'Van papieren plattegrond naar indrukwekkende maritieme showcase' | Maritiem Nederland
Achtergrond

Raymond Siliakus, beursmanager Europort:


'Van papieren plattegrond naar indrukwekkende maritieme showcase'

Jan Spoelstra | dinsdag 29 september 2015

Raymond Siliakus is voor de vierde keer beursmanager van de tweejaarlijkse maritieme vakbeurs Europort. Hij kijkt uit naar de beurs, maar ook naar de week daarvoor. "Dan komt de beursvloer echt tot leven. Uitdagend wordt het voor de crew wanneer vrachtwagens met grote scheepsmotoren, schroeven, kranen en zelfs hele schepen het beursterrein opdraaien.”

"Ooit moest er een keer een tonnen wegende houtsnijmachine kort voor de opening van de beurs 'Hout' naar buiten, en een nog indrukwekkender apparaat naar binnen. Het was een kwestie van millimeters om die operatie zonder andere stands te beschadigen te laten verlopen, dan knijp je hem wel even," zo begint Raymond Siliakus, beursmanager van Europort, wanneer we hem vragen naar de meest opzienbarende wens van exposanten om hun stands aan te kleden. "Maar de maritieme sector kan er ook wat van. Motoren- en schroevenleveranciers en bouwers van kranen informeren nu al naar de maximale vloerbelasting van de beursvloer; het wordt weer een complexe logistieke puzzel om alle tentoon te stellen maritieme equipment veilig de beursvloer op te krijgen. Naast de feitelijke beursvloer, kijk ik uit naar spektakel in de week voor Europort 2015, wanneer de beurs van een twee dimensionale papieren plattegrond verandert in een indrukwekkende maritieme showcase."

Met een plattegrond op tafel, met daarop diverse pennestrepen die aangeven dat twee hallen met tijdelijke constructies worden vergroot, legt Siliakus uit dat de beurs op enkele stands na uitverkocht is, dat Ahoy  van 3 t/m 6 november 30.000 bezoekers verwacht en dat de standaard beschikbare 35.000 vierkante meter beursvloer tweejaarlijks met 10.000 vierkante meter wordt uitgebreid voor de 1.100 standhouders van Europort.

No-nonsense

De beursmanager kan dit jaar melden dat het aantal landenpaviljoens (15) groter is dan ooit, en dat dit jaar Griekenland en India voor het eerst met een paviljoen aanwezig zijn. "Het internationale karakter van de beurs spreekt mij enorm aan," aldus Siliakus. Veertig procent van de standhouders komen uit het buitenland.

'Buiten een vakbeurs om is het onmogelijk om in korte tijd zoveel mensen te spreken'

Siliakus heeft in meerdere sectoren beurzen georganiseerd, zoals de vakbeurzen ‘Hout’ en 'Gevel' (architectuur). "Wat me aan de maritieme sector zo aanspreekt is de no-nonsense mentaliteit. Je kunt heel makkelijk contact leggen met mensen over de hele wereld." Dat laatste is ook precies waar het bij een grote internationale vakbeurs om gaat. “Buiten een grote vakbeurs om is het praktisch onmogelijk om zoveel mensen te spreken in vier dagen tijd.” Verder wijst Siliakus op de verschillende branches van de maritieme sector, en de diversiteit die we aantreffen op de beursvloer. Bedrijven die navigatie- of brugsystemen leveren aan de binnenvaart, doen dat bijvoorbeeld ook aan de offshore en baggerij. "Europort bedient alle maritieme sectoren en biedt hen een vakinhoudelijk kennisprogramma.”

Crisis

Tot halverwege 2009 klotste het geld tegen de plinten omhoog bij alle bedrijven die ook maar iets maritiems deden. De olieprijs was gunstig en ladingtarieven waren hoog. Daarna sloeg de klad erin en kelderden ladingtarieven. En inmiddels is de olie- en gasprijs erg laag wat zijn weerslag heeft op de offshore industrie. Siliakus heeft alle trends meegemaakt bij Ahoy.

Heeft Europort de afgelopen edities last gehad van de crisis, of merkt Siliakus iets van het slechte economische tij in de offshore industrie? "De beurs heeft de afgelopen jaren heel constant gedraaid. Allereerst komt dat door onze focus op de bouw van speciale schepen en de equipment die nodig is om die te bouwen. Verder, als het economisch moeilijk gaat, ga je op zoek naar nieuwe business, wil je zichtbaar zijn en sta je op vakbeurzen. Ik durf het bijna om te draaien, als bedrijven veel werk om handen hebben en in een groeiende economie geen nieuw werk aan kunnen nemen, slaan zijn soms sneller een editie over dan wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe orders.

Dansende, sportende en knutselende kinderen gillen in de achtergrond, draaiorgelmuziek dringt door tot in het kantoor; op het moment dat we Siliakus spreken is het festival 'Jeugd Vakantieland' aan de gang in vijf van de zes hallen van Ahoy. Siliakus: "De standbouwers kijken uit naar het opbouwen van Europort 2015, een palletje heen en weer rijden is lang niet zo spannend als met zware kranen in de weer zijn om scheepsmotoren en hele boten op hun plek te zetten."

Partners Maritiem Nederland