'Op kwaliteit moeten we het verschil maken' | Maritiem Nederland
Achtergrond

Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie:


'Op kwaliteit moeten we het verschil maken'

Menno Steketee | maandag 17 februari 2014
Marine

Harde noten zijn al gekraakt, zegt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Maar dat betekent niet bepaald een lege agenda. Daar staan ook vrolijke zaken in, overigens. Zoals de doop van het Joint logistic Support Ship (JSS). Een gesprek over haar beleid - en over zeilbootjes.

Natuurlijk was het een domper. De minister leunt op haar fraaie werkkamer aan het Haagse Plein naar voren. “Admiraal Matthieu Borsboom had me vorig jaar gevraagd of ik de ‘Karel Doorman’, het grootste schip dat ooit in dienst zou komen bij de Koninklijke Marine, wilde dopen. Nou graag, natuurlijk. Ik had mijn speech bij wijze van spreken al bijna klaar.” Maar toen dreigden budgetoverwegingen roet in het eten te gooien. “Nieuwe herschikkingen waren onontkoombaar. We hebben hard gerekend. En toen bleek dat voor het JSS in de toekomst misschien geen emplooi was, althans niet met de capaciteiten die het schip oorspronkelijk waren toegedacht.” De begrotingsafspraken van oktober zorgden gelukkig voor een zacht briesje in de rug, waardoor de JSS toch nog in de vaart kan worden genomen. “Ik verheug me alweer zeer op de doopplechtigheid, op 8 maart.”

Eén mijlpaal

Aan de wand van haar hoge gelambriseerde kamer luistert een metershoge, in olieverf uitgevoerde Admiraal Michiel Adriaenszoon De Ruyter goedkeurend toe. Jeanine Hennis-Plasschaert is ruim een jaar minister van Defensie. Veel te vroeg om de balans op te maken, maar je kunt wel al zeggen dat haar ministerschap met één mijlpaal de annalen in kan: de knoop over de opvolging van de F-16 van de Koninklijke Luchtmacht is doorgehakt. Het wórdt de gedoodverfde Lockheed-Martin F-35 Lightning II, waarvan de roepnaam in brede kring nog altijd ‘JSF’ luidt. “Dat was een harde noot om te kraken, ja. Ik ben in ieder geval al blij nu het besluit is gevallen. ”

Lees verder in Maritiem Nederland 1 - 2014

Partners Maritiem Nederland