‘Een echt Jumbo schip’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Foto: Jumbo

Jumbo Kinetic in de vaart:


‘Een echt Jumbo schip’

Jan Spoelstra | donderdag 23 juli 2015
Zeevaart, Grootste schepen

Na de ‘Kroonborg’ van Wagenborg, de ‘Pioneering Spirit’ van Allseas, de ‘Vanguard’ van Boskalis, de werkeilanden van Heerema en de ‘Aeolus’ van Van Oord, telt de Nederlandse vloot nu twee unieke zwareladingschepen: de ‘Jumbo Kinetic’ en de ‘Fairmaster’, de K-klasse van Jumbo. De schepen beschikken ieder over twee zware 1.500 ton kranen.

Jumbo Kinetic (152x27,4 m) is het nieuwste schip in de vloot van Jumbo en heeft zijn eerste ladingen al vervoerd. Het is een zwareladingschip met 3.000 ton hijsvermogen, het grootste kraanschip in zijn soort. Bij een diepgang van 8,10 m heeft het schip een draagvermogen van 18.000 ton. Tijdens het vervoeren van volumineuze lading waarbij de luiken niet dicht kunnen mag het schip niet dieper liggen dan 7,5 m en daalt het draagvermogen.

Met het hijsvermogen van 3.000 ton is het schip nu al het grootste conventionele zeeschip met twee kranen aan één zijde van het schip.

De twee Huisman kranen aan boord kunnen elk 1.500 ton tillen. “Het schip is nu zo uitgerust dat we standaard ‘maar’ 2.200 ton in de takels kunnen hijsen”, aldus Jan de Pooter, hoofd nieuwbouw bij Jumbo. “Om de volledige 3.000 ton te tillen besteden we extra aandacht aan stabilisatie, bijvoorbeeld met extra ballasten.” Met het hijsvermogen van 3.000 ton is het schip nu al het grootste conventionele zeeschip met twee kranen aan één zijde van het schip.

Krachtenspel

Het oppakken van 2.200 ton van de kade is niet simpelweg een kwestie van een lading aan de haak hangen en hijsen. Voor het liften zit het ballastwater in de dubbele scheepshuid onder in het schip. Gelijktijdig met het op spanning brengen van de hijskabels aan stuurboordzijde ontstaat een krachtenspel in de scheepsconstructie, waarbij de ballastwaterpompen het ballastwater naar de tanks aan bakboordzijde pompen. De Pooter: “Ondanks het zware materieel is het laden en lossen van de grote objecten die we vervoeren heel nauwkeurig werk. We tolereren maximaal een halve graad slagzij wanneer we dergelijke zware lading aan boord nemen of lossen.”

Wanneer een stuk lading van 3.000 ton geboekt wordt, neemt Jumbo op de schepen extra maatregelen om de veiligheidsmarges met betrekking tot stabiliteit te garanderen. Dit kan bijvoorbeeld met het aanbrengen van stabilizer pontons, die met hydraulische klemmen aan de romp gezet worden.

Jumbo was een van de eerste bedrijven die dergelijke kraanschepen inzette voor diepzee constructiewerkzaamheden of om transition pieces op funderingen van offshore windmolens te plaatsen. Het bedrijf rustte de ‘Jumbo Javelin’ en ‘Fairplayer’, schepen uit de J-Klasse met een hijsvermogen van 2x900 ton, daarom uit met een DP2 dynamisch positioneringssysteem, extra thrusters en extra (modulaire) accommodatie. Het ontwikkelen van diepzee olie- en gasvelden ligt momenteel echter praktisch stil vanwege de lage olieprijs, waardoor er weinig vraag is naar diepzee constructiewerk. De Pooter: “We hebben onze twee nieuwe K-klasse schepen daarom ook nog niet uitgerust met een deining gecompenseerde kraan of dynamische positionering. Maar mochten er klanten komen die 2000 ton in één maritieme operatie van kade naar bijvoorbeeld een 1.500 meter diepe offshore locatie willen brengen, dan kunnen we de K-klasse snel hiervoor uitrusten.”

Minimale weerstand

Momenteel zet Jumbo de K-klasse in voor de shipping markt: het vervoeren van zware lading tussen havens. Twee 4.500 kW MAK motoren, die via een tandwielkast van de firma Reintjes direct gekoppeld zitten aan twee Berg verstelbare schroeven, zorgen voor een snelheid van ruim 17 knopen.

Het schip kan ook op één motor varen. Dan wordt een van de schroeven in de vaanstand gezet waarbij de weerstand minimaal is. “Wanneer je rustig vaart, weegt de brandstofbesparing door op één motor op optimale toerental te varen, ruimschoots op tegen extra weerstand van de stilstaande schroef en weerstand van het lichte tegensturen dat je permanent moet doen omdat de voortstuwing niet symmetrisch op de romp verloopt”, legt De Pooter uit.

“Als voorbereiding op een eventuele toekomstige ombouw naar een DP2 schip hebben we onze K-klasse schepen voorzien van twee asgeneratoren van 3.000 kW op de hoofdmotoren”, vervolgt De Pooter, die verder uitlegt dat het schip is voorbereid voor de installatie van één of twee 360 graden draaibare en intrekbare azimuth thrusters onder het achterschip en een extra boegschroef. Ook de bestaande 1.500 kW boegschroef heeft voldoende vermogen voor DP. Verder zijn ook de schakelborden aan boord alvast ingericht om in de toekomst de extra elektrische thrusters aan te sturen en is er op de brug ruimte beschikbaar om DP consoles te installeren.

Strenge kwaliteitscontrole

De Jumbo Kinetic is gebouwd bij de werf Brodosplit in Kroatië en ook het zusterschip Fairmaster is daar gebouwd. Huisman bouwde de kranen op hun productielocatie in China en zet ze op de locatie in China ook aan boord. “Maar het zijn echte Hollandse Jumbo schepen. Volledig in eigen huis ontworpen en geëngineerd, en onze projectteams hielden er een strenge kwaliteitscontrole op na in Kroatië en China.”

De complexe schepen werden gebouwd op een Kroatische werf welke gewend was voornamelijk tankers en bulkcarriers te bouwen. Op de vraag of dit voor een hoofd nieuwbouw spannende trajecten zijn, antwoordt De Pooter nuchter: “De K-klasse is een doorontwikkeling van de J-Klasse, dus we weten inmiddels waar we op moeten letten. Nadat de kranen aan boord geïnstalleerd waren, werden alle systemen geïntegreerd en getest. Daarnaast voerde Huisman na installatie aan boord de loadtests van de kranen in stappen uit, beginnend bij 220 ton en vervolgens tot uiteindelijk 1.650 ton per kraan waarbij het schip intensief gecontroleerd en geïnspecteerd is. Er ontstond een vaartuig waar we met ons bedrijf trots op kunnen zijn.”

Partners Maritiem Nederland