Europort 2013 | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Europort trekt iedere twee jaar tienduizenden bezoekers

Europort 2013


Europort 2013Janny Kok | donderdag 16 mei 2013
Maritieme Cluster

Als minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op 5 november de internationale vierdaagse vakbeurs Europort 2013 opent, zal ze voor de zoveelste keer het bewijs geleverd zien dat het maritieme cluster staat voor innovatief vernuft en kwalitatief hoogstaand werk. Het is dan ook vanzelfsprekend dat Europort zich bij uitstek richt op geavanceerde technologie en de bouw van specifieke schepen.

Als het over de maritieme beurs Europort 2013 gaat, brandt Ahoy Rotterdam exhibition manager Raymond Siliakus meteen in positieve zin los. Dat is geen wonder, de organisator van deze beurs kan aan het begin van het gesprek met Maritiem Nederland melden dat 95 procent van de standruimte al verkocht is “en dat terwijl we nog een half jaar te gaan hebben”.

Internationale paviljoens

Siliakus is dus ‘zeer tevreden’ over de ontwikkelingen in deelname aan Europort 2013. De verwachting is dat de beurs volledig zal worden uitverkocht en dat meer dan duizend exposanten zich op Europort 2013 zullen presenteren. “Een derde van de exposanten is internationaal. Zij zullen in de veertien internationale paviljoens stands bezetten.” Wijzend op een maquette van het Ahoy complex, zegt Siliakus: “Kijk, we zullen ruimte in het Sportpaleis benutten en verder buiten het complex uitbreiden. In totaal gaat het om een oppervlakte van ruim 40.000 vierkante meter, verdeeld over tien hallen.”

Europort bedient het volledige maritieme cluster. Vandaar ook de ondertitel ‘connecting the maritime world’. De focus ligt daarbij op geavanceerde technologie. “We richten ons op de bouwers, toeleveranciers en gebruikers van special purpose ships zoals offshore schepen, binnenvaartschepen, werkschepen, baggerschepen, super yachts, marineschepen en grote constructieschepen.”

Siliakus vervolgt: “De dynamiek in de scheepsbouwbranche, met al haar verschillende deelsegmenten, is groot. In de shipping markt is er weliswaar sprake van overcapaciteit, maar in andere sectoren - waaronder de offshore - liggen juist veel kansen. Vandaar dat veel werven en toeleveranciers hun focus verleggen door zich te richten op nieuwe marktsegmenten. Gezien de huidige marktsituatie is het belangrijk zichtbaar te zijn, kennis op te doen en branchegenoten persoonlijk te ontmoeten.”

Adviescommissie

Vanzelfsprekend kan dat volgens Siliakus het best op Europort 2013 gebeuren. Een adviescommissie met kopstukken uit de maritieme industrie - onder meer van Keppel Verolme, IHC, Damen, IRO en Scheepsbouw Nederland - gaat verder dan wat obligate uitspraken over de kwaliteit van de beurs in wervende brochures. De deelnemers van de adviescommissie komen eens in de twee maanden bijeen om het concept van de beurs inhoudelijk verder in te vullen voor zover dat nodig is. Al doende kwamen ze op de thema’s Cost Efficiency, Innovation, Human Capital en Sustainability.

Exposanten die in hun dagelijkse praktijk bewijzen duurzaam te zijn, hebben zich aangemeld voor de zogenoemde Green Route. Ze hebben hun aanvraag wel moeten onderbouwen met voorbeelden van milieuvriendelijkheid bij eigen productie en dienstverlening. Degenen die voldoen aan de criteria ‘terugdringen van uitstoot van SOx, NOx, fijnstof en CO2’ en ander bewijs van duurzaamheid kunnen leveren, krijgen een Green Label, waarmee ze herkenbaar op de beursvloer zullen zijn.

Europort 2013 heeft een onafhankelijke beoordelingscommissie ingeschakeld om alle schijn van bevoordeling weg te nemen. Deze is gevormd door leden van het Platform Clean Shipping in Nederland, dat bestaat uit de partners Holland Shipbuilding Association, Koninklijke Vereniging Nederlandse Reders, Havenbedrijf Rotterdam, onderzoeksbureaus MARIN en TNO en de Stichting Noordzee. Holland Maritime Equipment maakt ook deel uit van de beoordelingscommissie.

Future pioneers

De beursorganisator heeft in samenwerking met Maritime by Holland het programma Future Pioneers ontwikkeld om de interactie tussen studenten en het maritieme bedrijfsleven te bevorderen. Het programma omvat presentaties van de meest innovatieve maritieme oplossingen door studenten, de afsluiting van de recordpoging maritieme gastlessen van de Maritieme Week 2013 en een netwerkbijeenkomst voor maritieme HR-managers. Al deze activiteiten vinden plaats op de slotdag van Europort op vrijdag 8 november.

Scholieren en studenten op mbo, hbo en wo worden uitgenodigd hun ideeën te ontwikkelen voor innovatieve technologie. Ze komen onder meer van de Rotterdam Mainport University, Hogeschool Rotterdam, Technische Universiteit Delft en het Da Vinci College in Dordrecht.

Exposanten en bezoekers van Europort kunnen bij het uitbrengen van hun stem bepalen welke ideeën ze goed vinden. Studenten met de meest spraakmakende ideeën krijgen de mogelijkheid deze te presenteren op de laatste dag van de vakbeurs, tevens de slotdag van de Advanced Technology Conferences. Andere grote congressen die op het programma staan zijn Mare Forum Europort, Ballast Water Management Conference en het CEDA Dredging Forum.

Siliakus: “Ik spreek heel veel jonge mensen die de maritieme sectoren fascinerend en veelzijdig vinden als ze er eenmaal in werken. Ze hebben het over mooie carrièrekansen en spreken het verhaal tegen dat het in het maritieme cluster alleen maar vies en zwaar werken is. Dat verhaal moet goed gecommuniceerd worden aan scholieren en studenten die niet bepaald denken aan een maritiem gerelateerde baan.”

Kritisch kijken

Desondanks is de terughoudendheid van mogelijk nieuwe aanwas voor werk in de maritieme en technische sectoren begrijpelijk, gezien de sombere economische berichten. Siliakus beseft dat ook, maar merkt op dat in een markt waar orders niet voor het oprapen liggen, bedrijven zichtbaar moeten zijn. “Nederland doet het ten opzichte van omringende landen relatief goed. We merken wel dat budgetten nu krapper zijn en bedrijven kritischer kijken naar het aanbod van vakbeurzen om te bepalen waaraan ze wel en niet willen deelnemen. Grotere beurzen doen het wat dat betreft goed, maar kleinere beurzen moeten er harder aan trekken.”

Dat merkt de beursorganisator bijvoorbeeld in Turkije, waar Europort samen met de Turkse partner NTSR de nu grootste vakbeurs in Turkije organiseert. “Deze beurs heeft zich ontwikkeld van een puur Turkse naar een meer internationaal georiënteerde vakbeurs. Onze rol is om deze beurs verder te internationaliseren. Het klopt dat verschil in culturen het zakendoen soms lastig maakt. Nederlanders staan nog wel eens met het bekende vingertje te zwaaien onder het motto ‘zo moet het’. Daarbij moet worden gezegd dat wij zeker ook kunnen leren van Turken en van mensen in andere landen waarmee we zaken doen. In Turkije bijvoorbeeld zijn de mensen goed opgeleid, ze zijn ambitieus en hebben een professionele manier van organiseren. Daarbij is het wel belangrijk met partners te werken die dezelfde doelstelling hebben - de maritieme sector goed bedienen - die je vertrouwt en met wie je ook een biertje kunt drinken.” 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland