Veel uitdagingen voor Boskalis in Brazilië | Maritiem Nederland
Achtergrond
De Oranje in Guanabara Bay in Rio de Janeiro (foto: Boskalis)

Hoge deining, een strak tijdschema en beschermde schildpadden


Veel uitdagingen voor Boskalis in BraziliëErik van Huizen | maandag 12 maart 2018
Baggeren

Deining op zee van twee tot drie meter hoog, een strak tijdschema en er dan ook nog eens voor zorgen dat met de grote zeeschildpadden die in zee zwemmen niets kan gebeuren. De opdracht van Boskalis voor de uitbreiding van de Porto do Açu Oil Transhipment Terminal in de staat Rio de Janeiro in Brazilië zat vorig jaar vol uitdagingen voor de Nederlandse baggeraar.

Boskalis moest het baggeren in Porto do Açu, een van de grootste havencomplexen in Zuid-Amerika, vorig jaar binnen acht maanden klaren. De opdracht was een vervolg op de werkzaamheden die de baggeraar uitvoerde tussen 2011 en 2015 voor het zogenoemde Terminal 2 gebied in de haven. In die jaren werd een groot deel van de haven aangelegd zoals het toegangskanaal, een binnenhaven, diverse aanlegplaatsen en een draaikom. Ook werd 2,4 kilometer oeverbescherming aangebracht in de binnenhaven.

Het contract van vorig jaar had een totale waarde van ongeveer 120 miljoen euro en betrof de uitbreiding van de Oil Transshipment Terminal, die tot het gebied van Terminal 1 behoort. Hier wordt onder meer de ruwe olie van het olieveld Campos Bassin – dat 150 kilometer uit de kust van Açu ligt – overgeslagen en geëxporteerd.

Tot de werkzaamheden voor de uitbreiding van de terminal behoorde onder meer het verdiepen, verbreden en verlengen van het 22 kilometer lange toegangskanaal. Dit voor de terminal zo belangrijke kanaal had een diepte van 20,5 meter, waardoor deze maximaal geschikt was voor schepen van Suezmax afmetingen. Boskalis baggerde het kanaal tot een diepte van 25 meter uit waardoor de terminal nu ook de zogenoemde Very Large Crude Carriers (VLCC’s) kan ontvangen. Daarvoor werd ook de draaikom uitgebreid. Deze ligt ongeveer anderhalve kilometer uit de kust. Uiteindelijk baggerden de schepen van Boskalis ruim 36 miljoen kubieke meter zand, slib en klei weg.

Meters hoge deining

Vanwege de grote hoeveelheid materiaal dat moest worden verwijderd en de hoge tijdsdruk – het werk moest 1 oktober vorig jaar zijn geklaard – zette Boskalis een aantal grote sleephopperzuigers in: de Prins der Nederlanden en de Oranje, ieder met een capaciteit van 16.000 kuub en de sleephopperzuiger Willem van Oranje met een capaciteit van 12.000 kuub.

Omdat vanaf 1,5 tot zo’n 23 kilometer uit de kust moest worden gewerkt, kregen de hoppers op zee te maken met een lange deining die hoogtes kon bereiken van wel twee tot drie meter. “En de deining stond altijd dwars op het schip dus de sleepkop ging daardoor constant hevig op en neer”, vertelt Serge Wezemer als hoofd van de productieafdeling van Boskalis in Papendrecht. “Deze moeilijke omstandigheden maakten het voor ons heel erg lastig om efficiënt ons werk te kunnen doen binnen de beschikbare tijd.”

De afdeling van Wezemer ontwierp daarom samen met de Fleet Management afdeling van Boskalis een Active Heave Compensation (AHC)-systeem dat de impact van de deining compenseert en de sleepkop tijdens het baggeren op precies de juiste hoogte houdt. “We hebben het hele systeem zelf in huis ontwikkeld. Twee jaar geleden hebben we het op de Noordzee getest en in Brazilië hebben we het systeem geïnstalleerd op de hopper Oranje. En het werkte goed. We konden met golven van drie meter hoog nog gewoon nauwkeurig blijven baggeren.”

‘Met een speciaal ontwikkeld Active Heave Compensation-systeem konden we bij golven van drie meter nauwkeurig blijven baggeren’

 

Boskalis gaat nu kijken op welke andere schepen ze ook een AHC-systeem kan plaatsen. Want het systeem is niet altijd nodig, bijvoorbeeld als het om het baggeren op een binnenzee met aanzienlijk minder golfslag gaat of wanneer de klanteisen minder hoog zijn.

Biljartlaken

Vanwege de sterke deining op zee bleek het ook lastig te zijn om surveys uit te voeren en de meetgegevens tijdig aan boord van de hoppers te krijgen. Daarom zette Boskalis een extra offshore supply schip in. Dit schip deed non-stop peilingen van de zeebodem. Om de resultaten van de surveys snel op de beeldschermen aan boord van de hoppers te kunnen tonen, werd ook de procesautomatisering en de wijze van presenteren op de schepen aangepakt. Voor de zogenoemde uit-survey eisten de Brazilianen een hoge nauwkeurigheid. Op basis van deze gegevens paste de Braziliaanse marine namelijk ook de zeekaarten aan. Daarom moest de baggeraar de zeebodem volgens eigen zeggen ‘zo glad als een biljartlaken’ opleveren.

Naast de grote sleephopperzuigers was ook het waterinjectie baggerschip Terra Plana van Boskalis aanwezig. Een andere uitdaging was dat de zeebodem soms grote oneffenheden vertoonde. Boskalis zette daarom de Terra Plana in, dat onder meer is uitgerust met een water injectiesysteem en een twaalf meter brede ploeg. Zo werd de oneffen zeebodem bewerkt en het werk van de hoppers vergemakkelijkt. De grote hoppers deden hierin het ruwe werk, de Terra Plana zette uiteindelijk de puntjes op de i. De bijna 40 meter lange en 12 meter brede Terra Plana bleek ook veel makkelijker te kunnen opereren in de haven dan de grote hoppers. Daar lagen niet alleen veel boeien, ook bleven de zeeschepen tijdens de werkzaamheden gewoon binnenlopen.

Zeeschildpadden

De tijdsdruk waarmee Boskalis te maken kreeg, had een bijzondere oorzaak. Het werk moest voor 1 oktober zijn afgerond vanwege het schildpaddenseizoen. Na die datum mocht Boskalis van de Braziliaanse autoriteiten in het kustgebied van Açu niet meer baggeren, omdat de schildpadden in die periode aan land komen en dan op de stranden hun eieren gaan leggen. Maar ook buiten het seizoen van de schildpadden gelden strenge eisen op het gebied van vertroebeling van het water en het voorkomen van hinder voor de schildpadden.

‘Na 1 oktober mocht Boskalis niet meer baggeren, omdat in die periode de schildpadden aan land komen’

 

Om de schildpadden ter wille te zijn, waren wel aanpassingen aan het equipment van de baggerschepen nodig. Zo werden op de pijpen lange kettingen gemonteerd die er voor zorgden dat schildpadden in de buurt van de baggerschepen werden afgeschrikt. Ook werden in de koppen spijlen gemaakt zodat de schildpadden niet opgezogen konden worden. “En we hadden turtle watchers aan boord van de schepen, vertelt operations manager Koos Spelt. “Dat zijn speciale functionarissen die er namens de opdrachtgever op toezagen dat we ons aan de voorschriften hielden. Als ze een schildpad voor het schip zagen, dan moesten we direct stoppen met baggeren.”

Ondanks de verplichting om rekening te houden met de schildpadden, en dankzij alle maatregelen die Boskalis nam bij dit werk, wist de baggeraar uiteindelijk het project succesvol en op tijd af te ronden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland