Achtergrond
Baggeren met de skyline van Kaoshiung op de achtergrond (Foto: Van Oord)

Aanleg 250 hectare in havenstad Kaohsiung


Van Oord geeft visitekaartje af in Taiwan

Bart Stam | maandag 12 maart 2018
Baggeren

Acht maanden eerder dan gepland heeft Van Oord een prestigieus baggerproject afgerond in Kaohsiung (Taiwan). Het gaat om 250 hectare aan nieuwe haventerreinen. “Mede door de uitstekende samenwerking met onze Taiwanese partners heeft Van Oord hier zijn visitekaartje afgegeven,” aldus een trotse projectleider Joost van Duinen.

Kaohsiung, in het zuidwesten van Taiwan, is wellicht niet zo bekend in ons land. Toch behoorde deze havenstad in 2015 met ruim 10,2 miljoen TEU in 2015 tot de vijftien grootste containerhavens ter wereld. Ook huisvest Kaohsiung een grote petrochemische industrie, zoals de raffinaderijen van staatsbedrijf CPC (Chinese Petroleum Company).

De Taiwan International Ports Corporation (TIPC), het nationale havenbedrijf, wil zowel de containeroverslag flink uitbreiden als de petrochemische industrie verplaatsen vanuit de stad naar een gloednieuw haventerrein van 250 hectare. “TIPC heeft tussen 2005 en 2008 het Masterplan 2010-2040 opgesteld voor Kaohsiung, waarvan een nieuw haventerrein van 250 hectare in de Zuid-Chinese Zee een belangrijk onderdeel is,” vertelt Van Duinen op het fraaie hoofdkantoor van Van Oord in Rotterdam. “Deze nieuwe locatie is ideaal met nauwelijks getijdeverschil en stroming. De raffinaderijen en petrochemische bedrijven liggen nu in de stad, vlakbij woonwijken. Afgezien van het feit dat deze bedrijven hier nauwelijks kunnen uitbreiden, levert dit natuurlijk ook milieuoverlast op.” Met zo’n 2,7 miljoen inwoners is Kaohsiung na de hoofdstad Taipei de tweede stad van het land. Maar het is met afstand de grootste havenstad.

Geïntegreerd projectteam

De Taiwanezen hadden de aanbesteding opgedeeld in vier deelprojecten. Naast het opspuiten van zo’n 37 miljoen kubieke meter aan zand, ging het ook om de bouw van een buitenmuur met betonnen caissons, de bouw van binnenmuren en kades en de bouw van ontsluitingswegen en overige infrastructuur. Van Duinen: “In 2015 hebben wij de aanbesteding voor het baggerproject gewonnen op de laagste prijs. Wij hebben eerder projecten gedaan in Taiwan maar dit was onze eerste opdracht als hoofdaannemer. Dat is bijzonder voor een Europees bedrijf, aangezien alle correspondentie hier in het Chinees gaat.” De order leverde Van Oord circa 125 miljoen euro op.

Van Oord heeft zo snel mogelijk een gezamenlijk Nederlands-Taiwanese projectteam op poten gezet. Van Duinen: “Dit team bestond uit zo’n veertig specialisten uit beide landen, waaronder ingenieurs en ontwerpers, specialisten op het gebied van licenties, veiligheid en kwaliteit, surveyors, controllers, superintendents en accountants. Inclusief de bemanningen van onze drie sleephopperzuigers ging het om zo’n tweehonderd medewerkers.”

Van maart 2016 tot november 2017 zette de Nederlandse hoofdaannemer afwisselend de Vox Máxima (hoppercapaciteit 31.387 m3), Volvox Terranova (20.046 m3) en Rotterdam (21.665 m3) in voor het opspuiten van het haventerrein, inclusief het baggeren van een nieuw toegangskanaal. Dit moet de nieuwe locatie geschikt maken voor containerschepen van 22.000 TEU ofwel een diepgang van 22 meter.

Het baggeren ging achtereenvolgens via dumpen, rainbowen en uiteindelijk persleidingen. Van Duinen: “Oorspronkelijk zouden we 37 miljoen m3 opspuiten maar doordat de main contractor voor de buitenmuren er niet in slaagde zand achter de caissons aan te brengen, hebben wij deze werkzaamheden overgenomen. Dat betekende voor ons een toename naar 41 miljoen m3.”

Inspelen op tyfoons

Volgens Van Duinen is het project uitstekend verlopen, ondanks de vijf orkanen in 2016 en 2017. “Bij de start in november 2015 hadden we 915 werkdagen om het baggeren te voltooien maar wij waren al klaar op 23 november 2017, acht maanden voor de deadline.” Als belangrijkste redenen hiervoor noemt Van Duinen de goede voorbereiding maar ook de uitstekende samenwerking met de Taiwanese partners. “Samen hebben we vooraf een uitgekiend masterplan ontwikkeld om te anticiperen op de tyfoons. In 2016 hadden we er vier, vorig jaar ging het om één tropische storm. Toch hebben al die orkanen de planning niet nadelig beïnvloed. Enerzijds door de uitstekende weersvoorspellingen van MeteoConsult, anderzijds door de kennis en ervaring van onze Taiwanese partners. Ze zijn gewend aan dit natuurgeweld en weten precies hoe ze hierop moeten inspelen.”

‘We hebben een masterplan ontwikkeld om te anticiperen op de tyfoons. In 2016 hadden we er vier, in 2017 alleen een tropische storm’

De projectleider, sinds 2001 in dienst van Van Oord, schat dat de orkanen in totaal voor zo’n vijftien dagen vertraging hebben gezorgd. “Bij een zware tyfoon varen de sleephopperzuigers enkele dagen weg en worden de kleinere schepen uit het water getild.” Hij geeft toe dat er ook een beetje geluk aan te pas kwam: “De meeste orkanen deden Kaohsiung aan in 2016 toen de baggerwerkzaamheden net waren gestart. Hadden we vorig jaar vier tyfoons gehad, dan hadden we meer vertraging gehad maar waren we nog altijd op tijd klaar geweest.”

Mede vanwege de tyfoons maar ook vanwege de vereiste diepgang van de sleephopperzuigers en de logistieke afstemming met de caissonbouwers, adviseerden Van Duinen en zijn team TIPC zo laat mogelijk op volle capaciteit te gaan dumpen aan de achterzijde van het toekomstige haventerrein. Van Duinen: “Als we te vroeg aan de landzijde waren begonnen, dan hadden de orkanen het reeds gedumpte zand weer weggeblazen. Het kostte enige overredingskracht om TIPC hiervan te overtuigen maar gedurende het project bleek dat deze aanpak uitstekend werkte.”

Leren van elkaar

Van Duinen roemt de geïntegreerde aanpak. “Vanaf het begin hebben de Nederlandse en Taiwanese specialisten prima samengewerkt. Zo konden we beter inspelen de specifieke eisen van dit project maar ook de culturele verschillen tussen beide landen.” Overigens bleek de informele bedrijfscultuur van Taiwan goed aan te sluiten op de werkwijze van Van Oord. Van Duinen: “Beide partijen hebben veel van elkaar opgestoken. Ik heb van de Taiwanezen geleerd dat het efficiënter is om met hooguit drie à vier specialisten om de tafel te gaan zitten. Wij Nederlanders hebben nog wel eens de neiging om iedereen bij een bespreking te halen.”

‘Ik heb van de Taiwanezen geleerd dat het efficiënter is om met hooguit drie à vier specialisten om de tafel te gaan zitten’

Omgekeerd hebben de Taiwanezen het nodige kunnen leren van Van Oord. Van Duinen: “Wij hebben een proactieve aanpak qua kwaliteit en veiligheid. Dat betekent dat wij wijzigingen in het schema direct doorgeven aan de opdrachtgever maar ook dat we veel aandacht hebben voor kwaliteitszorg èn veiligheid. Wij anticiperen op het voorkomen van ongevallen. Een goed voorbeeld: Taiwanezen rijden veel op scooters, ook op de bouwlocatie. Als projectleider heb ik gezegd: dat is veel te gevaarlijk, iedereen parkeert zijn scooter bij de hoofdingang en gaat lopen of maakt gebruik van een busje. Dat was wel even wennen voor onze partners maar al snel zagen zij dat dit veel veiliger was.”

Hetzelfde gold voor een strikte scheiding van wegen op de reeds opgespoten percelen. “Wij gebruiken speciale afdekdoeken om het opwaaien van zand en stof te voorkomen. Voorts hebben we duidelijke wegmarkering gebruikt om de bulldozers te scheiden van de overige werkzaamheden. Mijn Taiwanese partners hebben gezegd dat ze deze kennis graag willen meenemen naar nieuwe projecten.”

Golden Quality Award

Het voorspoedige verloop van het project deed Van Oord besluiten om samen met TIPC een gooi te doen naar de Golden Quality Award van Taiwan in de categorie maritieme techniek. Van Duinen: “De Golden Quality Awards gelden in dit land als de Oscars van de industrie, variërend van de fietsenmaker tot grote concerns. Het winnen daarvan heeft voor ons veel meer dan een symbolische waarde. Het levert Van Oord een jaar lang de status op van preferred contractor. Maar bovenal heeft het ons bedrijf in dit land op de kaart gezet als toonaangevend en innovatief bedrijf!”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland