Bluewater bouwt getijdencentrale in Amsterdam | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
In een veertigvoetscontainer komt alle elektronica, een mangat en een verticale buis waardoor straks de as en de aangehangen turbine worden aangebracht.

Bluewater bouwt getijdencentrale in Amsterdam


Bluewater bouwt getijdencentrale in Amsterdam

Paul Steenhoff | maandag 16 februari 2015
Offshore

In Amsterdam, op de oude NDSM-werf, bouwt het Hoofddorpse offshorebedrijf Bluewater Energy Services een getijdenenergiecentrale onder de naam BlueTEC. Het wordt een demo die proef gaat draaien in het Marsdiep bij Texel.

Het concept is even ingenieus als simpel: je neemt een container van veertig voet en twee containers van twintig voet, totaal 24 meter. In de grote container breng je alle elektronica aan, een mangat en een verticale buis waardoor straks de as en de aangehangen turbine worden aangebracht. De twee kleinere containers bouw je in driehoeksvorm zodat die de neus of de achterzijde van de getijdenenergiecentrale vormen, afhankelijk of het eb of vloed is. Deze secties worden aan de hoofdcontainer gekoppeld door het Damen Modulair Barge systeem waarbij een horizontaal draadeind een zware stalen klamp knel trekt in een eindstuk. Elke sectie kent drie van deze bevestigingspunten waarbij elk bevestigingspunt een breeksterkte van 350 ton heeft.

In de boegsecties zitten twee pijpen gelast waardoor straks de ankerlijnen lopen naar de ankers van Vryhof die elk twee ton wegen en zijn ballast met nog eens twee ton. De wanddikte van alle containers is acht millimeter waardoor ze bestand zijn tegen vrijwel alle mechanische en natuurkrachten.

Storingsvrij

BlueTEC staat voor Bluewaters Tidal Energy Converter. Allard van Hoeken is Bluewaters hoofd Nieuwe Energie en verantwoordelijk voor dit prototype BlueTEC dat bij Niron Staal (onderdeel van Damen, red.) in Amsterdam wordt gebouwd. Het concept wijkt sterk af van hetgeen tot nu toe gebruikelijk is. Niet alleen wat betreft het modulaire bouwen: daar waar andere getijdencentrales een complete generator met alle elektronica onder water brengen, kiest Bluewater ervoor zoveel mogelijk boven water te houden en alleen de turbinebladen net onder water te steken, daar waar het water het hardst stroomt. Van Hoeken: “De kwetsbare componenten bevinden zich in het dekhuis binnen in de veertigvoetcontainer. Dan hoef je niet met waterdichte componenten te werken en ook het onderhoud is een stuk eenvoudiger.” Dat de elektronica droog is opgeborgen en goed toegankelijk is, is van groot belang, want het blijkt dat 80 procent van alle downtime veroorzaakt wordt door elektronicastoringen.

“Eind april zal alles draaien en kunnen we gaan testen in het Marsdiep”, zegt Van Hoeken. De versie die nu gebouwd wordt, is overigens meer dan een demo. Het is de opmaat naar een grotere versie met twee turbines die niet vast zitten, maar opgeklapt kunnen worden als een buitenboordmotor.

In serie

Als alles naar behoren werkt, wil Bluewater de demo in serie gaan bouwen en inzetten op afgelegen locaties om daar de bevolking van energie te voorzien. Dit model kan eenvoudig vervoerd worden door de containerafmetingen en kan zonder ingewikkelde operaties ter plekke worden opgebouwd. Van Hoeken: “We gaan nu testen met 100, 50 en 200 kW turbines van onder andere het Nederlandse Tocardo. Als de operaties bij Texel goed verlopen, zullen alle data worden geëxtrapoleerd naar een groter platform. Deze wordt 60 meter lang met twee turbines van elk 1 mW en zal als eerste getest worden bij Schotland of Canada.”

Ook bij deze kleine versie neemt Bluewater de gelegenheid ten baat enkele innovaties te testen. Zo worden de pijpen waardoor straks de ankerlijnen lopen voorzien van een buis met een speciale kunststof binnenvoering. Bij wrijving scheidt deze olie af waardoor de lijn niet kan schavielen en de lengte van de normaal gebruikte zware ankerkettingen kan worden teruggebracht door met synthetische lijnen te werken. “Als dat werkt, kunnen we dat later hopelijk ook toepassen bij onze SPM’s en FPSO’s waardoor onze core business ook profiteert van de inspanningen die we steken in getijdenenergie”, zegt Van Hoeken. Eind februari gaat de installatie per vrachtauto naar Den Helder waar de assemblage zal plaatsvinden.

Partners Maritiem Nederland