‘Techniek en personeel maken dromen waar’ | Maritiem Nederland
Achtergrond

Met de MSC Splendida over de Noordzee


‘Techniek en personeel maken dromen waar’Jan Spoelstra | maandag 17 oktober 2016
Cruise

In de maand september voer de ‘MSC Splendida’ vanuit Amsterdam drie keer een rondje over de Noordzee. Maritiem Nederland voer op uitnodiging van MSC Cruises mee, ervaarde een prachtige cruise en nam een kijkje achter de schermen van het grootste cruiseschip dat ooit Amsterdam aandeed. Alles aan boord - zowel de bemanning en de fraai ingerichte bars en restaurants, als de techniek in het schip - staat in het teken van het verwezenlijken van een droom.

‘De sluis’, het staat op het rondje dat MSC Cruises met een van haar Fantasia-klasse schepen over de Noordzee maakt als een begrip te boek bij het nautisch personeel op de brug. Tweede verantwoordelijke (staff captain) aan boord van de ‘MSC Splendida’ Michele di Mauro laat met handgebaren zien dat er weinig speling is. “Bij harde wind kunnen we er niet door.” Voor de ongeveer 350 passagiers die in Amsterdam op vrijdag aan boord zijn gekomen is het een mooie start. Na het schip de dag ervoor deels te hebben ontdekt, hangen tientallen mensen over de reling in de Noordersluis. Het spreekt tot de verbeelding dat zo’n groot schip (333 x 38 m) zo nauwkeurig te manoeuvreren valt.

Gezien de verscheidenheid aan systemen kent een cruiseschip een mate van redundantie waar menig bagger- of offshoreschip nog wat van kan leren

Na de sluis zien we een sleephopperzuiger van Boskalis zand verpompen naar het gebied waar de nieuw te bouwen zeesluis komt. Volgens Di Mauro zijn de werkzaamheden hard nodig, en valt het niet uit te sluiten dat MSC Cruises in de toekomst met een van de momenteel in aanbouw zijnde bredere (43 m) Meraviglia-klasse schepen naar Amsterdam komt.

Veel mensen staan in Rotterdam en Amsterdam langs de kade wanneer een groot cruiseschip vertrekt of aankomt. Toch hebben maar verrassend weinig mensen in Nederland ervaring met cruisereizen. En dat terwijl een cruiseweek vaak tegen een eerlijke prijs wordt aangeboden. Toch zijn cruisevakanties in Nederland vooralsnog niet zo populair als in Duitsland. Zo stonden er op 23 september bij het inchecken geen wachtrijen bij de Passenger Terminal Amsterdam, de hut was al gereed, de koffer werd snel naar de hut gebracht en diverse bemanningsleden maanden ons gelijk naar dek veertien voor het buffetrestaurant. Door de 20 uur per dag beschikbare pizza’s raak je direct in de stemming.

Het schip is een luxe hotelbedrijf dat qua activiteiten, restaurants, wellness-gedeelte, bars en zwembaden moeiteloos kan concurreren met een vijfsterrenhotel aan land; en dat je bovendien van bestemming naar bestemming brengt terwijl je de eigen hut als uitvalsbasis houdt.

Achter de schermen

MSC Cruises bood op de ‘MSC Splendida’ een 2,5 uur durende tour achter de schermen aan, waarbij de gasten een kijkje konden nemen in de keuken, achter de coulissen van het theater en in de wasruimtes. Assistant cruise director Valerio Agnello leidt ons over het in hoogte verstelbare en roterende podium van het theater, de kleedkamers en regieruimte. Tijdens de shows, ook op de avond dat we koers zetten naar Hamburg, is het indrukwekkend om te zien wat er allemaal aan shows mogelijk is aan boord. Vanwege de vele nationaliteiten aan boord, beperkt het theater zich tot muziek, dans en acrobatische voorstellingen. Op de nieuw te bouwen Meraviglia-klasse schepen, cruises die inmiddels al te boeken zijn, heeft MSC Cruises voor de shows een samenwerking gesloten met Cirque du Soleil.

