Symposium Maritieme innovatie en brandstofbesparing: ‘Het goud ligt op straat’ | Maritiem Nederland
Achtergrond
Wagenborg Shipping onderzoekt al jaren opties om brandstof te besparen. Foto: Flying Focus

Symposium brandstofbesparing aan boord


Symposium Maritieme innovatie en brandstofbesparing: ‘Het goud ligt op straat’

Karin Broer | vrijdag 6 februari 2015
Maritieme Cluster

Door nauwere samenwerking en betere communicatie tussen kantoor en bemanning is er nog heel veel brandstof te besparen. Dit bleek op het symposium Maritieme innovatie en brandstofbesparing van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden op 15 januari. 

Het is goed voor het milieu en ‘het scheelt de reder centen’. Maarten ten Wolde, Senior Operations Manager bij Wagenborg, liet geen twijfel over de noodzaak van brandstofbesparing en innovaties op dat terrein. Grosso modo is twee derde van de kosten van het runnen van een schip de brandstof. De huidige lage olieprijs zorgt er alleen wel voor dat innovaties minder snel worden terugverdiend. Bij het ontwerp van een nieuw schip is er veel te besparen, maar ook zonder grote investeringen valt op bestaande schepen winst te behalen, en die opgave stond centraal in het project ‘Integrale energiebesparing zeescheepvaart’, waarvan het symposium in Leeuwarden de officiële afsluiting was.

Walondersteuning

Bij Wagenborg (“We zijn geen koploper en lopen ook niet achteraan”) gaat de aandacht vooral naar continu monitoren: data verzamelen en analyseren, gerichter motoronderhoud, beter instellen van motortemperatuur en op tijd reinigen. Maar ook is er aandacht voor de navigatie, routekeuze en het plannen van een reis: ‘Kan de afstelling van de stuurautomaat anders? Door het schip meer te laten gieren kun je besparen.’ ‘Kan het schip misschien langer op zee blijven? Dan hoeven we minder hard te varen en dat scheelt brandstof.’

De wereld koerst af op een temperatuurstijging tussen de 4 en 8 graden, een recept voor extreem weer, overstromingen en rampspoed

Bij al deze zaken benadrukt Ten Wolde de samenwerking en communicatie met kantoor. Walondersteuning wordt steeds belangrijker. Dat voelt voor sommige van de honderd aanwezigen in Leeuwarden als een bedreiging. “Krijgen we bemanningloze schepen of gaat de machinist van boord?”, vraagt de zaal. Ten Wolde: “Voor een lijndienst die binnen 24 uur een haven aandoet, heb je in de toekomst geen machinist meer aan boord nodig, maar voor de rest denk ik dat de bemanning blijft, de bemanning aan boord maakt het onderscheid.” Wel gaat het werk aan boord veranderen, verwacht hij. “Zeevarenden gaan andere dingen doen, minder zelfstandig, ze zullen meer in overleg samen met de rederij dingen oplossen.”

Peter Lensen (66), gepensioneerd werktuigbouwkundige maar nog geregeld ingehuurd door Wagenborg, vindt het idee dat kantoor meekijkt geen probleem. “Welnee, ik vind het juist goed. Het goud ligt op straat, er zijn nog heel veel besparingen mogelijk.”

Anne Eiling (34), eerste stuurman (via een uitzendbureau voor verschillende reders), is het met hem eens. “Het werkt beter als er korte lijnen zijn met kantoor. Dat sommigen daar moeite mee hebben, heeft ook te maken met een generatieverschil. Sommige collega’s zijn bijvoorbeeld niet zo handig met computersystemen.” Ook Eiling is ervan overtuigd dat er nog veel bespaard kan worden. “Ik ken er genoeg die als de stroom tegen gaat lopen, het gas opendraaien. Dan ben je brandstof aan het weggooien.”

College

Voor wie de urgentie van brandstofbesparing niet helemaal op het netvlies had, was er aan het begin van de dag het razendsnelle college van André Faaij, directeur van de nieuwe Energy Academy Europe in Groningen. De CO2-uitstoot groeit nog steeds in dusdanig tempo dat de wereld afkoerst op een temperatuurstijging tussen de 4 en 8 graden Celsius, een recept voor extreem weer, overstromingen en rampspoed. Hij vond dat de scheepvaart niet alleen brandstof moet besparen maar ook op zoek moet naar andere energiedragers, zoals biobrandstoffen. “Met LNG alleen kom je er niet”, aldus Faaij.

De zwavelrichtlijn werd opvallend weinig genoemd. Wagenborg heeft inmiddels alle schepen aangepast voor gasolie, maar het bedrijf kijkt nu ook naar de zwavelarme HFO die Exxon onlangs op de markt heeft gebracht, vertelde Ten Wolde na afloop. Uiteindelijk zullen er weer nieuwe regels komen, verwacht hij: “Uit Europa, op de IMO moet je niet gaan wachten.”

Partners Maritiem Nederland