongeveer 20 procent van de medewerkers is van niet- Nederlandse afkomst. Groeien doet GustoMSC volgens Van Nood voornamelijk organisch en zeer gecontroleerd. “Het blijft moeilijk de juiste mensen te vinden maar wij hebben een uitstekende reputatie en krijgen veel sollicitaties binnen.” Het kiezen van het juiste personeel is de eerste stap in een beheerst proces dat de buitengewoon hoge kwaliteit van ons werk bepaalt. Wij hebben een wereldwijde reputatie in het leveren van kwalitatief hoogwaardig en zeer betrouwbaar werk. Deze reputatie koesteren en bewaken we door telkens in het kennisniveau en de werkwijze van onze ingenieurs te investeren.”

Hij verwijst naar een recent incident met een jack-up dat tijdens de bouw op de werf plotseling door een van zijn poten zakte. Het hefmechanisme van de poten was geleverd door een concurrent die gebruikmaakt van niet-westerse toeleveranciers. Sinds dat incident is het aantal aanvragen bij GustoMSC nog verder gestegen. Van Nood: “Dat onderstreept nog maar weer eens het belang van uitstekende kwaliteit en reputatie, ook van onze onderleveranciers.”

Naast werkgelegenheid voor het eigen personeelsbestand zorgt GustoMSC voor omzet en werk bij andere bedrijven in Nederland. “Wij laten een groot deel van ons equipment in Nederland bouwen bij bedrijven als IHC, Hollandia, Breeman Machinery, Bosch Rexroth, Hydro- Vision of Siemens Nederland. Met de export naar onze internationale clientèle zijn wij dan ook een banenmotor voor de Nederlandse toeleverende industrie”, aldus Van Nood.

Beperken van risico’s

Naar de klanten en toeleveranciers blijft het volgens Van Nood ondanks alle veranderingen vooral ‘business as usual’. GustoMSC heeft zijn sporen verdiend in drie typen oplossingen voor offshore platforms en offshore installatievaartuigen: op basis van een hefeiland op poten, op basis een semi-submersible platform zoals de boorsemi’s voor Keppel en op basis van schepen zoals het GustoMSC P10,000 boorschip. “Alle drie deze oplossingen beheersen wij op diepgaand technisch niveau”, verzekert Van Nood.

GustoMSC heeft op deelgebieden concurrentie maar geen van de concurrenten beslaat het hele portfolio. Van Nood: “Wat belangrijk zal blijven is de drempel om in te stappen. De eindgebruiker heeft één groot belang en dat is het beperken van risico’s. Voor nieuwkomers is het daarom erg moeilijk om binnen te komen. Daarentegen hebben wij ons op elk terrein waarop wij werken bewezen en zijn we in staat ontwikkelingen in onze markten voor te blijven.”  

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland