Royal Huisman laat niets aan het toeval over | Maritiem Nederland
Achtergrond
De RH398 Ngoni verlaat de werf in Vollenhove (foto: Royal Huisman)

Bouwnummer RH 400 is grootste aluminium zeiljacht ter wereld


Royal Huisman laat niets aan het toeval over

Karin Broer | woensdag 22 november 2017
Scheepsbouw, Jachtbouw & Watersport

Royal Huisman is begonnen met de bouw van een 81 meter lang superjacht in opdracht van een Aziaat. Het wordt het grootste aluminium zeiljacht in de wereld. En er is meer te zien in Vollenhove.

Jurjen van ’t Verlaat, communicatieman van Royal Huisman, doet weer een deur open en daar staat een 56 meter lang donkerblauw glanzend zeiljacht. Gebouwd voor een Amerikaans echtpaar dat de wereldzeeën wil bevaren en af en toe met een wedstrijdje mee wil pikken. Glanzend van alle kanten, op het dek doen de mannen die bezig zijn met het monteren van interieur, de schoenen uit. Het schiet op met bouwnummer RH399.

Het is een van de vier schepen waar op dit moment aan gewerkt wordt bij Royal Huisman in Vollenhove. De Meteor, een 52 meter lange schoener, in 2007 hier gebouwd, is net binnen gereden voor een refit. Elders staat de gestraalde romp van een klassiek zeiljacht, Vagrant uit 1913. En dan is er ook het allereerste begin te zien van het 81-meter lange aluminium zeiljacht, dat straks het grootste is van de wereld, bouwnummer RH400. Daarnaast werkt Royal Huisman in Amsterdam aan de Skat, een in Duitsland gebouwd 71 meter lang motorjacht, dat voor de derde keer naar Nederland is gevaren voor onderhoud.

Volop bedrijvigheid dus. “Ja, we hebben een mooie orderportefeuille”, zegt Roemer Boogaard, algemeen directeur van Royal Huisman. “Naast het op maat bouwen van jachten, richten we ons op refit en ontwikkelen we nieuwe concepten voor zowel zeil- als motorjachten.”

Flyers

De voorgeschiedenis van de werf ligt in Ronduite, tussen de Beulakker- en de Belterwiede. Hier start Jan Jans Huisman in 1884 als scheepstimmerman. De eerste Huismannen bouwen vissersbootjes, Giethoornse punters en werkboten. Rond 1930 – als de bouw van de Afsluitdijk in volle gang is – richten ze zich op de watersport. In de jaren zeventig krijgen ze wereldfaam als Huisman de Flyers bouwt waarmee Conny van Rietschoten de Whitbread race (de huidige Volvo Ocean race) wint. En nu dus superjachten. Van ’t Verlaat: “Wat Feadship is voor de motorjachten, zijn wij voor de zeilschepen.” De laatste Huisman die directeur was, Alice Huisman, besloot in 2015 een stapje terug te doen. De aandelen zijn nu onder meer in bezit van Koninklijke Doeksen, ook een familiebedrijf.

‘Wat Feadship is voor de motorjachten, zijn wij voor de zeilschepen’

De trend in superjachten, ook bij de zeilschepen, is nog altijd groot, groter, grootst. Van ’t Verlaat: “81 meter is wel uitzonderlijk. De meeste vraag is naar schepen van 40 tot 60 meter. Twintig jaar geleden was 20 tot 45 meter gebruikelijk, dus het verandert wel.”

Het 81-meter lange schip kan met wat moeite in Vollenhove worden gebouwd – een van de hallen wordt straks tijdelijk verlengd. Voor als het eventueel nog groter moet, heeft Huisman inmiddels twee plekken met dieper water en grotere hallen. Via een exclusieve huuroptie heeft men de beschikking over het voormalige terrein van Holland Jachtbouw in Zaandam/Amsterdam en 300.000 vierkante meter van de Emden Dockyard. Verhuizen uit Overijssel ligt niet in de lijn der verwachting. Van ’t Verlaat: “Al het personeel woont in een flinke cirkel rond Vollenhove.”

Goud

En het personeel is het goud van Royal Huisman. “De kwaliteit van ons werk staat of valt met de mensen die je hebt.” Er is weinig verloop onder het personeel. Daardoor stijgt jaarlijks de gemiddelde leeftijd. Van ’t Verlaat: “Dat vangen we op door continue aanwas van jonge vakmensen. We laten stagiairs en studenten meelopen van allerlei niveaus, zowel van universiteiten als van de ROC’s. De beste krijgen na afloop een contract aangeboden.”

Royal Huisman heeft 330 mensen in vaste dienst, 70 daarvan werken bij zusterbedrijf Rondal dat masten, luiken en schuifdeuren maakt. Daarnaast maakt men gebruik van tijdelijke krachten en onderaannemers. De hoofddisciplines zijn allemaal in huis: lassen, schilderen, meubelmaken, het samenstellen van boordsystemen, bewerking van carbon composiet. “We schrijven zelfs een deel van de software”, zegt Van ’t Verlaat. “De reden is dat we zo zeker weten dat er geen afbreuk aan de kwaliteit van het jacht zal worden gedaan.”

Efficiëntie

Kwaliteit, niks aan het toeval overlaten, dat zit diep in het bedrijf. En dat blijkt ook alle testen die voortdurend worden gedaan. In een van de bedrijfsruimten van Rondal is een timmerman druk bezig een tijdelijke vloer te timmeren zodat de laatste innovatie voor schuifdeuren goed kan worden getest. Die innovatie is een schuifdeur waar ook één paneel open kan. “Veel schepen varen rond in warme oorden. Als het buiten loeiheet is, is het prettig als niet de hele pui open hoeft, waardoor de gekoelde binnenlucht zou wegstromen”, legt Van ’t Verlaat uit.

We komen in de hal waar een mast ligt van bijna 62 meter, sat domes, de gieken, alles van carbon, klaar voor bouwnummer RH399. De mallen voor de mast liggen een eindje verderop. Twee helften waarin het carbon laagje voor laagje wordt gebakken in een ruimte die kan worden opgestookt tot 90 tot 100 graden celcius. “Onze sauna”, zegt Van ’t Verlaat lachend.

De inrichting van het hele complex is gericht op efficiëntie, vertelt hij. Dat betekent zo kort mogelijke loopafstanden tussen bijvoorbeeld de centrale werkvloer en de hallen waar de rompen in aanbouw liggen. Efficiëntie verklaart ook waarom we midden in het complex een roltrap tegenkomen. “Dat is niet voor een warenhuislook, of zoals een klant zei omdat we Santa’s workshop zijn, maar dat is met het oog op efficiëntie.” De centrale werkvloer is met roltrappen verbonden met het magazijn, zodat werknemers snel iets kunnen ophalen. Op jaarbasis scheelt dat vele uren.

In de constructiehal staan grote platte bakken met daarin voorgesneden aluminium delen. Op elk onderdeel staan codes, die corresponderen met de bouwtekeningen die erbij horen. Van ’t Verlaat: “Het is net Lego, dat zit na het openen van de doos in van die plastic zakjes. Hier hebben we geen plastic zakken maar bakken, waar alle onderdelen die bij elkaar horen goed voorbereid en genummerd klaar liggen. De bouw van een jacht is een stuk complexer, maar het is allemaal plug-and-play door goede voorbereiding vóóraf.”

De lassers werken aan het eerste deel van het 81 meter lange superjacht. Het sissen van het lassen klinkt hier, doorsneden met pneumatische geluiden. Verderop worden de contouren van de kiel zichtbaar. Alles wordt op zijn kop gebouwd. Straks als kiel en romp af zijn en aan elkaar gelast, wordt het geheel omgedraaid door vier enorme kranen, een kunstje waar Huisman inmiddels ruime ervaring mee heeft. De 81-meter/266 voet wordt in opdracht van ’een Aziaat’ gebouwd. Wanneer het af moet zijn, staat al op de muur. Het wordt 2020.

Partners Maritiem Nederland