Kunnen de shows altijd doorgaan? “Ik heb twee keer een show moeten annuleren, één keer voor de Schotse en één keer voor de Noorse kust. Te harde zijwind, waardoor het schip te scheef hing voor onze artiesten. Bij slecht weer kunnen we ook altijd een show met klassieke muziek spelen. Vermaak is altijd mogelijk hier”, aldus Agnello.

Tijdens een korte tour door de wasserette aan boord, langs grote strijktafels, machines die automatisch lakens en handdoeken opvouwen en tientallen wasmachines met een capaciteit van 50 kg per stuk, valt op hoe dit schip in moet zetten op ‘redundancy’, een begrip dat aangeeft dat alle systemen dubbel moeten worden uitgevoerd om uitval tot een minimum te reduceren. Een technische crew kan met op het schip aanwezige reserveonderdelen alle equipment in de wasserette en keuken repareren, maar ook de verlichting in de bordjes van de uitgangen, de generatorsets in de machinekamer, de elektromotoren die de twee vaste schroeven (diameter 6 m) aandrijven. Alles aan dit schip is ontworpen om 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, de droom van de reizigers op de dekken 5 t/m 18 waar te maken. Een mate van reduncancy waar menig bagger- of offshoreschip nog wat van kan leren. 

Haarnetjes en mondkapjes

De tour gaat verder naar de keuken waar de Duitse baker chef Henning Hartmann ons rondleidt. Hartmann is verantwoordelijk voor alle brood aan boord en verwerkt dagelijks 600 tot 1000 kg meel. “Tijdens het diner verlaten 1.000 gerechten per 15 minuten deze keuken. Dagelijks gaan er tussen de 20.000 en 25.000 gerechten van hier op weg naar een tafel in de verschillende restaurants.” Vroeg in de ochtend is het er nog niet heel druk, maar het is een zeer indrukwekkend complex over de gehele breedte van het schip. “We verwerken voor de gerechten voor onze 4.000 gasten 1.800 kilogram vlees, 1.200 kilogram vis en duizenden eieren per dag.” Wanneer we van de indrukwekkende brandschone keuken naar de voorraadkamers met inloopvriezers en koelruimtes lopen - tussen pallets vol grootverpakkingen gezeefde pomodori en balen suiker door - vertelt Hartmann trots dat er bij zijn weten nog nooit een uitbraak van het norovirus aan boord van dit schip is geweest. Gasten die deze rondleiding boeken krijgen haarnetjes op en mondkapjes voor.

Als een uurwerk

Wat op de tweede zeedag opvalt, is de grote dynamiek aan boord. Buiten de twaalfmijlszone is het casino geopend, in verschillende bars op dekken vijf, zes en zeven speelt live muziek, in rustigere ruimtes worden creatieve knutselworkshops gegeven, en op de bovenste dekken is een heus Oktoberfest aan de gang. “Alle entertainment moet als een uurwerk in elkaar passen, om vooral op een zeedag op elk moment voor iedereen aan boord een passende activiteit aan te kunnen bieden, dat is mijn grote uitdaging aan boord”, aldus cruise director Francesco Pili, verantwoordelijk voor alle entertainment aan boord, wijzend op het dagprogramma.

Als trotse Italiaan leidt Pili ons naar een vuurrode Ferrari formule 1 simulator op een van de bovenste dekken. Even verderop staat een spectaculaire 4D bioscoop, waar spannende films draaien die de jongere bezoeker meevoeren naar fantasiewerelden.

“Ons bedrijf en dit schip staan symbool voor globalisering. Wij verwelkomen zestig tot zeventig nationaliteiten aan boord”, aldus Pili. MSC is van origine op de Italiaanse markt georiënteerd en marktleider op de Middellandse Zee. De grootste particuliere cruiserederij ter wereld heeft inmiddels in bijna heel West-Europa en Rusland een bij de grootte van de rederij passend marktaandeel. In de toekomst wil MSC met de uitbreiding van de vloot (zie kader) marktaandeel winnen in de VS en met bestaande schepen ook de Chinese markt op. “Wij hebben twee jaar geleden de ‘MSC Lirica’ compleet nieuw ingericht voor de Chinese markt, en dat willen we met dit uit 2009 stammende schip ook gaan doen. Vanaf 2018 gaat de MSC Splendida voor de Chinese markt varen.” 

Dichte gordijnen

Alle passagiers krijgen dagelijks een zesgangendiner, waarbij elke gang twee tot drie keuzes kent, aangeboden. Opvallend waren de gala-avonden, waarop voor de sfeer de gordijnen waren dichtgetrokken, terwijl we prachtig uitzicht hadden op de Waddeneilanden aan de horizon. Gelukkig is er dan altijd een vriendelijk lachende Indonesiër die het rolgordijn op verzoek omhoog haalt.

De bemanningsleden zijn vaak zes tot negen maanden aan boord, moeten hard werken, maar komen toch jaar in jaar uit terug, sommigen voor hun tiende contract op rij. Voor het personeel levert het een mooi spaarcentje op. Wanneer je een compliment geeft over hun diensten verbreedt de reeds aanwezige glimlach. En als je ze een compliment geeft over hun land van herkomst, staat dat garant voor een gezellig dagelijks terugkerend praatje met je vaste ober.

Mentaliteit

In Hamburg meert het schip bij een terminal midden in een industriegebied aan, met uitzicht op opslagtanks voor aardolieproducten. Als maritiem journalist is dat natuurlijk geen probleem, maar voor de cruisereiziger blijkt maar weer hoe mooi de cruiseterminals in Amsterdam en Rotterdam gelegen zijn, midden in het centrum.

In Hamburg scheepten de meeste mensen in, zo’n 1.800. Voor hotel director Eleonora Maresca is het de drukste dag op dit rondje over de Noordzee, vertelt ze wanneer het schip koers zet naar Le Havre. “Maar vooral wanneer in het hoogseizoen in een haven alle 4.000 mensen van boord gaan, we 1.644 hutten gereed moeten maken en we weer 4.000 mensen aan boord verwelkomen, met al hun wensen, vragen en dromen, wordt het heel druk.”

Maresca heeft het heel nadrukkelijk over ‘dromen’ wanneer we navraag doen. “Mensen zien foto’s van schepen op internet, lezen artikelen, sparen en gaan uiteindelijk op cruise. Voor veel mensen is het een droom. Voor al ons personeel is het de taak om die droom waar te maken.” Die mentaliteit kom je door het hele schip tegen. Het personeel is bijzonder vriendelijk, de hutten zijn goed voor elkaar, het eten is uitstekend.

Opvallend is ook dat al het personeel aan boord goed Engels spreekt, ook de mensen die de hutten in orde maken en niet veel in direct contact met de gasten staan. Bij de veiligheidsbriefing en aankondigingen in het theater gaat alles zelfs in vijf talen. Dat is voor een deel van de reizigers vast prettig, maar voor de Nederlandse reizigers wellicht overbodig. 

Wellness en sportschool

Wanneer het schip in Le Havre ligt, en veel mensen excursies naar Parijs doen, besluit ik aan boord te blijven. Na vier dagen aan boord kom je nog steeds ruimtes tegen die je niet gezien hebt, je moet een dergelijke vakantie ook voor het schip boeken, niet uitsluitend voor de bestemmingen. Zo kun je in de sportschool spinninglessen doen en kun je onder leiding van instructeurs gebruikmaken van de fitnessruimte waarbij je met fantastisch uitzicht over zee tussen het vele eten door op gewicht kunt proberen te blijven.

Ook heeft het schip een wellness gedeelte met drie droge sauna’s, een bescheiden rustruimte en twee stoombaden, misschien net wat te klein voor 4.000 mensen op een zeedag.

Tussen Southampton en Zeebrugge ondervindt het schip voor het eerst wat zwaardere zeegang, het schip helt licht naar bakboord, maar niets om zeeziek van te worden. Wel rijst de vraag of we de dag erna wel door de Noordersluis naar Amsterdam kunnen, dat bleek bij de vier aanlopen in september dit jaar geen probleem. Wel laat directeur Erik Schuffel van MSC Cruises Nederland weten dat het schip in de vier weken dat het schip Amsterdam aandeed steeds iets later arriveerde, tot uiteindelijk op 30 september met een uur vertraging. “Kapitein Giuseppe Maresca wil graag bij daglicht door de sluis”, aldus Schuffel. Gelukkig ligt het centrum van Amsterdam op loopafstand en bleef het schip overnacht liggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland