Armada van baggerschepen verbreedt Suezkanaal | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Armada van baggerschepen verbreedt SuezkanaalAntoon Oosting | dinsdag 16 juni 2015
Baggeren, Van Oord, Boskalis

Op 3 december vorig jaar waren er drie schepen, begin januari zeven, in maart al achttien en nu (eind mei) zijn er 24 baggerschepen aan het werk op een traject van 35 kilometer, terwijl er binnenkort nog drie moeten komen. Volgens Bas van Bemmelen, Director Area Africa van Boskalis is zo’n 60 procent van de wereldwijde vloot aan snijkopzuigers (cutters) ingezet om de klus in het Suezkanaal op tijd af te hebben.

Het is een ware armada van baggerschepen die wordt ingezet om de verbreding van het 163 kilometer lange Suezkanaal te realiseren. Een consortium van NMDC, de baggermaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten uit Abu Dhabi, het Belgische Jan De Nul en onze eigen Van Oord en Boskalis is verantwoordelijk voor de aanleg van 35 kilometer lang nieuw kanaal parallel aan de bestaande vaarweg. Een tweede consortium gevormd door het Belgische DEME en de Amerikaanse Great Lakes Dredge and Dock Company moet zorgen voor het uitdiepen en verbreden van de 27 kilometer lange vaargeul door de Bittermeren.

Recordtijd

Het is een klus die over twee maanden in augustus moet worden opgeleverd want dan wil de Egyptische president Al-Sissi het vernieuwde Suezkanaal officieel openen. Dat is dan een kleine tien maanden na de ondertekening van het contract met de baggeraars en in feite slechts acht maanden nadat de eerste cutter aan het werk kon gaan. Een megaproject dus wat in recordtijd moet worden opgeleverd.

'De vloot moest uit de hele wereld komen, uit Brazilië, Singapore, Korea, Rusland, het Midden-Oosten. Zeker met cutters is dat wel even flink organiseren'

Iets wat dus ook nooit had kunnen worden gerealiseerd zonder betrokkenheid van bijna alle grote baggeraars, alleen de Chinezen doen even niet mee. Het verhaal gaat dat toen de directeur van de Suez Canal Authority, admiraal Mohab Mohamed Hussien Mameesh, in 2013 zijn plan voor de verbreding presenteerde, als antwoord gaf op de vraag hoe snel het kon: “Twee jaar”. Maar dat president Abdul Fatal al-Sisi toen doodleuk had gezegd: “Ik denk dat we het in een jaar moeten doen.” En wie durft dan de president tegen te spreken?

Van Bemmelen: “Mameesh is een aantal keren ook in Nederland op missie geweest. Wij hebben hem toen verteld dat, als we het in ons eentje zouden doen, je daar vijf jaar voor moest rekenen. En als je een versneld traject volgt, zou je de aanleg kunnen verkorten tot drie jaar... En toen wij werden uitgenodigd om aan tafel te komen zitten, kwamen we erachter dat het nog een jaar, inclusief de tenderperiode was. Effectief hadden we na het tekenen van het contract en de mobilisatie nog acht, negen maanden te gaan voor de uitvoering.”

Dat betekende dat de zes contractanten echt overal vanuit de hele wereld hun baggerschepen, het merendeel snijkopzuigers maar ook enkele hopperzuigers, moesten mobiliseren. Van Bemmelen: “De vloot moest uit de hele wereld komen, uit Brazilië, Singapore, Korea, Rusland, het Midden-Oosten. Zeker met cutters is dat, met al het materieel en hulpvaartuigen dat eromheen drijft, wel even flink organiseren. Maar als projectorganisatie hebben wij daar natuurlijk wel enige ervaring mee. We hebben ieder jaar wel een groot project en uiteindelijk vindt dat altijd weer zijn weg.”

Wagenborg is ingehuurd voor de levering van accommodatievaartuigen maar er heeft ook al een maand lang een compleet cruiseschip gelegen. “Dat was wel een apart gezicht, zo’n groot glimmend wit schip tussen al dat baggermaterieel en de bemanning die allemaal in hun spic en span uniformen blijft werken”, schetst Van Bemmelen.

Tien kanten

Voor het baggerwerk zijn vanuit het bestaande kanaal vier insteken gegraven zodat er in totaal vanaf tien kanten kon worden gegraven. Het baggeren van de 200 miljoen m3 zand gebeurt in lagen, drie cutters achter elkaar die uiteindelijk tot 24 m diep gaan. Op het maaiveld is het kanaal 350 tot 400 m breed, op 10 m diepte 200 m, en op 24 m nog steeds 140 m. Het Egyptische leger heeft zelf alle grond boven het maaiveld weg gegraven. Egyptische bouwbedrijven zorgen ook voor alle beschoeiingen.

Volgens de laatste berichten ligt al het werk nog steeds op schema om het nieuwe Suezkanaal begin augustus te kunnen openen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland