Voor Boomsma Shipping is het glas halfvol | Maritiem Nederland
Achtergrond
Op de ‘Frysian Sea’ komen twee Ventifoils, grote stijve vleugelprofielen die bijdragen aan de voortstuwing.

KVNR-lid aan het woord: Johan Boomsma


Voor Boomsma Shipping is het glas halfvol

Karin Broer | dinsdag 26 mei 2020
Zeevaart, KVNR-lid aan het woord

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Boomsma Shipping uit Sneek vierde twee jaar geleden haar 50-jarig jubileum. In deze ongewisse tijd blijft directeur Johan Boomsma positief naar de toekomst kijken.

Uitdagend en spannend. Zo omschrijft Johan Boomsma, directeur van Boomsma Shipping, de huidige door het coronavirus-bepaalde tijd. “We moeten er met zijn allen doorheen, en we weten niet wanneer we ooit weer terug zijn bij de oude situatie.” Er zijn allerlei zaken waar de rederij nu ineens oplossingen voor moet vinden, zoals bemanningswisselingen.

Boomsma: “We hebben, naast Nederlanders, zeevarenden van verschillende nationaliteiten: Filipijnen, Oekraïners, Russen, een enkele Indonesiër. Die kunnen nu niet naar huis, er zijn geen transportmogelijkheden. Dat betekent een gedwongen verblijf veel langer dan vooraf bedacht. De meeste mensen nemen het gelaten op. Ze snappen wat er aan de hand is. Maar het is natuurlijk wel vervelend. En dan zijn er de mensen die thuis zijn en die graag weer willen gaan varen. Veel buitenlanders verdienen niets als ze thuis zijn. Op kantoor moeten we allerlei dingen oplossen, plannen aanpassen. We moesten bijvoorbeeld ineens een pilot instructie maken, want je wilt niet dat de loods aan alle knoppen zit.”

Dat zijn de organisatorische zaken, bedreigender zijn de economische gevolgen. Voor het omschrijven van zijn beleving grijpt Boomsma terug op de val van Lehman Brothers. “De economie loopt een klap op en dat is te merken in vraaguitval in de transportvraag. In brede zin is er minder lading.  Het is een vergelijkbare situatie als in 2008. Maar de aanleiding was toen een fout in het financiële systeem, en nu is de aanleiding een gezondheidscrisis. Dat maakt de omstandigheden wel heel anders. Hoe het verder loopt, is moeilijk te voorspellen. De overheid heeft in het begin wel heel hard geroepen we gaan iedereen ondersteunen en niemand gaat failliet, maar ik ben bang dat dat utopie is.”

Voor het bestaan van Boomsma Shipping vreest hij niet. “Wij bestaan 52 jaar en we hebben wel vaker moeilijke tijden gehad. We zijn een gezond bedrijf en dan kan je een periode als deze wel aan.”

Familiebedrijf

Boomsma Shipping startte in 1968, toen de ouders van Johan – Regien en Anne – begonnen met een bescheiden binnenvaartschip, de Frisiana van 430 dwt. In 1972 volgde een grotere Frisiana van 750 dwt waarmee ze overstapten op de Hamburgvaart, de trade van de avontuurlijke binnenvaarders die de Duitse Bocht doorkruisten. En daarna werd het vaargebied met grotere schepen steeds verder uitgebreid. 

In 1998 kwam er een tweede schip bij, en werden Johan, broer Ton en neef Mark Sijbranda partner in het bedrijf. In 2000 werden andere investeerders aangetrokken voor de bouw van Frisian Lady (4650 dwt), die in 2002 te water werd gelaten. De rederij groeide verder en in 2009 namen de broers de aandelen van hun ouders over.

‘Doordat de olie veel te goedkoop is, verdien je investeringen in Ventifoils minder snel terug’

Nu heeft de rederij tien schepen onder haar hoede, in de range van 2300 tot 8500 dwt. Allemaal type droge ladingschepen, single deck. Nog steeds is het een echt familiebedrijf. Boomsma: “Mijn broer en mijn neef zitten ook nog steeds in het bedrijf dus met recht een familiebedrijf.” Bemanningszaken, technisch management, vlootbeheer en ladingoperatie wordt allemaal vanuit Sneek gedaan. Voor commerciële zaken wordt samengewerkt met NewTide in Rotterdam.

Het motto van Johan Boomsma: ‘If you want to reach new destinations, you have to abandon old courses.’ (foto: Almar Setz). Tekst gaat verder onder de foto.

Boomsma vervoert bulkladingen. “We hebben daarin relaties die al twintig jaar voortduren. We werken ook voor de offshore en voor de windsector. We vervoeren niet de bladen maar bijvoorbeeld de fundaties.”

Het vaargebied is groot. ‘De wereld is ons werkgebied’, zegt Boomsma. ‘Noordwest Europa van Noordkaap tot Gibralter is wel dominant, maar we zitten ook in de Middellandse zee, de Zwarte Zee, Noord-Amerika. Een enkele keer varen we naar Nieuw Zeeland, Singapore, Fuji. Eigenlijk is het: waar de klant wil dat we naar toe varen.’

App LISA

Zoals veel Nederlandse reders is Boomsma geïnteresseerd in vernieuwing. De rederij is bijvoorbeeld betrokken bij de app LISA, een initiatief van Pelle de Jong en Gert Jan Huisink van 1Ocean. Boomsma: “Het is een online platform waar ook JR Shipping en Van Wijngaarden bij betrokken zijn. Het mooie ervan is dat je met gelijkgestemde reders kunt overleggen en hele concrete vragen kunt stellen, zoals met het coronavirus. Daarover hebben we nu steeds bijeenkomsten via Zoom. We hebben wel de vraag gekregen: hebben jullie LISA omdat je niet tevreden bent over de KVNR? Nee, dat is het niet. Je hebt soms vragen over operationele zaken, of je hebt een klankbord nodig, LISA brengt ons in contact met collega’s. Voor ons vult LISA aan, het doel is anders dan de KVNR.”

eConowind

Brandstofefficiëntie zit al lang in het DNA van Boomsma Shipping. Vandaar ook dat onlangs een contract werd getekend (via skype) om twee Ventifoils van eConowind te gaan installeren. Boomsma: “Door optimalisatie in de kostenstructuur kan je het verschil maken. Brandstof is daarin een heel belangrijke factor. Nu is olie weer veel te goedkoop en dat is jammer, want dan verdien je investeringen zoals een eConowind-unit minder snel terug. Maar daarnaast draagt dit natuurlijk ook bij aan de maatschappelijke opgave die we hebben. In 2050 moet de footprint van de scheepvaart flink zijn terug gebracht, en om dat doel te bereiken moeten we vandaag stappen zetten.”

‘Om de footprint van de scheepvaart in 2050 flink terug te dringen, moeten we vandaag stappen zetten’

Op het schip van Boomsma komen twee Ventifoils, grote stijve vleugelprofielen die bijdragen aan de voortstuwing. Ze worden gemonteerd op een flatrack. Boomsma: “Daardoor kunnen we ze op verschillende plekken op het schip zetten en verplaatsen met de luikenkraan. We kunnen de Ventifoils ook inklappen en de luiken erover verplaatsen. Zo hebben we optimale flexibiliteit.”

Het project maakt deel uit van het Interreg programma WASP (Wind Assisted Ship Propulsion). De verwachting is dat het 8 tot 10 procent aan brandstof kan schelen. Boomsma: “Wij willen graag iets uitproberen. Ons motto is niet voor niets: ‘If you want to reach new destinations, you have to abandon old courses’.”

Glas is halfvol

Hoe kijkt Boomsma nu naar de toekomst? “Op zich staan we er positief in. We moeten ook weer vooruitkijken. Corona zal een flinke economische impact hebben, overheden steken fors geld in allerlei zaken, markten staan  onder druk, de olie is te goedkoop. Dat maakt brandstofefficiëntie minder voordelig. Maar we willen in de toekomst ook weer nieuwe projecten starten.”

“Wat mijn voorganger in deze rubriek, Sam Gombra, vertelde, spreekt mij erg aan: varen met een kleine bemanning, diesel-elektrisch. We hebben vorig jaar  een tekening laten maken voor een 6500 tonner met onder meer diesel-elektrische aandrijving. Het voordeel is dat je super flexibel bent met welke brandstof het in de toekomst gaat worden. Het zijn ontwerpen die bij diverse werven op tafel liggen, maar nu met Corona gaat niemand een handtekening zetten. Maar we kijken ook wel naar gebruikt tonnage. Ja, ik heb wel vertrouwen in de toekomst. Voor mij is het glas halfvol. Als ik die houding niet had, had ik een ander vak moeten kiezen.”

Frisse wind bij KVNR

“Wij merken wel dat er bij KVNR een frisse wind waait. In korte tijd is er een aantal nieuwe mensen gekomen, die goed zijn ingevoerd in politiek Den Haag. Voor de KVNR is het niet gemakkelijk met zo’n gevarieerde achterban: van droge ladingschepen tot baggerschepen. De overeenkomst is dat ze allebei drijven en kunnen bewegen, maar het doel waarmee ze ingezet worden is heel verschillend. Dus het is uitdagend voor een belangenbehartiger om daar lijn in te brengen. Ik denk dat ze dat hartstikke goed doen. De bereidheid om je te helpen is heel groot. Als je een reder bent in Nederland met schepen onder Nederlandse vlag, vind ik dat je lid moet zijn van de KVNR.”

Boomsma Shipping

Aantal schepen: 10

Aantal personeelsleden: 140

Type: Droge ladingschepen van 2300 dwt tot 8500 dwt

Belangrijkste markten: Noord-West Europa

Partners Maritiem Nederland