‘Boeiend van ontwerp tot productie’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Artist impression van de GDC sleephopperzuiger.

Standaardschepen, custom built en baggerschepen op LNG:


‘Boeiend van ontwerp tot productie’Jan Spoelstra | maandag 26 oktober 2015
Baggeren

Ondanks een lastige markt is er volop activiteit bij Royal IHC in Kinderdijk. Zo ligt er een grote sleephopperzuiger op de helling voor een klant uit China. Opmerkelijk, omdat China doorgaans de eigen economie stimuleert.

“Het heeft alles te maken met gletsjers die tijdens de verschillende ijstijden het fijnkorrelige zand voor de Chinese kust samenpersten.” Dit is geen cursus geologie, maar naval architect Jaco den Hoed van Royal IHC die hier aan het woord is terwijl hij een rondje om een 21.000 m³ sleephopperzuiger voor een Chinese klant loopt. “Speciaal voor de Chinese markt hebben we de ‘Wild Dragon’ sleepkop ontwikkeld. Deze kan het fijngepakte zand in de Chinese wateren betrekkelijk makkelijk opzuigen, doordat de waterjets die het zand loswoelen zijn geoptimaliseerd voor deze specifieke condities.”

‘Door de hele organisatie heen heerst het gevoel dat het ‘ons schip’ is wanneer een foto van een IHC-schip baggerend door de woestijn ons bereikt’

IHC bouwt het schip voor het Chinese Guangzhou Dredging Company (GDC) op de helling in Kinderdijk. Dat is opmerkelijk, want Chinese baggeraars bouwen hun schepen doorgaans in eigen land. Productdirecteur sleephopperzuigers Marcel Boor licht toe dat er diverse redenen zijn waarom baggeraars toch in Nederland uit komen: “Soms hebben klanten heel specifiek de wens om schepen in Nederland te laten bouwen. Dat doen ze wanneer ze een complexer of groter schip bouwen dan ze zelf in de vloot hebben. Ook kiezen Chinese bedrijven vaker voor het inzetten van in West-Europa gebouwde schepen wanneer ze hun schepen ook veel buiten China willen inzetten.”

De 21.000 m³ sleephopperzuiger voor GDC is niet het grootste baggerschip dat IHC ooit bouwde. De ‘Vox Máxima’ was met 31.000 m³ hoppervolume nog een stukje groter. Als je langs het schip loopt, lijkt het een warboel aan kabels en leidingen die door de voeringen lopen, maar schijn bedriegt. “Hieraan kun je zien hoe goed er is nagedacht over een schip, en onder andere waarom klanten toch terugkomen bij Nederlandse werven”, aldus Den Hoed, die werkzaam is op de ontwerpafdeling waar dit schip is ontworpen. “Alle leidingen en kabels zijn gelabeld, we hebben precies uitgedacht waar alle leidingen langs moeten lopen. Daardoor hoeven we tijdens de bouw praktisch nooit een leiding met een onlogische bocht te leggen of extra gaten te boren voor kabels die we vergeten zijn.”

Passie

Marcel Boor was voorheen productdirecteur cutterzuigers en zag deze zomer met veel genoegen de verbreding van het Suezkanaal gereedkomen. “Dat is wel waar de passie ligt van de mensen die hier werken. Door ons gebouwde schepen bouwen mee aan de grootste infrastructuurprojecten ter wereld. Door de hele organisatie heen heerst het gevoel dat het ‘ons schip’ is wanneer een foto van een IHC-schip baggerend door de woestijn ons bereikt.”

Een groot verschil met cutterzuigers is dat bij sleephopperzuigers enorm op het gewicht gelet moet worden, omdat extra gewicht direct ten koste gaat van het laadvermogen. “Het belang van gewichtsbesparing botst soms met andere wensen”, aldus Boor. “Wij gaan voor het Belgische DEME twee sleephopperzuigers bouwen die op LNG gaan varen. Maar bij LNG-voortstuwing heb je ruwweg twee keer zoveel ruimte en gewicht nodig voor de brandstoftanks om dezelfde hoeveelheid energie mee te nemen als bij conventionele voortstuwing.”

Bij de hoppers van DEME (3.000 m³ en 8.000 m³) is daarom goed nagedacht over de plaats van de brandstoftanks. Bij een van de schepen liggen de LNG-tanks onder de accommodatie, bij het andere schip liggen ze half verzonken in het achterdek. IHC voorziet de schepen van dual fuel-motoren, zodat ze ook op gasolie kunnen varen.

IHC is de eerste scheepsbouwer die een baggerschip uitrust met een LNG-voortstuwingsinstallatie. Boor: “Voor iedereen is het nieuw. Vooral het classificeren vergt extra uitdagingen. Afzonderlijk zijn onderdelen dan wel gecertificeerd, maar tussen een motor en een brandstoftank zitten heel veel equipment en leidingen, wat allemaal veilig moet zijn.”

Standaard

Twee jaar geleden meldde Maritiem Nederland in de Europort Special dat IHC standaard sleephopperzuigers ging bouwen. Het gaat om twee series. Allereerst de Easydredge-serie (capaciteiten van 1.600, 2.700 of 3.700 m³), relatief eenvoudige schepen met twee diesel-direct aangedreven schroeven en een aparte machinekamer voor de baggerpomp in het voorschip. Daarnaast is er de meer geavanceerde Beagle-serie die diesel-elektrisch wordt aangedreven, zeer wendbaar is door de Azimuth thrusters en een hoge mate van automatisering heeft.

Boor: “Inmiddels zijn we begonnen met het tekenen van de ‘Beagle 8’ (8.000 m³ hoppervolume), voorlopig nog zonder daadwerkelijk contract. We verwachten zelf dat dat model het meeste potentieel heeft, omdat de Beagle 2 en 4 qua grootte in hetzelfde segment zitten als de Easydredge.”

De eerste Easydredge (2.700 m³) ligt inmiddels bijna helemaal afgebouwd bij IHC’s partnerwerf in Varna (Bulgarije). “Er is heel serieuze interesse in het schip.”

Lastige markt

“Qua orderportefeuille kan het over onze hele productenrange beter. Vooral de offshore divisie heeft zwaar te lijden onder de lage olieprijs en het niet doorgaan van grote offshore olie- en gasprojecten”, aldus Boor.

Voor in de hal staat de accommodatie van de GDC sleephopperzuiger. Die gaat kort voor de tewaterlating naar buiten op movers en wordt kort na de tewaterlating op het schip gezet. IHC heeft binnenkort één locatie minder om dit soort fraaie staaltjes oer-Hollandse technologie te bouwen. Laten we hopen dat er niet meer scheepsbouw uit Nederland verdwijnt. Den Hoed besluit: “Het traject van de tekentafel richting een werkelijk schip is prachtig om mee te maken. Ik kom eigenlijk te weinig in de productiehal. De eerste verf kan er bijna op, voor de kerst glijdt hij achterwaarts de rivier De Noord in.”

Royal IHC
Europort standnummer 1314

Een filmpje over de Easydredge-serie van Koninklijke IHC:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland