Achtergrond | Maritiem Nederland

Achtergrond

Den Helder gaat crisis te lijf met diversificatie

dinsdag 16 februari 2016

Eerst kwam en ging de vissershaven, later bezat de Koninklijke Marine nog tientallen grote schepen, toen kwam de offshore olie- en gasindustrie. En nu blijft de olieprijs maar kelderen en heeft de Koninklijke Marine minder schepen. Waar zet Den Helder de komende jaren op in?

LNG Masterplan afgerond: ‘De kou is gevaarlijker dan de grote hitte’

vrijdag 12 februari 2016

De veiligheid rondom LNG is een belangrijk thema, nu het steeds meer de brandstof van de toekomst wordt. Hoe gedraagt LNG zich wanneer een slang van een tankwagen losschiet? En hoe ga je om met calamiteiten betreffende LNG? Falck Fire Academy kreeg de opdracht om samen met de Gezamenlijke Brandweer te onderzoeken in hoeverre we zijn voorbereid op de opkomst van LNG.

Nieuwbouw marineschepen dreigt ernstig te vertragen

dinsdag 12 januari 2016

Ondanks de vele geopolitieke spanningen in de wereld vallen er op korte termijn geen grote nieuwbouwprogramma’s te verwachten bij de Koninklijke Marine. De bouwers van offshore windparken zullen in ieder geval het komende decennium moeten vertrouwen op mijnbestrijdingsvaartuigen uit de jaren tachtig. De Walrus-klasse onderzeeboten worden momenteel gemoderniseerd en moeten nog een tijdje mee. En ook al zijn er inmiddels ontwerpen van moderne fregatten, er ligt nog niets vast. Hoe staat het met de verschillende besluitvormingsprocessen?

Innovatief materieel en slimme operaties

woensdag 6 januari 2016

Met een levensduur van een marineschip van ongeveer dertig jaar is het van het grootste belang om in de tussenliggende tijdspanne het kennisniveau op peil te houden. Moderniseringsprogramma’s en doorlopende kennisontwikkeling zijn essentieel om uiteindelijk een hypermodern schip te kunnen laten bouwen. “Wanneer je uiteindelijk een eenmalige keuze moet maken, moet je die keuze goed voorbereiden.”

Ernst van Zuijlen, directeur TKI Wind op Zee:

woensdag 16 december 2015

“Het Nederlandse systeem is nu het beste van de wereld.” Dat zegt Ernst van Zuijlen, directeur van het TKI (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) Wind op Zee, over de ommezwaai die minister Henk Kamp van Economische Zaken vorig jaar heeft gemaakt in de aanpak van de ontwikkeling van windenergie op zee. Van Zuijlen is verantwoordelijk voor de verdeling van subsidies van overheid aan bedrijfsleven en kennisinstellingen voor onderzoeksprojecten op dit gebied.

Heeft de olieprijs de bodem bereikt?

donderdag 19 november 2015

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn de olievoorraden hoger dan verwacht. Op de productie van negentig miljoen vaten is er een overschot van twee miljoen. Goldman Sachs stelt als reactie daarop dat de olieprijs van 50 dollar/barrel nog wel vijftien jaar zo laag kan blijven. Sterker nog, zij achten zelfs een prijs van 20 dollar/barrel mogelijk. Komen met zulke prijzen offshore exploratie en exploitatie in de problemen en hoe gaan Nederlandse bedrijven dit te lijf?

Onbemande schepen in aantocht

dinsdag 27 oktober 2015

Klassebureaus en producenten van scheepsvoortstuwing bereiden zich voor op een baanbrekende ontwikkeling: onbemande schepen. En bovendien moet er praktisch zonder uitstoot worden gevaren in de toekomst. Europort 2015 staat stil bij deze ontwikkelingen.

'Van papieren plattegrond naar indrukwekkende maritieme showcase'

dinsdag 29 september 2015

Raymond Siliakus is voor de vierde keer beursmanager van de tweejaarlijkse maritieme vakbeurs Europort. Hij kijkt uit naar de beurs, maar ook naar de week daarvoor. "Dan komt de beursvloer echt tot leven. Uitdagend wordt het voor de crew wanneer vrachtwagens met grote scheepsmotoren, schroeven, kranen en zelfs hele schepen het beursterrein opdraaien.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland