Achtergrond | Maritiem Nederland

Achtergrond

Nederlandse vloot kan nog beter scoren

dinsdag 19 april 2016

De Nederlandse vloot scoort lang niet slecht in de rapportages van de International Chamber of Shipping en de Paris MoU (Memorandum of Understanding) on Port State Control (PSC). Maar volgens redersvereniging KVNR moet en kan het nog veel beter. In de Paris MoU-regio zijn vorig jaar tien Nederlandse schepen aangehouden. Dit is het laagste aantal aanhoudingen in de afgelopen vijftien jaar.

Kustvaart blijft worstelen

maandag 18 april 2016

Met de meeste sectoren in het transport gaat het momenteel economisch beter maar niet met de kustvaart, juist de sector waarin het grootste deel van de Nederlandse handelsvloot actief is. De kustvaart - tegenwoordig vaker aangeduid als de shortsea - blijft worstelen met overcapaciteit als gevolg van de nieuwbouwwoede in de jaren voor 2008.

NML Column Arjen Uytendaal

vrijdag 18 maart 2016

Het is belangrijk om ook in mindere tijden te blijven investeren in het aantrekken van talent en het wekken van juiste en realistische verwachtingen.

Grotere hightech cruiseschepen door de sluis

woensdag 16 maart 2016

Grote cruisemaatschappijen plukken vanaf dit jaar de vruchten van een grote nieuwbouwgolf die twee tot drie jaar geleden startte, kort na de crisis en het hernieuwde vertrouwen in de westerse economie. Dit jaar komen maar liefst elf nieuwe zeecruiseschepen in de vaart. Met een nieuwbouwprogramma van zeven cruiseschepen spant MSC Cruises de kroon. Maar kan de grootste cruiseterminal van Nederland mee in deze schaalvergroting?

Bouw Vlaams-Nederlandse zeesluis kan in 2017 beginnen

vrijdag 11 maart 2016

De Nederlandse minister heeft haar handtekening gezet onder het tracébesluit, het verdrag met Vlaanderen is ook per 1 maart van kracht, kortom: de Nieuwe Sluis in Terneuzen is een stap dichterbij. Na jaren van voorbereiding onder toezicht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie moet de bouw in najaar 2017 beginnen.

Een aantrekkelijke haven heeft oog voor natuur

dinsdag 8 maart 2016

Sinds de jaren negentig houden de havens van Rotterdam en Amsterdam zich serieus bezig met natuurontwikkeling. Weliswaar hebben beide havens hun eigen aanpak maar er zijn ook overeenkomsten. Zo werken Havenbedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Amsterdam intensief samen met natuur- en milieuorganisaties, Rijkswaterstaat, gemeenten en particuliere bedrijven. Dat levert bijzondere flora en fauna op, zoals zeehonden, vleermuizen, rietorchissen en rugstreeppadden.

Vurig pleidooi voor nieuwe onderzeeboten

vrijdag 4 maart 2016

Op maandag 15 februari organiseerde de Atlantische Commissie in samenwerking met Gezamenlijke Officierenverenigingen een publieksbijeenkomst onder de naam ‘Onbekend maakt onbemind? Nut en noodzaak van de Nederlandse Onderzeedienst in de wereld’. Een verslag vanuit Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

2016 wordt het jaar van de slooprecords

donderdag 25 februari 2016

De terugval in de wereldhandel als gevolg van een lagere groei van de Chinese economie en de ingestorte prijs van ruwe olie hebben voor tal van scheepvaartmarkten desastreuze gevolgen. Door de ingestorte vrachttarieven is er voor veel schepen geen werk meer en dus bereikt de sloop van schepen dit jaar een absoluut recordniveau.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland