Techniek&Innovatie
Het Blue Nodules-project richt zich vooral op de ROV die op de zeebodem tot 5.000 meter diepte mangaanknollen moet oppikken.

Blue Nodules-project van start

Jan Spoelstra | woensdag 17 februari 2016
Offshore

Begin februari startte het Blue Nodules-project dat de Europese scheepsbouw, Royal IHC voorop, en zijn partners klaar moet stomen voor de bouw van apparatuur voor deep sea mining. Het gaat om een nieuw door de Europese Unie (EU) gesubsidieerd Horizon 2020-project.

Strategische metalen als koper, nikkel, kobalt, mangaan en goud worden moeilijker beschikbaar voor de EU, maar blijven bij een groeiende industriële productie in de EU voor een groeiende wereldbevolking hard nodig. Wanneer de grondstofprijzen weer stijgen, wordt het rendabel of strategisch belangrijk om waardevolle metalen van de zeebodem te halen.

Met het onderzoeksproject hoopt IHC wereldwijd toonaangevend te worden als leverancier van de benodigde apparatuur.

Sinds 2014 heeft IHC gewerkt aan het EU FP7-project ‘Blue Mining’. Dit project is gericht op het verticale transport van polymetallic nodules (mangaanknollen) van 5.000 meter diepte tot zeeniveau. De kennis is hiervoor nu aanwezig en deze zal in de resterende twee jaar dat dit project loopt, worden omgezet in concrete producten.

Waardevolle metalen

“We hebben ruime kennis van verticaal transport en ook zijn er al ontwerpen voor concrete apparatuur”, aldus Rodney Norman, directeur van IHC Marine Mining. Hij legt uit dat een 5.000 meter lange verticaal afhangende buis, vergelijkbaar met een riser uit de offshore olie- en gasindustrie, voorzien van zes pompstations in staat is om waardevolle metalen van de zeebodem naar de oppervlakte te halen. Vervolgens kan dit via een ondersteuningsschip in een transportschip gepompt worden.

Blue Nodules richt zich vooral op de ROV (remotely operated vehicle) die op de zeebodem tot 5.000 meter diepte de mangaanknollen moet oppikken, scheiden en naar het verticale transportsysteem moet brengen. Norman: “Het voertuig zal op rupsbanden over de zeebodem rijden, daar hebben wij - met ROV’s die kabels en pijpleidingen ingraven voor de offshore industrie - al ervaring mee. Maar een umbilical (navelstreng, red.) die het voertuig van stroom en aansturing moet voorzien op 5.000 meter diepte en de flexibele slang tussen de ROV en het verticale transportsysteem is geen sinecure. En hoe pak je de mangaanknollen op en selecteer je op die diepte de juiste zonder de zeebodem onnodig te belasten?”

Processen aan boord

Naast het oogsten van de mangaanknollen richt het project zich op de processen aan boord van het ondersteuningsschip van waaruit de ROV-operators de apparatuur op de zeebodem aansturen. Zo zal een deel van het onderzoek gaan over de ontwatering, gedeeltelijke zuivering en de overslag van de mangaanknollen. Dit kan al aan boord gebeuren om ruimte en gewicht te sparen. Daarnaast richt het project zich op de operationele en logistieke aspecten van het werken op de open oceaan, ver weg van de bewoonde wereld.

“We willen dit alles doen met minimale beroering van de zeebodem”, zegt Norman. “De EU heeft er tevens voor gezorgd dat binnen dit project duurzaamheid een belangrijk onderwerp is. Daarnaast kost het veel energie om materiaal 5.000 meter omhoog te transporteren, daarom willen we alleen de waardevolle knollen naar boven halen.” Het ontwerpproces is erop gericht om de milieudruk door de operatie te minimaliseren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onder andere het NIOZ, die met metingen en monitoring helpt ontwerpafwegingen te maken.

IHC werkt al enkele jaren samen met het Belgische DEME, onder andere op het gebied van Blue Mining, maar ook in verschillende andere deep sea mining projecten. Tot op heden zijn er echter nog weinig projecten tot een daadwerkelijke operatie gekomen.

Waarom blijven jullie toch op deep sea mining inzetten? Norman: “De wereld stopt nooit met consumeren. Grondstofprijzen liggen nu erg laag, maar dat trekt wel weer bij.” Met de opkomst van elektrische en hybride auto’s, de overgang naar een duurzame energievoorziening en het immer toenemend gebruik van slimme elektronica waar veel waardevolle metalen in zitten, valt te verwachten dat we op middellange termijn nikkel, koper, mangaan, kobalt, goud en zilver van de moeilijk bereikbare zeebodem moeten gaan halen. Wil Europa een belangrijke speler zijn, dan is toegang tot deze materialen cruciaal.

Toekomstvisie

Deep sea mining staat nog in de kinderschoenen. Met dit onderzoeksproject hoopt IHC wereldwijd toonaangevend te worden als leverancier van de benodigde apparatuur. In de toekomstvisie van IHC staat dat steeds meer productie wordt verplaatst naar het (verre) oosten, maar ook dat IHC complexe apparatuur op de werven in Kinderdijk en Krimpen aan den IJsel blijft bouwen. Hopelijk zorgen dergelijke projecten ten behoeve van de kennisontwikkeling voor een toekomstbestendige impuls voor de Nederlandse maakindustrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland