Bouw Gemini windpark op schema | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De ‘Aeolus’ van Van Oord, hier in het Luchterduinen Windpark, gaat vanaf 1 juni aan de slag voor het Gemini windpark.

Bouw Gemini windpark op schemaJan Spoelstra | dinsdag 10 februari 2015
Offshore Wind, Van Oord

Vijfentachtig kilometer boven de kust van Groningen is misschien nog niets te zien van de 150 windturbines van het Gemini offshore windpark, maar de voorbereidingen van de bouw zijn in volle gang. Bovendien biedt de 600 megawatt aan offshore windturbines een mooi stukje werkgelegenheid in Noord-Nederland.

Vanaf 1 juni - na de zeehondenmigratie - gaan de ‘Aeolus’ van Van Oord en de door Van Oord gecharterde ‘Pacific Osprey’ van het Deense Swire Blue Ocean aan de slag om de 150 fundaties van het Gemini offshore windpark de zeebodem in te heien. “Het werk aan de wal is in volle gang. De palen voor de fundaties, de transition pieces, de windturbines en de substations zijn alle in aanbouw en worden in de loop van dit jaar naar de Eemshaven getransporteerd”, aldus projectmanager Geert van Ek, die namens Gemini verantwoordelijk is voor de bouw en inbedrijfstelling van het offshore windpark. “Bovendien zijn de civiele bouwwerkzaamheden aan land zo goed als afgerond.”

Elektriciteitskabels

Naast de RWE energiecentrale in de Eemshaven is gestart met de bouw van het substation waar elektriciteitskabels aan land komen. Ook de fabricage van de twee offshore substations, die elk 75 windturbines met elkaar verbinden en van waar zware elektriciteitskabels naar land vertrekken, is in volle gang.

“Op zee zijn we momenteel bezig met het baggeren van een geul voor de elektriciteitskabels”, aldus Van Ek. Van Oords suction dredger ‘Sliedrecht 27’, een baggervaartuig dat gespecialiseerd is in baggerwerkzaamheden in ondiep water, neemt het eerste deel van het 100 kilometer lange tracé voor zijn rekening. Daarna nemen grotere sleephopperzuigers het over om de in totaal 6 miljoen kubieke meter zand weg te baggeren. De door Damen onlangs aan Van Oord opgeleverde nieuwe kabellegger ‘Nexus’ wordt ingezet voor het leggen van de elektriciteitskabels naar het windpark. Tevens begint dit voorjaar het stenen storten. Van Ek: “Na het storten van de stenen of ‘scour’ beginnen we met het heien van de ronde stalen fundatiepalen. De stenen die er dan liggen - en die ervoor zorgen dat het zand rond de windturbines niet wegspoelt - liggen niet in de weg. De grote holle fundatiepalen drukken deze weg tijdens het heien.”

Van Oord heeft inmiddels een kantoor voor vijftig werknemers in de Eemshaven ingericht. Van Ek licht toe dat dat behoorlijk wat bedrijvigheid in Delfzijl oplevert. “Gemini zelf heeft twintig mensen in de Groningse zeehaven aan het werk. Naast de feitelijke aanleg, die in 2017 voltooid moet zijn, genereert het onderhoud van het windpark straks zo’n 120 banen in de regio. Het aantal scheepsbewegingen rondom de Eemshaven zal sterk toenemen.”

Uitdaging

“We hebben een vergunning om vanaf 1 juli te mogen heien”, zo besluit Van Ek als we hem vragen naar de grootste uitdaging voor het komende jaar. “We hebben een beperkte tijd voor het heien van de 150 fundaties. Als de weergoden ons goed gezind zijn lukt het wel, maar bij veel slecht weer wordt het spannend om alle fundaties dit jaar de zeebodem in te drijven.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland