Achtergrond
Op 17 april wedr de Nora B opgeleverd aan Zumaia Offshore.

Hybride voortstuwing zorgt voor brandstofbesparing


Werkpaard Nora B is een echte game changer| donderdag 24 oktober 2019
Scheepsbouw

Een ‘werkpaard’ is de Nora B volgens de Nederlandse scheepsbouwer Neptune Marine, een ‘echte game changer’ noemt managing director Iker Bertelink van opdrachtgever Zumaia zijn nieuwe schip. Dit eerste hybride varende DP2 multipurpose vessel van Neptune Marine in Aalst kwam in april van dit jaar voor het Spaanse bedrijf in de vaart.

De ‘Nora B’ is een doorontwikkelde versie geworden van de Eurotug 3515 van Neptune Marine. De EuroTug 3515 staat bekend als een betrouwbaar en veelzijdig schip in de offshore industrie. Neptune omschrijft de Eurotug 3515 Hybrid, als een werkpaard dat helemaal klaar is voor de moderne offshore markt waarin steeds vaker duurzaam gewerkt moet kunnen worden. Het schip is uitgevoerd als een multi purpose support vessel (MPSV) met de brug en de accommodatie op het voordek.

“Dit schip is de optimale combinatie van prestaties en DP-mogelijkheden”, vertelt de technisch manager van Neptune Marine. “Daarnaast heeft de Nora B een efficiënt brandstofverbruik en een minimale diepgang, hij steekt maar een kleine twee meter diep. Dat is onder meer belangrijk voor kustwerkzaamheden.” De Nora B is geschikt voor een breed scala aan activiteiten waaronder sleepwerkzaamheden, survey activiteiten en het leggen van kabels.

Nadruk op besparen

In de machinekamer van de Nora B staan als hoofdmotoren twee conventionele diesels van Caterpillar met een vermogen van 970 kW. Deze kunnen, indien nodig, een extra 384 kW power-boost leveren. Mede hierdoor is de Nora B in staat een verwachte bollard pull van 40 ton te bereiken.

De hybride configuratie levert dieselelektrische prestaties voor onder meer het DP1 of DP2-gebruik. Dat gebeurt via 4 x 450 kW generatoren en 2 x 192 kW elektrische aandrijvingen. In DP kan er voor worden gekozen om één of meer generatoren aan te hebben óf de hoofddiesels. Naar gelang de omstandigheden, kan worden op- of afgeschakeld. Dit leidt uiteindelijk tot een verhoogde DP-nauwkeurigheid, een lager brandstofverbruik en lagere geluidsniveaus.

‘Niet meer van deze tijd dat er een zo groot mogelijke diesel aan boord moet staan’

Opdrachtgever Zumaia legde de nadruk op het besparen van brandstof. Dat kan je volgens Neptune Marine bereiken met een hybride voortstuwing. “Je hebt één aslijn waar zowel een dieselmotor als een elektromotor aan hangt. Je kan dus ook beide gebruiken, naar gelang de omstandigheden en wat je op dat moment nodig hebt en passend is.” Omdat het schip geen batterijen aan boord heeft, is de Nora B overigens geen schip dat zonder dieselmotoren kan varen.

Vooral software

De uitdaging in het hybride systeem lag voor Neptune Marine vooral op elektrisch gebied, en dan vooral in de software. “De grootste software-uitdaging is om het systeem multifunctioneel, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar te maken. Wij hebben daarom eerst een functioneel ontwerp gemaakt van hoe de voortstuwing moest werken. Je hebt de keuze of je elektrisch wilt varen op de generator, op diesel óf op beide motoren. Voor dat functioneel ontwerp hebben wij software laten maken, waarbij het uitgangspunt was dat de kapitein nergens aan hoeft te denken. Hij weet in welke modus hij wil varen, drukt op een knop, en de software regelt vervolgens alles achter de schermen. Als de kapitein van diesel naar elektrisch gaat, dan starten de generatoren, die komen vervolgens op het bord, de diesels gaan uit en de elektromotoren komen erin. Volledig automatisch gaat het schip dus over op een andere modus.”

Omdat de kapitein niet zoveel van de software hoeft te weten, is het belangrijk dat het systeem zo stabiel mogelijk is. “We hebben daarom de software eerst laten bouwen en daarna hebben we een proefopstelling laten maken. Zo hebben we het systeem op functionaliteit kunnen testen. Uiteindelijk hebben we het systeem op het schip geplaatst. Aan boord vond nog wat finetuning plaats, maar vanwege het voortraject konden we het schip daarna redelijk snel opleveren”, aldus Neptune Marine.

Samen ontwikkeld

Neptune Marine ontwikkelde de Nora B in nauwe samenwerking met opdrachtgever Zumaia. “We hebben hiervoor naar de wensenlijst van onze klanten gekeken die al werken met onze 2712 DP1 Eurocarrier”, vertelt managing director Bertelink van Zumaia. “Alles wat daaruit naar voren kwam, hebben we toegepast in het design van de Nora B. op basis van de jarenlange ervaring en feedback van onze klanten, zijn we van mening dat dit schip alle vakjes aanvinkt waarop we hadden gehoopt. Het is onze visie om samen te werken met onze klanten voor een gemeenschappelijk doel. Dit schip is – samen met onze bemanning – van cruciaal belang om dit te bereiken. De Nora B is de ideale aanvulling op onze Aitana B. 

Net als Zumaia ziet Neptune Marine dat de markt steeds bewuster gaat kijken naar de voortstuwing. “De vraag verandert. Het is niet meer van deze tijd dat er een zo groot mogelijke diesel aan boord moet staan of dat je de meeste trekkracht moet hebben. Duurzaamheid wordt belangrijker.”

Technische gegevens Nora B

Lengte over alles: 36 meter

Breedte over alles: 15 meter

Diepgang: 1,70 meter

Gross tonnage: 498 ton

Topsnelheid: 12 knopen

Voortstuwing:

Hoofdmotoren: 2 x Caterpillar C32 van 970 kW

Elektromotoren: 2 x 200 kW

Totaal vermogen: 2340 kW bij 1850 toeren per minuut

Generator sets: 4 x Caterpillar C18 (436 kW) + 1 x 150kW

Totaal elektrisch vermogen: 1894 kW

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland