Techniek&Innovatie
In augustus 2018 vond een proef plaats met het heien van een testpaal op de Noordzee (foto: Van Oord)

Goede kansen voor heien met waterkrachtBart Stam | woensdag 15 mei 2019
Offshore Wind

In april maakte IHC IQIP in Sliedrecht bekend dat het bedrijf gaat investeren in ‘Blue Piling’. Deze innovatieve technologie zorgt voor een flinke geluidsreductie bij het heien van monopiles voor offshore windturbines. Ook de vermoeiingschade is fors minder. “Wij zien goede kansen voor Blue Piling bij de bouw van nieuwe, grotere windturbines op de Noordzee”, zegt executive director Jan Albert Westerbeek.

Wat brengt IHC IQIP ertoe om te investeren in Blue Piling? Westerbeek: “Als specialist en marktleider van hei-installaties volgt IHC IQIP Blue Piling natuurlijk al vanaf de start. Wij hadden al de nodige kennis van deze techniek door een vergelijkbare ontwikkeling in het verleden. Er waren voor ons twee belangrijke redenen om juist nu te investeren.”

De eerste reden is volgens Westerbeek de sterke groei van zowel het aantal offshore windparken op de Noordzee als de grootte van de turbines en funderingen. Zo moet Nederland in 2030 maar liefst 10,6 GW aan windparken hebben geïnstalleerd. In het Verenigd Koninklijk gaat het zelfs om 30 GW, in Duitsland om 15 GW. Ook de turbines zelf worden steeds groter: het komend decennium zullen eenheden van 10 en 12 MW op het toneel verschijnen. Westerbeek: “Hiervoor zijn natuurlijk ook steeds grotere monopiles nodig. Deze ontwikkelingen zijn gunstig voor de Blue Piling heitechniek die het onderwatergeluid reduceert aan de bron.”

Hij vervolgt: “De tweede reden is dat Blue Piling in februari in zwaar weer raakte. Dat gaf IHC IQIP de kans te investeren in deze veelbelovende techniek. Een techniek die volgens ons veel kansen biedt voor de succesvolle ontwikkeling van de offshore windmarkt."

- Wat betekent dat in de praktijk?

“Wij hebben alle octrooien overgenomen van Blue Piling. Voorts hebben wij met Jasper Winkes een contract gesloten om de technologie verder te ontwikkelen. We gaan een kernteam oprichten om deze ontwikkeling gestructureerd te beheren. In dit team zitten niet alleen specialisten op het gebied van heien en funderingen maar ook werktuigbouwkundigen en grondmechanica-experts. Als directeur van IHC IQIP ben ik nauw betrokken bij dit kernteam.”

- IHC IQIP levert al 35 jaar hydraulische heihamers. Hoe past Blue Piling hierin?

“Wij blijven onze hydraulische heihamers, de Hydrohammer, leveren voor uiteenlopende funderings- en heiwerkzaamheden. Deze projecten spelen zich voor een deel af op het land waarvoor Blue Piling minder geschikt lijkt.”

“Voor hei- en funderingswerkzaamheden op zee, zoals het plaatsen van grote monopiles, komt Blue Piling goed tot zijn recht. Daarmee anticiperen we alvast op de nieuwe milieueisen. Zo heeft Duitsland inmiddels strenge normen voor onderwatergeluid bij de bouw van offshore windparken. Naar verwachting zullen andere landen volgen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat trillingen en onderwatergeluid in hoge concentraties schadelijk zijn voor vissen, zoogdieren en andere zeedieren.”

‘Een voordeel van Blue Piling is dat het onderwatergeluid wordt aanpakt bij de bron’

“Tot dusver gebruiken we voor hei- en funderingswerkzaamheden op zee onze hydraulische heihamers met een zogeheten Noise Mitigation Systeem. Dit is een soort demper die het onderwatergeluid reduceert. Groot voordeel van Blue Piling is dat het geluid wordt aanpakt bij de bron. Dit zorgt ervoor dat we waarschijnlijk geen andere attributen nodig zullen hebben. Dit zal ook bijdragen aan het onderwaterleven.”

- Zitten er grenzen aan Blue Piling?

“Bij het installeren van monopalen op een waterdiepte van 45 à 50 meter kunnen wij deze nieuwe techniek zonder problemen toepassen. Dat geldt ook voor de huidige monopiles die doorgaans een doorsnede hebben tot zo’n 8,5 meter aan de onderzijde. De verwachting is dat ook de monopiles voor de nieuwe windturbines van 10 en 12 MW geen probleem zullen zijn.”

- Op de website staat dat IHC IQIP de Blue Piling technologie op sommige onderdelen wil aanpassen. Welke onderdelen zijn dat?

“Daar kan ik nog niet te veel over vertellen. Het basisprincipe van Blue Piling – heien met vallend water – blijft natuurlijk ongewijzigd. In augustus 2018 is er een proef gedaan op de Noordzee met het heien van een testpaal. Deze proef heeft veel waardevolle gegevens opgeleverd die we eerst goed willen bestuderen voordat we onderdelen gaan veranderen. Wel denken wij, op basis van de eerste inzichten, dat het in beweging krijgen van de watermassa in het vat efficiënter kan.”

IHC IQIP

IHC IQIP is een dochteronderneming van Royal IHC. Het hoofdkantoor staat in Sliedrecht. IHC IQIP telt bijna vierhonderd medewerkers. Het bedrijf is in 2015 ontstaan door samenvoeging van de toenmalige business units IHC Hydrohammer, IHC Handling Systems, IHC Sea Steel en IHC Fundex Equipment. IHC IQIP houdt zich bezig met on- en offshore installaties, funderingen en decommissioning (ontmanteling) in de olie- en gassector, offshore windparken en civiele markten. Daarbij gaat het onder meer om het ontwerp, de bouw en levering van hydraulische heihamers, offshore handling apparatuur en installatie- en positioneringsframes op de zeebodem. Ook houdt het bedrijf zich bezig met het ontwerp, de bouw en levering van multifunctionele funderingsstellingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland