Disruptieve Technologie in de Maritieme Sector | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Disruptieve Technologie in de Maritieme Sector

Is uw organisatie klaar voor de toekomst? Wat betekenen ontwikkelingen op het gebied van Blockchain, 3d printing, drones en big data analyse voor de maritieme sector? Die vragen staan centraal tijdens het middagcongres Smart Maritime Technology 2018 op 14 juni in Rotterdam.

Op 14 juni organiseert vak- en opinieblad Maritiem Nederland het Smart Maritime Technology (SMT) evenement. Tijdens SMT 2018 presenteren we baanbrekende technologieën, en de rol die deze gaan spelen in de maritieme sector. Bent u klaar voor onze maritieme toekomst?

Op SMT 2018 gaan we met experts in op onderwerpen als 3d printing & additive manufacturing in de maritieme maakindustrie, Augmented & Virtual reality en smart maintenance & repair, blockchain toepassingen in de maritieme sector, drones voor inspecties van haveninstallaties en schepen, big data analyse en predictive maintenance, slimme IT aan boord en routing van schepen en Autonoom varen.

Tijdens SMT 2018 krijgt u in een concreet technisch inhoudelijk programma verdeeld over drie parallelsessies een overzicht van deze veelbelovende technieken, die ook de maritieme sector voorgoed zullen veranderen. Wij bieden u bovendien uitgebreide netwerkmogelijkheden en u komt in contact met experts die uw bedrijf of organisatie op weg kunnen helpen bij het inzetten van disruptieve technologie.

Sessie 1: 3d Printing & Additive Manufacturing

De stip op de horizon voor 3d printing in de maritieme sector is een wereldwijd netwerk van 3d metaalprinters, die je door instructies vanuit de cloud aan het werk zet om een gewenst reserve-onderdeel te fabriceren. Kostbare voorraden in warehouses zullen overbodig raken, terwijl een breed scala aan reserve-onderdelen in toenemende mate beschikbaar raakt. Bovendien is het mogelijk door 3d printing compleet andere vormen van onderdelen uit één stuk metaal te fabriceren, dan via smeden of gieten mogelijk is.

Maar wat is momenteel de kwaliteit van geprinte onderdelen? Hoe snel produceert een 3d metaalprinter een scheepsschroef? Wat kost het? En hoe ga je om met certificering? En wanneer is deze technologie klaar voor grootschalige maritieme toepassing? Op deze vragen proberen wij in de parallelsessie ‘3d Printing & Additive Manufacturing’ een zinnig antwoord te geven.

Sessie 2: Smart Maintenance & Repair

Drones kunnen heel goed inspecties op hoogte of in moeilijk te bereiken ruimtes uitvoeren. Via big data analyse, en reders die bereid zijn data te delen met hun leveranciers, kun je exact voorspellen wat bedrijfseconomisch het beste moment is om een schip naar de kant te halen voor onderhoud. Als dit onderhoudspersoneel eenmaal aan boord is, kunnen ervaren technici vanaf kantoor via een augmented reality bril meekijken met hun junior collega’s tijdens een ingewikkelde reparatie.

Er zijn talloze technische oplossingen om de vaak conservatieve maritieme sector eens flink op te schudden. Kom tijdens deze parallelsessie in contact met professionals die onderhoud en reparatie in de maritieme sector slimmer kunnen inrichten.

Sessie 3: Shipping 2.0

In een wereld waarin in toenemende mate informatie digitaal beschikbaar is, moet je deze via digitale voelsprieten filteren, binnenhalen en slimme keuzes maken. Door slimme IT aan boord te installeren, kan een schip bijvoorbeeld een nauwkeurig uitgedokterde route varen om brandstofverbruik en onderhoudsintervallen te minimaliseren. Ook is het mogelijk om bemanning bij te sturen wanneer deze qua milieuprestaties minder presteert dan collega’s op een soortgelijk schip.

Een schip is een soort drijvend warehouse met goederen die op weg zijn van A naar B. Het is een logistieke administratieve puzzel om bij te houden wie de ladingeigenaar is, wat de uiteindelijke bestemming is en hoe de lading verzekerd is. Blockchain technologie gaat dit vergemakkelijken, de eerste pilots zijn onderweg.

Nog niet helemaal klaar voor Shipping 2.0? Schrijf je dan in voor deze parallelsessie.

Partners Maritiem Nederland