Brandstof uit de prullenbak | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Artist impression van de eerste fabriek van Bin2Barrel in de Haven van Amsterdam (beeld: Bin2Barrel)

IGES produceert scheepsdiesel uit plastic afval


Brandstof uit de prullenbakHans Buitelaar | woensdag 11 juli 2018
Havenbedrijf Amsterdam, MET Event

Uit plastic afval gaat een bedrijf in de Haven van Amsterdam ‘ecodiesel’ produceren. Kwaliteit van de brandstof wordt dezelfde als aan de pomp, zwavelarm. Reders in de binnenvaart willen het bunkeren. Als de eerste fabriek van International Green Energy Solutions (IGES) operationeel is, staan de ondernemers klaar om over heel Europa en de rest van de wereld zeventig van deze plastic-naar-brandstof fabrieken te bouwen.

Het is alsof je een ei ontkookt, zo omschrijft IGES Amsterdam-oprichter Floris Geeris de technologie. “Uit aardolie werd plastic gemaakt, nu smelten wij het plastic weer om en maken er brandstof van. We maken gebruik van een beproefde methode, waarbij plastic dat niet herbruikbaar is, wordt gedestilleerd tot diesel, chemicaliën en een klein beetje as.”

Op 15 juni werd de eerste paal geslagen voor de bouw van de fabriek waar ingezameld plastic vloeibaar wordt gemaakt en geraffineerd tot diesel, nafta en gas – waarbij maar een klein beetje as overblijft. Daarmee verrijst in de Haven van Amsterdam de eerste commercieel gedreven fabriek die brandstof uit plastic maakt. Het havenbedrijf heeft interesse om de recycle diesel af te nemen voor zijn schepen en ook reders in de binnenvaart hebben belangstelling getoond. Zij en hun klanten werken graag aan de vermindering van luchtvervuiling door duurzame technieken toe te passen.

Well to wheel

Initiatiefnemers en oprichters van het project Bin2Barrel, Floris Geeris en Paul Harkema, claimen dat het gebruik van hun uit plastic gewonnen diesel ‘well to wheel’ 80 procent kooldioxide uitstoot bespaart. Ook meldt de website van de duurzame dieselproducent dat met het verwerken van 35.000 ton kunststoffen 57.270 ton CO2 wordt bespaard. De berekeningen die achter deze beweringen schuil gaan blijven onopgehelderd, maar zeker is dat plastic, uit aardolie vervaardigd, nu wordt hergebruikt in plaats van verbrand of gedumpt.

“Er zijn veel verschillende soorten plastic”, legt Geeris uit. “Van alle soorten is ongeveer 50 procent niet herbruikbaar. Dat deel willen wij benutten voor de productie van brandstof. In grote lijnen kan je zeggen: alles wat uit je badkamer komt – flessen voor shampoo, schoonmaakmiddel – is herbruikbaar. Wat uit je koelkast komt – verpakking van vleeswaar en zuivel – is niet opnieuw te gebruiken als plastic. Daartussen zit onder meer een multilayer soort die niet meer valt om te smelten. De ambitie van de Europese Unie is om de helft van alle plastic opnieuw te gebruiken. Nu gaat het niet recyclebare deel in de verbrandingsoven, in veel landen wordt het zelfs gedumpt.”

Bin2Barrel – zoals het bedrijf heette tot de naamswijziging tijdens het slaan van de eerste paal – hoopt dat de ‘ecodiesel’ die het maakt dezelfde status zal krijgen als biodiesel. Voor de productie van brandstof uit plantaardige bronnen – niet fossiel dus hernieuwbaar – wordt een premie betaald. Ecodiesel biedt de gebruiker voordelen boven biodiesel, meldt Geeris: “Onze brandstof veroorzaakt niet de groene aanslag in tanks, die het gevolg is van de plantaardige bestanddelen in biodiesel”, benadrukt Geeris, “onze diesel heeft alleen synthetische bestanddelen.”

‘Met onze ecodiesel krijg je niet de groene aanslag in tanks als gevolg van de plantaardige bestanddelen in biodiesel’

Verhitting zonder zuurstof

Het proces is heel simpel, redeneren scheikundigen. Plastic wordt verhit in een omgeving zonder zuurstof – dan kan het niet branden maar het wordt vloeibaar. Blijf je het verwarmen, dan gaat het koken en verdampen. Daaruit ontstaan gassen. Dat gas wordt vervolgens door een koelbuis gevoerd. Een deel ervan condenseert dan op de wand van de buis, loopt naar beneden waar een aftappunt is en daar wordt het opgevangen. Een deel dat moeilijker condenseert, wordt aan het eind van de koelbuis beregend. Het water vangt dan het grootste deel van het gas, dat vervolgens wel een vloeibare vorm aanneemt.

Dit olieproduct zal op het water drijven en kan daarvan worden afgetapt voor verdere bewerking tot gebruiksklare diesel, samen met het al gecondenseerde deel. Een ander deel condenseert niet (omdat het een kortere moleculaire structuur heeft).

Uit 1000 kilogram plastic afval kan IGES 800 liter diesel maken, plus 200 liter chemicaliën. Het niet gecondenseerde gas kan een motor aandrijven, die de fabriek draaiende houdt. In de eerste fase kan de fabriek naast de Coentunnel 35.000 ton plastic per jaar verwerken tot 30.000.000 liter diesel. Het fabrieksgebouw en de installatie worden tegelijkertijd gebouwd in negen maanden tijd. Met de bouw is een investering van 28 miljoen euro gemoeid. Eenmaal operationeel, wordt de fabriek in werking gehouden door dertig mensen in continu ploegendienst.

Zoeken naar financiering

Al in 2012 begonnen Harkema en Geeris met Bin2Barrel. De uitdagingen die ze moesten overwinnen voor het realiseren van de eerste commerciële diesel-uit-plastic fabriek ter wereld waren complex. De techniek moest worden verfijnd naar een bedrijfszekere en commercieel haalbare opbrengst, een continue aanvoer van de juiste soort en hoeveelheid plastic moet zeker worden gesteld, er moeten klanten zijn voor de diesel, er moest een locatie komen en een financier was nodig.

‘Gemeente en Port of Amsterdam hebben hun nek uitgestoken en vervullen een heel actieve rol in de energietransitie’

Een deel van de financiering komt van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO), een deel van een Duits-Belgische investeringsmaatschappij. Voor het vinden van een geschikte locatie gingen de initiatiefnemers onder meer op bezoek bij de havens van Rotterdam en Amsterdam. Ze vonden actieve medewerking bij de laatste. “Wat ze in Rotterdam zeggen, doen ze in Amsterdam”, verzekert Geeris. “De gemeente en het havenbedrijf hebben ontzettend hun best gedaan bij het regelen van vergunningen, een locatie en het organiseren van de aanvoer van plastic. Ook zijn ze de eerste afnemer van onze diesel. Ze hebben echt hun nek uitgestoken en vervullen een heel actieve rol in de energietransitie.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland