Techniek&Innovatie | Maritiem Nederland

Techniek & Innovatie

Hybride peilboot houdt rivier de Waal op diepte

donderdag 2 december 2021

Aannemer in de grond-, weg- en waterbouw Martens en Van Oord heeft in september 2021 een hybride peilboot in gebruik genomen. De compacte en aluminium peilboot wordt de komende vijf jaar ingezet voor het hybride peilen van verschillende gebieden op de Waal, conform het prestatiecontract Vaarwegen Oost-Nederland.

Meer kracht minder slijtage

dinsdag 16 november 2021

Naarmate de windturbines in Europa groter worden – met bladen die binnenkort langer zijn dan een voetbalveld – is de grootste uitdaging om meer vermogen te leveren met minder slijtage. Door oppervlakte-erosie aan te pakken met een combinatie van verbeterde coatings en slimmere detectiemethoden, kunnen de bladen van windturbines langer dienst doen.

Maritieme sector is klaar voor verduurzaming

donderdag 16 september 2021

De ambitieuze klimaatplannen van de Europese Commissie stellen de zeevaart voor uitdagingen waar in het Masterplan voor een emissieloze maritieme sector eerder al deels invulling is gegeven. ‘Door dit masterplan uit te voeren, kunnen we voorop lopen in de markt.’

Schoon schip voor onderzoek naar ons maritieme milieu

woensdag 15 september 2021

Als het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) nieuwe onderzoeksschepen laat bouwen, kun je ervan uitgaan dat het ambitieuze projecten worden. Het onderzoeksinstituut waarschuwt immers regelmatig voor de gevolgen van een opwarmende aarde. Wat technisch redelijkerwijs mogelijk is om de milieu- en klimaatimpact te reduceren, zal het NIOZ op deze schepen willen realiseren.

‘Maritieme supply chain krijgt ongehoorde dreun’

dinsdag 14 september 2021

Al ruim dertig jaar volgt de Rotterdamse haveneconoom Bart Kuipers de wereldhandel en het zeetransport, maar de gevolgen van de coronapandemie en de Suezblokkade voor de maritieme supply chain noemt hij ‘ongehoord’. ‘Tijdens de oliecrisis in 1973 zag je de olieprijzen in korte tijd verviervoudigen. Nu zijn de containertarieven met 600% gestegen. Toen was olie een drijvende kracht in de wereldeconomie, nu is dat containerisatie. Als de prijs van een belangrijke asset in minder dan een jaar verzesvoudigt, heb je een echte economische crisis te pakken.’

‘Zo vaar je comfortabel met 40 knopen op ruwe zee’

dinsdag 7 september 2021

Vijftien jaar geleden bouwde Damen voor het eerst een crewboat met de destijds revolutionaire bijlboeg. Nu heeft de scheepsbouwer uit Gorinchem het concept maximaal door ontwikkeld om een alternatief te bieden voor offshore helikopter transport. “Tijdens de energietransitie hebben we zeker dit soort schepen nog nodig.”

Goede vraag: Is blauwe waterstof inderdaad helemaal niet groen?

dinsdag 31 augustus 2021

De publicatie van een wetenschappelijk artikel heeft gezorgd voor een hete zomer in de wereld van waterstof en ccs. In ‘How green is blue hydrogen?’ berekenen twee Amerikaanse hoogleraren dat door weglekken van methaan blauwe waterstof voor woningverwarming slechter is dan gewoon aardgas in een cv-ketel verbranden en blauwe waterstof nauwelijks emissiereductie oplevert vergeleken bij grijze waterstof. Moet de blauwe waterstof dan maar gelijk bij het grof vuil van het klimaatbeleid nog voor er goed en wel aan begonnen is?

Methaanoxidatie als noodrem voor warmer klimaat

dinsdag 31 augustus 2021

Nu het besef groeit dat alleen razendsnel en grootschalige maatregelen klimaatverandering binnen de perken houden, verschuift de aandacht van de klimaatwereld van CO2 naar methaan (CH4). In het afgelopen decennium was de bijdrage van CO2 aan de opwarming van de wereld nog slechts anderhalf maal zo groot als die van methaan. Dat komt omdat methaan op korte termijn een factor honderd keer meer opwarming veroorzaakt dan CO2 en de concentratie methaan veel sneller toeneemt dan die van CO2.

‘Nederlanders zijn te nuchter voor paarse waterstof’

woensdag 25 augustus 2021

In het debat rond de energietransitie lijken Nederland en België soms gescheiden werelden, terwijl we veel gemeenschappelijke uitdagingen hebben. Daarom legt TW-redacteur Gerald Schut zijn oor te luisteren bij een uitgesproken Vlaamse energieprominent. Hoe kijkt een buitenstaander aan tegen onze dromen over groene waterstof en wat kunnen beide landen van elkaar leren?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland