‘We moeten weer zeemijlen maken!’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Commandeur Van de Sande: ‘In dertig jaar bij de Marine heb ik altijd interessante functies gehad.’

Commandeur Ad van de Sande (NLMARFOR) tevreden over Baltic Breeze


‘We moeten weer zeemijlen maken!’

Bart Stam | maandag 6 juli 2020
Marine

Zes schepen van de Koninklijke Marine en een Belgisch fregat (F 930 Leopold I) hebben in mei en juni meegedaan aan Baltic Breeze 2020. Een bijzondere oefening midden in coronatijd. “Schepen en marinemensen moeten blijven oefenen, thuiszitten is funest”, meent commandant Ad van de Sande van NLMARFOR. Hij kijkt tevreden terug op de drieweekse oefening op de Noordzee, het Skagerrak en de Oostzee.

Ad van de Sande (51) staat sinds augustus 2019 aan het hoofd van NLMARFOR dat in recordtijd Baltic Breeze op poten zette. “Normaal kent zo’n oefening een veel langere voorbereidingstijd”, aldus de commandeur, “maar ditmaal moesten we alles binnen drie weken organiseren. Voor de Koninklijke Marine is het essentieel dat de schepen en hun bemanningen regelmatig oefenen. Door de coronacrisis zaten veel marinemensen al bijna twee maanden thuis. Dat gaat op den duur ten koste van de basisvaardigheden en van de teams aan boord. Daarom ben ik blij dat we veel uiteenlopende oefeningen hebben kunnen doen, ook hoog in het geweldsspectrum. En natuurlijk ben ik blij dat niemand aan boord besmet is geraakt met Covid-19!”

– Wat waren de belangrijkste doelstellingen?

“Op de eerste plaats zeemijlen maken, ook in vlootverband. In maart moesten we onze bijdrage aan de oefening Cold Response voor de kust van Noorwegen, ten noorden van de poolcirkel, halverwege afbreken vanwege de Covid-19 pandemie. Om te voorkomen dat een groot deel van het marinepersoneel maandenlang thuis zou zitten, hebben we Baltic Breeze opgezet.”

“Belangrijke onderdelen waren de onderzeebootbestrijding, ook met torpedo’s, en schietoefeningen met de Goalkeeper en het kanon van de Zr. Ms. Evertsen op bewegende doelen. Maar ook de verdediging tegen een aanval van Deense F-16 gevechtsvliegtuigen stond op het programma. Ook hebben we een sleepoefening uitgevoerd met één van de fregatten. Daarnaast hebben we diverse oefeningen aan boord gedaan. Bijvoorbeeld in de machinekamer maar ook met brandbestrijding.”

– Welke schepen deden mee aan de oefening?

“Onze vloot bestond uit de amfibische transportschepen Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Johan de Witt, aangevuld met het Multipurpose-fregat Zr. Ms. Van Speijk en Luchtverdedigings- en Commando Fregat Zr. Ms. Evertsen. In de tweede week van Baltic Breeze deden ook de onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn en het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland mee aan de oefening.”

‘We hebben bewust gekozen voor oefenlocaties op maximaal 24 uur varen vanaf Den Helder’

“Tijdens de eerste week hebben we geoefend met onze eigen schepen ten noorden van de Waddeneilanden. Daarna zijn we doorgevaren naar het Skagerrak en via de Sont naar de Oostzee. Nabij de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö hebben we een navigatie-oefening afgerond.”

“In de laatste week tot 5 juni hebben we in het Skagerrak kunnen oefenen met Duitse marineschepen en met de schepen van de Standing NATO Maritime Group One (SNMG1). Dat deze schepen ook in dit gebied zouden zijn, wisten we bij het uitvaren nog niet, dus dat was een aangename verrassing. Zo hebben we met de Duitse tanker FGS Rhoen uitgebreid kunnen oefenen met de brandstofbevoorrading op zee.”

– Waren er door Covid-19 belemmeringen bij deze oefening?

“Uiteraard. Zo konden we geen buitenlandse havens aanlopen vanwege het besmettingsgevaar. Verder hebben we bewust gekozen voor oefenlocaties op maximaal 24 uur varen vanaf Den Helder, mocht zich onverhoopt een corona-uitbraak voordoen aan boord. Om de risico’s daarop te minimaliseren moesten alle bemanningsleden voor vertrek op 18 mei een week verplicht in thuisquarantaine.”

De deelnemende schepen aan Batic Breeze varen in konvooi onder de Sontbrug door (foto: Mediacentrum Defensie). Tekst gaat verder onder de foto.

De deelnemende schepen aan Baltic Breeze varen in konvooi onder de Sontbrug door.

“Daarnaast hadden we allerlei veiligheids- en hygiënemaatregelen aan boord. Uiteraard de verplichte afstand van 1,5 meter. Voorts waren er drie aparte shifts voor ontbijt, lunch en de hoofdmaaltijden. Alleen de hofmeester mocht het eten opscheppen. Voorts werden deurklinken, trapleuningen en toetsenborden heel vaak gereinigd. Ook waren er waar mogelijk gescheiden op- en afgangen tussen de dekken.”

“Aan boord waren er naast medische voorzieningen ook aparte hutten om eventuele bemanningsleden met Covid-19 direct te kunnen isoleren. Gelukkig is er in die drie weken niemand besmet geraakt. Je kunt zeggen dat we geluk hebben gehad maar ik denk dat dat vooral te danken is aan de strenge veiligheids- en hygiënemaatregelen die we hebben genomen.”

– Wat was de taak van NLMARFOR tijdens Baltic Breeze?

“NLMARFOR heeft als belangrijke taak om alle schepen en bemanningsleden door training gereed te maken voor inzet. Dat betekent dus dat we ervoor moeten zorgen dat de schepen samen als eskader kunnen opereren, klaar zijn en dus voldoende munitie en brandstof aan boord hebben, Hiermee zorgen we ervoor dat de schepen weer op tijd beschikbaar zijn voor nieuwe missies wanneer dat nodig is.”

‘Na de zomer hopen we weer oefeningen met het Korps Mariniers vanaf zee op het land te kunnen doen’

“Omdat we niet aan land mochten in buitenlandse havens, konden we ook geen amfibische training doen en daarom konden er geen mariniers meevaren. Na de zomer hopen we weer oefeningen met het Korps Mariniers vanaf zee op het land te kunnen doen. In september staat de NAVO-oefening Dynamic Mariner gepland in de Middellandse Zee. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben het commando bij deze oefening, de Koninklijke Marine haakt aan met een aantal amfibische schepen. Het zou mooi zijn als we dan weer mariniers op het strand kunnen zetten.”

– U bent sinds augustus 2019 commandant van NLMARFOR. Wat waren uw eerdere functies bij de Koninklijke Marine?

“Ik ben in 1986 begonnen op het KIM. Daarna heb ik veel gevaren, vooral op diverse fregatten maar ook op de LCF’s. Amper een jaar na afronding van mijn officiersopleiding aan het KIM, ben ik naar de Perzische Golf gegaan voor operatie Desert Storm (de eerste Golfoorlog, red.). Maar ik ben ook betrokken geweest bij de bouw van de Landing Platform Dok (LPD) Zr. Ms. Rotterdam. Ook ben ik drie jaar gedetacheerd geweest bij de Spaanse marine in Cádiz.”

“Vrienden vragen mij wel eens of het niet saai is om dertig jaar voor dezelfde baas te werken. Dan antwoord ik altijd: ik heb mij bij de Koninklijke Marine nog geen dag verveeld en altijd interessante functies gehad, doorgaans wisselend om de 2,5 à drie jaar. Vaak in varende functies maar ook aan de wal.”

– U heeft nog enkele jaren voor de boeg. In welke functie gaan we u terugzien?

“Ik hoop voorlopig nog commandant te blijven van NLMARFOR. Momenteel ben ik de enige vlagofficier die regelmatig naar zee mag. Het zijn sowieso spannende tijden voor de Koninklijke Marine, nu er weer volop geïnvesteerd wordt in nieuwe schepen. De grote uitdaging voor de komende jaren is dan ook om voldoende jonge mensen aan te trekken. In een economische hoogconjunctuur is dat vaak lastig, maar in de huidige coronacrisis is zekerheid ook wat waard. Wat dat betreft is de Koninklijke Marine een prima werkgever met volop opleidings- en carrièremogelijkheden!”

NLMARFOR

Sinds 2005 vormt Netherlands Maritime Force, kortweg NLMARFOR, een zelfstandige eenheid binnen de Koninklijke Marine. Operationele commandovoering bij uiteenlopende maritieme en amfibische operaties, en het trainen van schepen zijn de belangrijkste kerntaken. NLMARFOR bestaat uit zo’n honderd officieren en onderofficieren. Het grootste segment is de Maritime Battle Staff met zo’n zestig specialisten. Zij vormt het commando tijdens oefeningen en operaties.

 

CV Ad van de Sande

Augustus 2019 - heden: commandant NLMARFOR

2017-2019: hoofd integratie en bestuur marine

2014-2016: hoofd beheer wapensystemen

2011-2014: commandant Zr. Ms. Van Speijk

2008-2011: detachering Spaanse marine, Cádiz

2006-2008: stafofficier Planning, Den Haag

2004-2005: commandant Hr. Ms. Makkum

2002-2003: hoofd Operationele Dienst Hr. Ms. Jacob van Heemskerck

2000-2002: hoofd luchtverdediging en elektronische oorlogsvoering

1998-1999: ontwerper Luchtverdedigings- en Commandofregatten, DMO

1986-1989: Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), Den Helder.

Partners Maritiem Nederland