Volwaardige partners | Maritiem Nederland
Achtergrond
Arjen Uytendaal (foto: NML)

Column Nederland Maritiem Land


Volwaardige partners

Arjen Uytendaal, directeur NML | maandag 22 oktober 2018
Marine, Maritieme Cluster

De vloot van de Koninklijke Marine bestaat uit technologisch geavanceerde schepen, die zijn ontwikkeld in samenwerking met onze kennisinstituten, de Nederlandse marinebouw en het ministerie van Defensie – de zogenoemde 'Gouden Driehoek'.

De afgelopen decennia is er minder in de marineschepen geïnvesteerd. De samenwerking binnen de gouden driehoek bracht de afgelopen decennia wel de ‘Oceangoing Patrol Vessels’ tot stand. Een viertal schepen die ontworpen zijn voor en opereren in het lage deel van het geweldsspectrum. In 2012 zijn de OPV’s tijdens het Maritime Awards Gala verkozen tot ‘KNVTS Schip van het jaar’. Zr.Ms. Karel Doorman, het Joint Support Ship, was in 2014 het laatste marineschip dat is toegevoegd aan de Nederlandse marinevloot. Inmiddels is het 2018, nog nooit lag de Nederlandse marinebouw zo lang stil, nog nooit was er zo weinig vernieuwing in onze marinevloot.

De marinebouwsector heeft ondertussen natuurlijk niet stil gezeten en leverde wel schepen aan het buitenland. Momenteel bouwt ze aan een nieuw bevoorradings- en onderzoeksschip voor de Australian Antarctic Division (AAD). Landen aan de andere kant van de wereld bestellen een ijsbreker in Nederland, omdat ze weten dat ze hier goede kwaliteit krijgen tegen een relatief lage prijs. Juist die kwaliteit en concurrerende kostprijs van de Nederlandse schepen is te danken aan de samenwerking in de gouden driehoek. 

Dankzij een slimme samenwerking zijn schaalvoordelen mogelijk die het beste schip voor de beste prijs opleveren

Ik ben blij dat het kabinet groen licht heeft gegeven om te investeren in de vervanging van mijnenbestrijdingsvaartuigen, fregatten, onderzeeboten en een bevoorradingsschip. Onze marinebouwindustrie is in staat om een hoogtechnologische standaard te leveren. Bovendien wil de Nederlandse Maritieme sector, bestaande uit onder meer scheepswerven, toeleveranciers, reders en kennisinstituten, samenwerken aan het toepasbaar maken en verder ontwikkelen van Nederlandse maritieme innovaties en technologieën op het gebied van duurzaamheid en milieu. Binnen deze maritieme sector zijn de Nederlandse bedrijven en de kennisinstellingen volwaardige partners van het Ministerie van Defensie, die elkaar vinden in hun ambities.

En we hoeven het als Nederland trouwens niet alleen te doen. Door slimme samenwerking met landen om ons heen, kunnen we elkaars driehoek van kennis en kunde uitstekend versterken en schaalvoordelen behalen. Schaalvoordelen die – geheel volgens Nederlands gebruik – het beste schip voor de beste prijs opleveren.

 

Partners Maritiem Nederland