Scheepsbouwer Royal IHC stroomlijnt processen | Maritiem Nederland
Artikelen
IHC is niet alleen scheepsbouwer en leverancier van baggermaterieel, maar levert een geïntegreerd product.

Vruchtbare samenwerking met Siemens Digital Industries Software


Scheepsbouwer Royal IHC stroomlijnt processenRedactie | vrijdag 3 april 2020
Scheepsbouw

De start van de scheepsbouw in het Unesco werelderfgoed-gebied rondom Kinderdijk ligt in de Nederlandse Gouden Eeuw, begin zeventiende eeuw. Vandaag de dag is het de thuisbasis van Royal IHC, een bedrijf dat in de maritieme industrie bekend staat om zijn engineering en productie-expertise van hoogwaardige geïntegreerde schepen en apparatuur voor de bagger-, offshore- en natte mijnbouwbranches.

IHC heeft ruim 2.500 (maatwerk)schepen gebouwd, waaronder gigantische baggerschepen, geïntegreerde pijpleidingschepen, duikondersteuningsvaartuigen en heavy-lift schepen.

Op maat gemaakte schepen

Niet alleen zijn de meeste IHC-schepen uniek, ze zijn ook enorm groot en de geïntegreerde apparatuur is technologisch complex. “Het aankoopproces kan daardoor veel tijd in beslag nemen”, vertelt Ubald Nienhuis, Executive Director bij IHC. “Het ontwerpen van op maat gemaakte producten is een ingewikkeld proces waarin we samenwerken met de klant en met alle partijen die gespecialiseerd zijn in de verschillende onderdelen van het schip. We behandelen elk schip als een apart project. Uiteraard betrekken we hierbij al deze mensen, onderaannemers en managementprocedures om de controle over zo’n complex project te behouden.”

Het organiseren van dit alles is niet zo vanzelfsprekend als men zou denken. Het managementteam van IHC weet dan ook dat hun ruim 3.000 medewerkers en onderaannemers op zo’n veertig locaties in de wereld synchroon moeten werken om ’operational excellence’ te behouden.

“Ik denk dat de sleutel in deze tijd het informatiemanagement is”, zegt Nienhuis. “Je hebt honderden specialisten die samenwerken om het ontwerp, en uiteindelijk het schip zelf, te bouwen. Al deze mensen dragen een stukje bij aan de puzzel en het is een managementuitdaging om vervolgens de volledige legpuzzel volgens ‘de voorkant van de doos’ te maken.”

Geïntegreerd product

“Onze producten zijn geavanceerd”, aldus Nienhuis. “Wat ons onderscheidt, is dat we een geïntegreerd product leveren. We zijn niet alleen de scheepsbouwer en de leverancier van het baggermaterieel – we integreren alles in een goed afgestemde machine. Wat we aan onze klanten leveren is een geïntegreerd product, gebouwd op een geïntegreerde, projectmatige manier. De vraag was dan ook hoe we een bedrijfsmodel in stand konden houden als we al deze verschillende conventies, procedures en IT-systemen hebben. We realiseerden ons dat we het veel beter konden doen als we alles zouden integreren en stroomlijnen.”

Bedrijfskundig programma

Het managementteam van IHC schetste hoe het nieuwe proces eruit moest komen te zien en na iets meer dan een jaar was een blauwdruk voor ontwerp en ontwikkeling, inkoop en projectmanagement gereed. Op dat punt werden offertes opgevraagd bij verschillende leveranciers, waaronder Siemens Digital Industries Software.

‘Siemens had de juiste roadmap om ons naar het volgende niveau te brengen en ons groeitraject te ondersteunen’

“Het was een enorm complex evaluatieproces met veel criteria en een veelzijdige probleemstelling”, aldus Nienhuis. “Ik denk dat we door twee dingen voor Siemens Digital Industries Software hebben gekozen. Allereerst was het niveau van de integratie met het beheer van productgegevens en CAD vrij goed geregeld. De tweede reden was dat we vonden dat Siemens ons kon ondersteunen binnen het huidige project én op de lange termijn. Ze hadden de juiste roadmap om ons naar het volgende niveau te brengen. De conclusie was dan ook dat Siemens de partner was die ons groeitraject kon ondersteunen.”

Het project, ONE IHC genaamd, heeft tot doel één manier van werken in één digitale omgeving te stimuleren. Naast Siemens werd een andere partner betrokken bij het project, IFS. Zij leverden het enterprise resource planning (ERP) platform. Siemens Digital Industries Software en IFS integreerden hun gespecialiseerde oplossingen in één digitaal ecosysteem voor Royal IHC.

Siemens’ maritieme oplossing

Tijdens de implementatiefase heeft IHC de diepgaande kennis van de scheepsbouwprocessen ingebracht en Siemens deelde de expertise op het gebied van digitalisering en product lifecycle management (PLM). Zo bouwden de twee teams aan een unieke oplossing, afgestemd op de specifieke eisen van IHC.

De engineeringteams van de divisie Baggerpompen kunnen de geavanceerde Siemens softwaretools eenvoudig en naadloos integreren (foto: Royal IHC). Tekst gaat verder onder de foto.

“Soms kom je problemen tegen die ingewikkeld zijn”, aldus Nienhuis. “Problemen waar je in eerste instantie wellicht nog niet eens aan hebt gedacht. We vonden het erg fijn dat Siemens een ‘mentor’ op hoog niveau aanstelde die we konden benaderen als we iets tegenkwamen wat ons proces blokkeerde.”

De Siemens digitaliseringsoplossing richtte zich op een bedrijfsbrede implementatie van Teamcenter®-software en standaardisatie van engineerings- en ontwerppakketten in NXTM-software. Hierdoor konden experts en ingenieurs in het hele bedrijf profiteren van één werkomgeving en databank, van ontwerp en productbeheer tot inkoop, verwerking en productie.

‘Het project ONE IHC heeft tot doel één manier van werken in één digitale omgeving te stimuleren’

“We kunnen niks verkopen, we kunnen niks kopen, we kunnen het niet maken en we kunnen het niet assembleren als het niet in Teamcenter staat”, zegt Nienhuis. “Alle productinformatie moet op één (beheerde) manier in Teamcenter staan, alleen dan kunnen we alle transacties doen. Teamcenter is een van de twee kernelementen in ons digitale landschap – het andere is het ERP-systeem.”

Algemeen toepasbaar pakket

Met de datamanagement backbone op zijn plaats en een meer gestroomlijnde organisatie was het tijd om het ONE IHC project in de organisatie te introduceren.

“De uitwisseling van gegevens tussen NX CAD- en Teamcenter-omgevingen en de ERP-omgeving stelt al onze divisies in staat om dezelfde tekeningen en specificaties te ontsluiten”, zegt Wim de Ronde, Productmanager Baggerpompen bij IHC. Met behulp van Teamcenter en NX kunnen de engineeringsteams van de divisie baggerpompen eenvoudig en naadloos meer geavanceerde engineering softwaretools uit het Siemens Digital Industries Software portfolio (zoals Solid Edge®- en FemapTM software) integreren, direct vanuit de NX-omgeving.

“NX is een pijler geworden van onze toekomstige blauwdruk”, zegt Nienhuis. “We zien bij Siemens een enorme drive in de ontwikkeling om NX te maken tot een ‘algemeen toepasbaar’ pakket dat ook de specialistische gebieden bestrijkt. We kijken er dan ook zeker naar uit om in de toekomst met Siemens samen te werken om die ontwikkeling in stand te houden.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland