De budget sleephopperzuiger | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
IHC easydredge 2300

De budget sleephopperzuigerJan Spoelstra | vrijdag 1 november 2013
Baggeren

Ook kapitein-eigenaren die op zoek zijn naar een functionele, goedkope en met hun bedrijf meegroeiende sleephopperzuiger kunnen sinds kort bij IHC Merwede terecht voor een easydredge. Het bedrijf introduceert een budgetoplossing voor kleine waterbouwers die toch een IHC Merwede schip in de vaart willen nemen.

Op de Wereldhavendagen in september 2013 lag de ‘Artemis’ van Van Oord aan de kade. IHC Merwede leverde dit schip begin 2013 op, een cutterzuiger in de hoogste vermogensklasse. Met een accommodatie op een soort veren die procestrillingen compenseren, een slim doordachte paalwagen en hightech brugsystemen is dat een huzarenstukje van de Nederlandse maritieme maakindustrie. Het was bijzonder om deze zelfvarende cutterzuiger hier te mogen bekijken, want het is een hightech schip dat veel werk per dag kan verzetten voor Van Oord.

Productlijn

Maar ook voor baggeraars aan de andere kant van het spectrum breidt IHC zijn productlijn uit. Al tientallen jaren verkoopt IHC standaard cutterzuigers. Sinds kort kunnen kapitein-eigenaren bij IHC tevens terecht voor een budgetline sleephopperzuigers, de easydredge. Het schip komt er in drie typen: 1300, 2300 en 3300.

Wouter Blaas, productdirecteur standaard hopperzuigers bij IHC Merwede, legt uit dat ook in de scheepsbouw in de regio Drechtsteden op verschillende prijs- en kwaliteitsniveaus sleephopperzuigers ingekocht kunnen worden. “We willen als IHC Merwede producten aanbieden in de hogere klassen, zoals de Artemis, maar ook onze Beaver-range standaard cutterzuigers, en hopperzuigers van groot en ultra geavanceerd, via IHC Beagle naar de budgetline easydredge reeks. Zo kunnen we alle baggeraars bedienen, van kapitein-eigenaar tot aan de grote multinationals.”

Volgens Erwin Schalkx, productmanager van de easydredge standaardschepen, moeten we die terminologie niet al te letterlijk nemen: “Ja, we noemen het een budgetline, maar er zit wel een IHC baggerinstallatie op met een hoogrendements baggerpomp. We gaan wel voor een goede prestatie.”

Verschillen

De IHC Beagle heeft de kenmerkende IHC Merwede romp met bulbsteven en het schip heeft voor zijn lengte een relatief groot hoppervolume. De IHC Beagle heeft veel draagvermogen voor zijn lengte en is met zijn thruster voorstuwing wendbaar en geschikt om in kleine havens efficiënt te werken. De IHC Beaglekomt in 2.000, 4.000 en 8.000 m3.De easydredge daarentegen is slanker en komt in 1.300, 2.300 en 3.300 m3, met twee direct aangedreven vaste schroeven om de nodige wendbaarheid te behouden.

Voor in het schip is een tweede machinekamer met een dieseldirect aangedreven baggerpomp met daarnaast een dieseldirect aangedreven jetpomp en vierkanaalsboegschroef. Het overige equipment wordt van stroom voorzien door twee generator sets welke geplaatst zijn bij de hoofdmotoren.

“Bij de IHC Beagle is het allemaal net iets geavanceerder”, voegt Blaas toe. “Die schepen hebben één machinekamer met generatorsets die het hele schip van stroom voorzien. De IHC Beagle kan, met zijn thrusters, beter manoeuvreren in havenbekkens, heeft standaard meer sensoren en automatisering aan boord en is ook in de bediening wat geavanceerder.”

Van de plank

Bij standaardschepen hoort een korte levertijd. Worden er ook voorraadschepen gebouwd, zoals Damen bij zijn sleepboten doet, zodat men ze bij jullie van de plank kan kopen? Blaas: “We doen dat zelf al sinds jaar en dag met onze IHC Beavers, dat model kennen we van dichtbij. Een korte levertijd hoort bij standaard en we onderzoeken nu op wat voor manieren we de levertijd significant kunnen verkorten en sluiten daarbij geen enkel scenario uit.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland