Coralius is eerste in Europa gebouwde LNG bunkerschip | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De Coralius werd gebouwd op de werf van Royal Bodewes in het Duitse Papenburg. Foto: Royal Bodewes

Afbouw vond plaats op de werf van Royal Bodewes in Papenburg


Coralius is eerste in Europa gebouwde LNG bunkerschipErik van Huizen | woensdag 1 november 2017
Europort 2017

De Coralius is het eerste volledig in Europa gebouwde LNG bunkerschip. Het casco werd gebouwd in Polen, de afbouw vond plaats op de werf van Royal Bodewes in het Duitse Papenburg.

De joint venture Sirius Veder Gas van Anthony Veder en Sirius Shipping, gaven als eigenaren Royal Bodewes in 2015 de opdracht voor de bouw. Zij gaan het bunkerschip inzetten op de Noordzee, het Skagerak en de Baltische Zee. Opdrachtgever hiervoor is Skangas, een dochteronderneming van het Finse Gasum.

De Coralius is 99,73 meter lang en 17,84 breed en haalt een servicesnelheid van 13,5 knopen. Het schip is onder ijsklasse 1A gebouwd en geclassificeerd door Bureau Veritas. Dat betekent dat het aan een strenge ijsclassificatie voldoet en hierdoor ook tijdens de mogelijke extreem koude winters op de Baltische Zee kan blijven varen. Voor de opslag van LNG beschikt het schip over twee tanks met een capaciteit van 2550 resp. 3250 kuub.

Johanna Lamminen, bestuursvoorzitter van Skangas en CEO van Gasum, doopte de Coralius in mei van dit jaar. Begin september droeg Bodewes het schip over aan Sirius Veder Gas, nadat eerder al de hulpmotoren en de hoofdmotor voor de kant op gas waren getest en de tanks inert waren gemaakt met stikstof. Midden september maakte de bunkertanker haar maidentrip. Hiervoor laadde de Coralius vanuit de eigen productiefaciliteit van Skangas in Stavanger een partij LNG voor industriële klanten in de buurt van Fredrikstad. Tevens voerde de Coralius onlangs haar eerste ship to ship bunkeroperatie midden op zee met succes uit.

Optimaliseren

De rompvorm van de Coralius is geoptimaliseerd bij het MARIN. “Het basisontwerp was door FKAB gemaakt”, vertelt project manager Johan Tiemersma van Bodewes. “Wij hebben in samenwerking met Groot Ship Design de rompvorm geoptimaliseerd door modelproeven uit te voeren bij MARIN. De schroef en het roer zijn in de optimalisatie meegenomen. Daarnaast hebben we meerdere cruciale veranderingen aan het originele ontwerp toegepast.”

Tiemersma spreekt van een uniek en complex project. “Dat komt door de hoge mate van automatisering en interfaces met alle disciplines. We hadden tot nu toe voornamelijk general cargo schepen gebouwd. Maar dit schip vereiste toch een andere discipline van ons en de toeleveranciers. De cargoplant heeft zeer uitgebreide mogelijkheden en de ESD (Emergency Shut Down) ruimte was complex wat betreft (veiligheids)voorschriften. Omdat Bodewes eindverantwoordelijk is, moeten wij ervoor zorgen dat alle engineering, systemen en installaties van alle toeleveranciers op elkaar zijn afgestemd.”

Ondanks de vele uitdagingen is Tiemersma tevreden over de samenwerking in het project. “Je gaat met z’n allen zo’n nieuw, geavanceerd project aan en dan moet je elkaar kunnen vertrouwen. Natuurlijk zijn er discussies die soms in clashes uitmonden maar iedereen neemt z’n verantwoordelijkheid. Zonder elkaar zou het niet gelukt zijn.”

Machinekamer

In de machinekamer van de Coralius staat als hoofdmotor een 3.000 kW Wärtsilä 6L34DF dual fuel motor. Voor het hulpvermogen staan aan boord twee Mitsubishi GS6R2 generatorsets van 375kWe die draaien op laagcalorisch gas, en een MAS 760-S diesel generatorset van 475kWe. Ook beschikt het schip over een 1000 kW dual fuel boiler. Deze door Gesab geleverde boiler gebruikt de boil off van de ladingtanks voor de verwarming van het warm watersysteem.

Marine Service Noord (MSN) uit het Groningse Westerbroek voerde – in nauw overleg met het project team van Royal Bodewes – de engineering van de machinekamer en de daarbij behorende inkoop, prefabricage en installatie werkzaamheden uit. Zo werden de werktuigbouwkundige systemen in de machinekamer ontworpen en het LNG ladingsysteem aan dek geïnstalleerd. De detail engineering werd in 3D gedaan. “In Papenburg hebben we de ladingsystemen aan dek geïnstalleerd”, vertelt Niek Koops van MSN. “Ten slotte hebben we in de Eemshaven de inbedrijfstelling uitgevoerd in samenwerking met de mede onderaannemers die bij dit project waren betrokken.”

Elektrische systemen

Tijdens de bouw van de Coralius was Alewijnse Marine verantwoordelijk voor de specificatie, engineering en de installatie van de belangrijkste elektrische systemen aan boord van het bunkerschip. Zo leverde het bedrijf onder meer het alarm monitoring en control systeem (AMCS), het power management systeem (PMS), het hoofdschakelbord (MSB), het emergency switchboard (ESB) en de closed circuit TV installation (CCTV). “De systemen aan boord van de nieuwe LNG tanker zijn zeer geavanceerd”, vertelt Martin Terpstra van Alewijnse. “Zo is het Emergency Shut Down een beveiligingssysteem speciaal voor de LNG-hulpmachinekamer, dat bij gasdetectie automatisch alle cruciale systemen uitschakelt. Bovendien beschikt de tanker over een brandstofprestatiesysteem en geavanceerde hek- en boegschroeven voor nauwkeurige manoeuvres in de kleine havens.”

‘Door de jarenlange relatie met Royal Bodewes en andere co-makers weten we wat we aan elkaar hebben’

Ook Terpstra is trots op wat uiteindelijk is bereikt. “Door de jarenlange relatie met Royal Bodewes en andere co-makers, weten we wat we aan elkaar hebben. We kunnen elkaar vertellen waar het op staat, maar altijd met waardering en respect voor elkaar. De bouw en oplevering van de Coralius is dan ook een ware teamprestatie van alle partijen.”

LNG-bunkerschepen

Hoewel de lage olieprijs de grootschalige doorbraak van LNG als brandstof nog in de weg staat, is LNG wel steeds meer in opkomst nu de scheepvaart moet vergroenen. Royal Bodewes ziet dan ook zeker een markt voor haar weggelegd als het gaat om de bouw van zowel LNG bunkerschepen als LNG fuelled vrachtschepen, general cargo en cement carriers. “De ontwikkeling van de cargo tanks voor de bunkerschepen en de gas fuel systemen voor de gasmotoren en andere consumers is in volle gang. Het moment dat het voor reders van vrachtschepen loont om een gasinstallatie toe te passen nadert zeer snel. Wij kunnen als Royal Bodewes beide ‘partijen’ bedienen, zowel het LNG bunkerschip als de gas fuelled koopvaardijschepen.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland