‘We moeten nog meer op de trom roffelen’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Martin Bloem: ‘Natuurlijk moet die Nederlandse maritieme autoriteit er komen.’

NL Flag viel stil na een vliegende start


‘We moeten nog meer op de trom roffelen’Lennart Kik | vrijdag 18 september 2020
Zeevaart, KVNR-lid aan het woord

Tijdens de beurs ‘Europort 2019’ nam minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) het portal ‘NL flag’ in gebruik. Deze site maakt het voor buitenlandse reders eenvoudiger om hun schepen in Nederland te registreren. Het portal kwam als geroepen. Het maakte een einde aan de jarenlange versnippering van de informatie over het nationale register. 2020 zou een eerste oogstjaar worden, was de verwachting van Martin Bloem die het portal voor het ministerie liet ontwikkelen. Door het uitbreken van de coronapandemie bleek dat lastiger dan gedacht.

Redersorganisatie KVNR pleitte jarenlang voor “een scheepvaartregister dat varen onder Nederlandse vlag stimuleert in plaats van uitvlaggen in de hand werkt”. In een tijd waarin andere maritieme landen als Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hard aan de weg timmerden om het invlaggen van schepen te faciliteren, bleef Nederland achter. De informatie over ons register was verspreid, moeilijk vindbaar op internet en lang niet overal in het Engels beschikbaar.

Scheepvaartinspectie ILT, KIWA (voor de monsterboekjes van zeevarenden), Kadaster (voor de eigendomsregistratie) en NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) speelden elk een rol. De Tweede Kamer was het op een gegeven moment beu en nam een motie aan om hier wat aan te doen. Via een Europese tender hengelde het ministerie van IenW naar hulptroepen.

Strategisch maritiem adviesbureau Marstrat won de tender en kwam na gesprekken met rederijen, het ministerie en de betrokken organisaties tot een plan van aanpak, vertelt Martin Bloem. “Alle instanties waarmee we spraken – of het nu het Kadaster, ILT of Kiwa was – waren er blij mee dat er iets gebeurde, we konden deze organisaties de helpende hand bieden. We hebben marktonderzoek gedaan. Op welke sectoren moeten we ons richten, waar hangt het fruit het laagst, hoe kunnen we het register positioneren? We hebben goed nagedacht en zijn gaan bouwen aan één portal.”

Engelstalig

“Het lag niet in onze mogelijkheden om de organisaties te fuseren of er één autoriteit van te maken. Dat was niet onze opdracht en het hoefde ook niet, want ook met meerdere organisaties kun je dezelfde marketingboodschap hebben door de deeltrajecten te bundelen. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om NL flag Engelstalig te maken, omdat dat de voertaal van deze sector is. Er is nu een mooie portal met alle beschikbare basisinformatie. Dat was bewerkelijker dan je in eerste instantie zou denken, omdat de teksten geharmoniseerd moesten worden. Er moesten officiële vertalingen komen. Het moest allemaal geautoriseerd worden door het ministerie en het moest kloppen met de interne procedures van de ILT.”

“NL flag is een one-stop shop. Eén winkel waar reders terecht kunnen, waarbij wij ervoor zorgen dat aanvragen goed worden opgevolgd en hun weg vinden naar ILT, Kadaster en andere partijen. Tot nu toe gaat het om individuele vragen, zowel van Nederlandse reders als uit het buitenland. De minister heeft aangeboden mee te helpen wanneer er bijzondere situaties zijn die extra aandacht verdienen. Tot dusver zijn die er nog niet geweest. Wel hebben we cases gehad van Nederlandse reders die we in contact hebben gebracht met het ministerie om te kijken wat de mogelijkheden zijn om delen van hun vloot weer onder Nederlandse vlag te brengen. Het ministerie denkt hierbij graag mee en is ook bereid stappen te zetten.”

“Er is een klankbordgroep met verschillende partijen, waaronder enkele rederijen die meedenken over de acties in de ‘driehoek’ met ministerie en KVNR. Wij hebben een bepaalde vertrouwensrol. De KVNR is een vereniging van gevestigde belangen in Nederland, terwijl individuele reders vaak hun eigen plan trekken. Als een reder overweegt naar Nederland te komen, gaat hij niet per definitie eerst naar de KVNR toe. Als vertrouwensadviseur zorgen we voor een goede afstemming, omdat de KVNR ook een groot bereik heeft in publicitaire zin. We koppelen bijvoorbeeld onze site aan hun nieuwsbrieven en we zijn ook samen in gesprek over vervolgacties.”

Betrouwbare vlag

Wat maakt de Nederlandse vlag aantrekkelijk? “Het is een zeer betrouwbare vlag en die naam hebben we ook. Als je naar de whitelist van Paris MoU kijkt (samengesteld aan de hand van detenties en andere daadwerkelijke metingen, LK) zie je dat we steevast heel hoog scoren. Dat is een indicator van de kwaliteit van het vlag. Als je je schip onder Nederlandse vlag brengt, kom je wereldwijd beter door de controles en zal je ook minder vaak gecontroleerd worden. In Nederland worden de inspecties in opdracht van de ILT gedaan door gecertificeerde instanties. DNV GL, Lloyd’s en Veritas spelen wat dit betreft een grote rol.”

“Een meer technisch pluspunt van het Nederlandse register is de mogelijkheid van bareboat-in en bareboat-out charteren, waarbij een reder schepen tijdelijk onder een vreemde vlag brengt. Nederland heeft een uitgebreid netwerk van verdragen met andere landen, dus je zit hier in een warm bad. Met name voor partijen als Van Oord of Boskalis die wereldwijd opdrachten uitvoeren, is dat relevant. Als je een klus hebt in Indonesië zal je schip onder een andere vlag moeten varen, anders kom je hun territoriale wateren niet in.”

“Alle cruiseschepen van Holland America Line varen onder Nederlandse vlag. Dat is een principiële keuze als je bedenkt dat andere maatschappijen onder een ‘open’ vlag varen. In een tijd waarin discussie ontstaat over cruiseschepen, zie je dan opeens het voordeel van hun keuze voor een kwaliteitsvlag. Hun cruisevloot zal er niet groter op worden. Dat heeft direct invloed op het tonnage onder Nederlandse vlag. Schepen van 100.000 gt leggen veel gewicht in de schaal. Nu HAL afscheid neemt van drie van de 14 cruiseschepen, heeft dat flink wat impact. Gelukkig is het een wereldwijd fenomeen, het is geen concurrentie issue.”

Maritieme beurzen

Het verkopen van de Nederlandse vlag gaat niet vanzelf. Er is een mooie one-stop shop, maar nu komt het erop aan het verhaal verder naar buiten te brengen. In coronatijd valt dat niet mee. Bloem had zich dit heel anders voorgesteld. “We zouden op de grote Europese maritieme beurzen staan. Ik denk dat er binnen Europa het meeste te halen valt. Op SMM, Posidonia en Nor-Shipping hadden we een stand gereserveerd. Deze beurzen gaan mogelijk niet door of worden verplaatst naar 2021. Net als in 2018 zijn we van plan om een Dutch Day te organiseren in Hamburg. Dat is toen goed bevallen.”

“We lopen nu tegen het einde van onze opdracht aan. We gaan graag door met de uitvoering van het portal, maar we willen er dan wel meer body aan geven. De experimentele fase is voorbij, we zullen wat harder op de trom moeten roffelen. Bijvoorbeeld door een medewerker in de arm te nemen die de tijd en de middelen heeft om wereldwijd naar potentiële klanten te gaan. Als je aan serieuze acquisitie wil doen, moet je daar ook mensen op zetten.”

‘NL flag heeft 1200 ambassadeurs die we meer kunnen inzetten voor onze eigen verkoop’

Op dit moment varen zo’n 1200 schepen onder Nederlandse vlag. “De laatste maanden staat het allemaal stil. Iedereen houdt een beetje z’n adem in. Dat zie je ook bij het omvlaggen; er gebeurt niet zo verschrikkelijk veel. Dat zal echt wel weer op gang komen. Het aantal registraties is stabiel. Er komt af en toe wat bij, maar er gaat ook wat af.”

Plannen voor de tijd ‘na corona’ heeft Bloem genoeg. Hij is voorstander van een community-idee, met meer betrokkenheid van rederijen met schepen onder Nederlandse vlag. “Er zijn 1200 ambassadeurs die we nog meer zouden kunnen inzetten voor onze eigen verkoop.” Daarnaast ziet Bloem mogelijkheden in de superjachtsector en het segment van de offshore renewables.

Open en toegankelijk

Hoe belangrijk is de samenwerking met KVNR? “Simpel, zonder KVNR zou dit niet van de grond zijn gekomen. Het is een uitstekend georganiseerde branchevereniging, waar nagenoeg alle schepen
onder Nederlandse vlag bij zijn aangesloten. Door de open en toegankelijke cultuur is het bijzonder plezierig samenwerken met de KVNR.”

“In een kleine twee jaar hebben we al best wat bereikt, ook al ziet het er niet zo spectaculair uit. Het samenbrengen van verschillende organisaties in één verkoopkanaal, in het Engels, met werkende koppelingen, is zonder één slag of stoot gegaan. We hebben dit in relatief korte tijd voor elkaar gekregen. Maar het is pas stap één.”

Zou het portal kunnen uitmonden in een Nederlandse maritieme autoriteit? “Ik kan je alleen mijn persoonlijke opvatting geven, voor wat die waard is. Ja, natuurlijk moet die er komen!”

Meer informatie: nlflag.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland