Arktika hijst vlag | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Met de nucleaire ijsbrekers wil Rusland de Noordelijke zeeroute het hele jaar door bevaarbaar maken.

Eerste nucleaire ijsbreker van project 22220 voltooit laatste proefvaart


Arktika hijst vlag

Mischa Brendel | maandag 30 november 2020
Scheepsbouw

De Arktika, de eerste in een nieuwe serie van Russische nucleaire ijsbrekers, heeft het ruime sop gekozen. Op 22 september verliet de Arktika de haven van Sint Petersburg en begon zijn reis langs de kust van Noorwegen, over de Barentsz Zee en trok daarna de Arctische Oceaan over. Op 3 oktober kwam het schip bij de Noordpool aan. Daarna voer het schip door naar Moermansk, waar het op 12 oktober aankwam. Op 21 oktober werd de Russische vlag aan boord van het schip gehesen. De Arktika legde in drie weken tijd zo’n 4.800 mijl af door ijsschotsen van verschillende diktes.

De Arktika is gebouwd door het Russische Rosatom. Tijdens de reis naar de Noordpool werd de nucleaire ijsbreker getest in ijscondities, aldus Mustafa Kashka, directeur-generaal van FSUE Atomflot, een dochtermaatschappij van Rosatom. De 53-koppige bemanning stelde de elektrische motoren tijdens deze reis verder af. Verder werd de apparatuur aan boord van het schip, waaronder de navigatie, getest.

‘Het schip kan ijsschotsen tot 3 meter doorploegen zonder aan vermogen of snelheid in te boeten’

Onder ‘ijscondities’ verstaat Rosatom een met ijs bedekte zee; de Arktika werd getest met diktes tot 3 m. “De nucleair aangedreven ijsbreker LK-60Ya (project 22220) ‘Arktika’ heeft een uniek elektrisch aandrijvingssysteem gekregen, dat elektriciteit genereert, accumuleert en zeer efficiënt distribueert terwijl het schip zich door het ijs voortbeweegt, waarbij het ijsschotsen tot een dikte van 3 meter kan doorploegen zonder aan vermogen of snelheid in te boeten”, aldus een woordvoerder van het persbureau van Rosatom.

Siberia en Ural

De Arktika is de eerste van een serie van vijf nucleaire ijsbrekers in wat project 22220 is gedoopt. De andere twee schepen die inmiddels al varen, zijn de Siberia en de Ural. De kiellegging van de Siberia vond plaats op 26 mei 2015 en het schip voer uit op 22 september 2017. De kiellegging van de Ural was op 25 juli 2016, de maiden voyage was op 25 mei 2019. Rosatom meldde dat de Siberia op 20 oktober 2020 voor 76,8 procent voltooid was en de Ural voor 58,1 procent. De kiellegging van het vierde schip, de Yakutia, was op 26 mei 2020. De officiële ingebruikname van de Siberia, Ural en Yakutia staat gepland voor respectievelijk 2021, 2022 en 2024. Het vijfde en voorlopig laatste schip in de serie is de Chukotla. De kiellegging van deze nucleaire ijsbreker staat gepland voor 2021, de ingebruikname voor 2027.

De Arktika is 173,3 m lang, 34 m breed en 15,2 m hoog. De nucleaire ijsbreker heeft een waterverplaatsing van 33.540 ton en een (variabele) diepgang tussen de 8,65 en 10,5 m. De maximale ijspenetratiediepte is 2,9 m. Het schip biedt ruimte aan 53 bemanningsleden. De Arktika wordt aangedreven door twee propellers, met een vermogen van 60 MW. De kruissnelheid ligt op 22 knopen (in open water). De variabele diepgang stelt het schip in staat om zowel in het Arctisch gebied en de mondingen van rivieren te varen als in de ondiepere gebieden van het Jenisej-estuarium en de Obboezem (beide in Siberië).

Aan boord heeft het schip twee speciaal ontworpen RITM-200-reactoren en een stoomturbine. Elk van de reactoren heeft een vermogen van 175 MW. De reactoren zijn bijna twee keer zo licht en compact als hun voorgangers; de Russen maken al langer gebruik van nucleaire ijsbrekers.

Niet probleemloos

Tijdens deze tocht voer de Arktika echter niet op vol vermogen. In februari van dit jaar kwamen er berichten naar buiten dat de voorstuwingsmotor aan stuurboordzijde tijdens het testen defect zou zijn geraakt. Eind juni werd bekend dat het testen van het schip op open water in september en oktober zou gebeuren met een capaciteit van circa 50 megawatt en dat de defecte voortstuwingsmotor tussen augustus en november 2021 vervangen zou worden. Hiervoor moet de romp van het schip namelijk worden opengemaakt.

Ook daarvoor al liep de ontwikkeling van de Arktika aanzienlijke vertraging op. De twee turbogeneratoren van het schip waren in ‘ Een moderne, nucleair aangedreven ijsbrekersvloot is een strategisch doel voor Rusland’ eerste instantie besteld bij Turboatom, een bedrijf van de Oekraïense overheid. Door het uitbreken van de Oekraïnecrisis in november 2013 (en de bezetting van de Krim door Rusland in maart 2014) moesten deze generatoren echter van elders komen.

'Een moderne, nucleair aangedreven ijsbrekersvloot is een strategisch doel voor Rusland’

Het ontwerp van de Arktika werd in 2009 geleverd; op 5 november 2013 werd de kiel gelegd. Op 16 juni 2016 werd het schip te water gelaten. Op 17 september van dit jaar voltooide de Arktika zijn tweede proefvaart op zee. Hiertoe onderging de nucleaire ijsbreker diverse tests en inspecties in de Finse Golf en de Baltische Zee. Hier werd de elektrische aandrijving getest onder lopende condities en werd nagegaan hoe het schip manoeuvreert.

Andere belangen

Met de nucleaire ijsbrekers wil Rusland de Noordelijke zeeroute het hele jaar door bevaarbaar maken. Er spelen echter ook andere belangen, stelt Vyacheslav Ruksha, adjunct-directeur-generaal en directeur van het Noordelijke Zeeroute Directoraat van Rosatom. “De oprichting van een moderne, nucleair aangedreven ijsbrekersvloot in Rusland, die het hele jaar door een regelmatige en veilige navigatie door de wateren van de Noordzeeroute kan bieden, is een strategisch doel voor ons land.” 

 

Partners Maritiem Nederland