Alle OPV’s in dienst gesteld | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Alle OPV’s in dienst gesteldJan Spoelstra | maandag 16 december 2013
Marine, Scheepsbouw

De vierde uit de inmiddels welbekende serie van vier Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s) is inmiddels in dienst gesteld. Dit is voorlopig het laatste marineschip dat in gebruik wordt genomen.

Op 29 november vond de indienststellingsceremonie van de ‘Zr. Ms. Groningen’ plaats. Twee jaar geleden doopte minister Melanie Schultz van Haegen (IenM) het Ocean Going Patrol Vessel tijdens de tewaterlating in Vlissingen. Het betreft voorlopig het laatste nieuwe schip voor de Koninklijke Marine, Nederland heeft momenteel geen marineschip in aanbouw.

In 2012 werd zusterschip ‘Zr. Ms. Holland’ onder andere vanwege de innovatieve mastconstructie met geïntegreerde radar-, antenne- en camerasystemen uitgeroepen tot Schip van het Jaar. Een titel die het schip tevens verdiende vanwege de lage operationele kosten door de geringe bemanning en lage motorisering.

De Groningen liet in zijn jonge leven al van zich horen. Zo ondersteunde het patrouillevaartuig een reddingsactie van het gezonken vrachtschip ‘Baltic Ace’ op de Noordzee vorig jaar december.

Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal Matthieu Borsboom waarschuwde tijdens de ceremonie dat de OPV’s geen volwaardige oorlogsbodems zijn die je naar elk crisisgebied kunt sturen. “Hun inzet is alleen mogelijk in het lagere geweldsspectrum.” Zo is het schip uitgerust met slechts één 76 mm kanon, 1 30 mm kanon en twee 12,7 mm mitrailleurs. Volgens Borsboom sloegen de bezuinigingen die de marine sinds 2005 onderging een behoorlijk gat in de continuïteit. “We moesten immers weer een groot aantal schepen afstoten.” Dat gold bijna ook voor twee OPV’s, maar het besluit die weg te bezuinigen werd teruggedraaid.

Aan boord bevinden zich twee FRISC’s (snelle onderscheppingsvaartuigen) en aan boord kan een NH-90 helikopter geplaatst worden. Daarmee kan het schip ondanks zijn geringe snelheid (22 knopen) toch achter kleine snelle boten aanjagen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland